-Josip Pešić pravi je primjer mladog i uspješnog poljoprivrednika koji se odvažio pokrenuti proizvodnju u zaštićenom prostoru, kaže Senad Salihović, savjetnik iz Agencije za ruralni razvoj (AGRRA) Zadarske županije. Posjet Pešićevom obiteljskom gospodarstvu on je iskoristio i da objasni kako će budući Poljoprivredno-edukacijski centar u Zemuniku Donjem pomagati posebno mladim, budućim poljoprivrednicima kako bi lakše zaobišli sve prepreke pri pokretanju poljoprivredne proizvodnje u zaštićenom prostoru.

-Pomoći ćemo im da budu što konkurentniji na tržištu i da steknu dodatna znanja i vještine u proizvodnji u zaštićenim prostorima koja se pokazala kao jedina mogućnost ozbiljne poljoprivrede s obzirom na nepredvidljive vremenske okolnosti, kaže Salihović.

Njegove riječi potvrđuje i Vladimir Kovačević, ravnatelj Agrre, koja i rukovodi ovim projektom.

Poljoprivredno-edukacijski centar Zemunik Donji na površini od oko 3 hektara, jedinstven je po mnogo čemu jer takav ne postoji u Republici Hrvatskoj. Projekt je uvršten u strateške projekte Zadarske županije kao i u Nacionalne strateške projekte, ističe Kovačević.

Od najma plastenika i alata do edukacije

Uspostavom Centra, poljoprivrednicima s područja Zadarske županije omogućit će se sva neophodna pomoć u okviru poljoprivredne proizvodnje te će se tako osnovati i plastenički inkubator. To će, kako kaže Kovačević, biti izvrsna prilika za sve mlade koji se žele baviti poljoprivredom, ali i one poljoprivrednike koji žele unaprijediti svoju postojeću poljoprivrednu proizvodnju, a nemaju nemogućnosti niti osnovnih sredstava za rad. U Centru će im biti omogućena sva potrebna podrška, počevši od osnovnih radnih alata, najma plastenika pa sve do stručne i edukativne pomoći.

S obzirom da varijabilna klima i klimatske promjene uvelike ograničavaju proizvodnju povrća na otvorenom, proizvodnja u zatvorenim prostorima je neophodna i kao takva predstavlja budućnost poljoprivredne proizvodnje.

-Poljoprivrednim gospodarstvima biti će omogućen najam potpuno uređenih i opremljenih plastenika za proizvodnju povrća na razdoblje od pet godina, otkriva Kovačević.

 class=

-Planirano je postavljanje i uspostava plastenika na površini od oko pet tisuća metara kvadratnih te uz samu infrastrukturu poljoprivrednici koji budu koristili plastenike dobiti će i svu stručnu podršku uz inovativne metode proizvodnje te će na taj način steći sve one kompetencije koje su potrebne za proizvodnju i konkurentnosti na tržištu.

Razvoj ruralnog turizma i ravnokotarskog kraja

Uz plastenike na poljoprivrednoj površini budućeg Centra biti će uspostavljen i nastavni objekt s pokušalištem, akumulacija vode za navodnjavanje te demonstracijska polja permakulture i povrća.

Kroz ovaj projekt, dodaje ravnatelj Kovačević, također je planirano i otvaranje trgovine s lokalnim prehrambenim proizvodima, održavanje sajmova, demonstracija i pružanja stručne pomoći. Novi centar će se koristiti za stručno usavršavanje i cjeloživotno obrazovanje u području poljoprivrede, rukovođenja i ruralnog poduzetništva.

Između ostalog Centar će nuditi usluge opskrbe za poljoprivrednu proizvodnju. Naime, tvrtke koje se bave proizvodnjom inputa za poljoprivrednu proizvodnju kao što su alati, strojevi, sjeme, oprema i ostalo, nastoje se približiti poljoprivrednim proizvođačima te im prezentirati svoje usluge i proizvode. Na ovaj način bi lokalni poljoprivrednici imali sve na jednom mjestu. Također, Centar će nuditi usluge iznajmljivanja demonstracijskih polja te prostor za edukaciju i prezentacije različitim tvrtkama.

 class=
Poljoprivrednim gospodarstvima biti će omogućen najam potpuno uređenih i opremljenih plastenika za proizvodnju povrća na period od pet godina

U tijeku je izrada glavnog projekta

S obzirom na značaj ovog Centra za ravnokotarske poljoprivrednike, u Zadarskoj županiji su već poduzeli niz aktivnosti za njegovu realizaciju. O kojim aktivnostima se radi, otkriva Daniel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu:

Prije tri godine dobili smo državno zemljište (3 ha), ishodili lokacijsku dozvolu, a u tijeku je i izrada glavnog projekta koji se planira završiti do kraja veljače. Odmah potom ishodit ćemo i građevinsku dozvolu. Sredstva za izgradnju prve faze ovog centra u iznosu od tri milijuna kuna, Zadarska županija osigurala je u proračunu za 2021. godinu. Međutim, nama je svakako prioritet da za izgradnju i opremanje Centra koristimo EU sredstva odnosno sredstva iz Europskog fonda za oporavak, s obzirom da smo ovaj projekt putem našeg regionalnog koordinatora Zadre Nove prijavili Ministarstvu poljoprivrede, kaže Daniel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu, napominjući kako je jedan od prioriteta razvojne strategije Zadarske županije i unaprijeđenje konkurentnosti poljoprivrednog sektora i poboljšanje kvalitete proizvodnje i trženja poljoprivrednih proizvoda.

 class=
Vladimir Kovačević (lijevo) i Danijel Segarić (desno)

Prema ocjeni struke, ali i samih poljodjelaca, ovim hvale vrijednim projektom potaknut će se razvoj ravnokotarskog kraja.

Pružit ćemo  mogućnost i priliku mnogim poljoprivrednim gospodarstvima da unaprijede svoju proizvodnju, kao i mladim poljoprivrednicima da kroz što kraće vrijeme steknu potrebne kompetencije i postanu konkurentni, kaže Kovačević i dodaje:

– Otvaranje Centra će također potaknuti razvoj ruralnog turizma koji je sve značajniji za razvoj naše županije.

-Planirano je kako će Centar biti centralna točka poljoprivrednika Ravnih Kotara, te se nadamo da će Centar kroz svoje usluge omogućiti usavršavanje i stvaranje baze novih stručnih djelatnika u poljoprivredi, poručuje Vlado Kovačević, ravnatelj  Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije.