U Vidovcu, Općini kraj Varaždina, krajem rujna održana je tradicionalna manifestacija posvećena autohtonom proizvodu – Varaždinskom zelju „Zeljarijada 2022.“ Manifestacija je počela Zeljarskim igrama i nastavila se okruglim stolom s poljoprivrednim temama. Središnji je događaj bio drugog dana manifestacije.

Rezanjem mega-sarme dugačke čak 1.501 metar, u Vidovcu je svečano otvorena 24. Zeljarijada, najveća gastronomska manifestacija u Varaždinskoj županiji. Organizator manifestacije, u sklopu koje se održava mnoštvo programa s ciljem popularizacije Varaždinskog zelja i drugih autohtonih proizvoda Varaždinske županije je KUD Vidovec, pokrovitelji Općina Vidovec i Varaždinska županija, a glavni pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede. Načelnik Vidovca Bruno Hranić, istaknuo je kako je ove godine pripremljen bogat program, budući da se dvije godine Zeljarijada nije održala zbog pandemije koronavirusa.

Zeljarijada je u Hrvatskoj prepoznata. To možemo vidjeti po registracijama automobila iz cijele države, a tu su i KUD-ovi iz susjednih zemalja. Tako možemo reći da je prerasla u međunarodnu manifestaciju. Promoviramo sve naše poljoprivrednike i Varaždinsko zelje koje je zaštićeno na razini Europske unije. Jedina smo općina u Hrvatskoj koja ima zaštićena dva proizvoda. Uz Varaždinsko zelje, zaštićen je i naš poznati težački kolač vidovečki gibanik, na što smo ponosni, istaknuo je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić.

Bez zelja nema veselja

Počeci Zeljarijade bili su u Društvenom domu. Danas, 24 godine kasnije, manifestacija ima međunarodni značaj, napomenula je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

Svi znamo da bez zelja nema veselja. Općina Vidovec je europska prijestolnica zelja, a Varaždinsko zelje je iznimno zdrava namirnica, zaštićena oznakom izvornosti na razini Europske unije. Zeljarijada će kao gastronomska, gospodarska i kulturna manifestacija i ubuduće imati podršku Županije, rekla je Zagorec.

Na razini Europske unije su, uz Varaždinsko zelje, zaštićena još 34 hrvatska proizvoda. Ova manifestacija doprinosi njihovoj promociji kao i očuvanju tradicijskih vrijednosti ovoga kraja. Ministarstvo poljoprivrede podupire ovakve projekte kao i udruživanje poljoprivrednika s ciljem povećanja proizvodnje, naveo je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak. On je također bio na rezanju mega sarme. Eurozastupnica Sunčana Glavak čestitala je KUD-u Vidovec na još jednoj uspješnoj organizaciji Zeljarijade.

Članovi KUD-a Vidovec
I najmlađi članovi KUD-a bili su na Zeljarijadi

Naša su lica danas drugačija, ali KUD Vidovec je i dalje ovdje. Prije svega, čestitam njima na održavanju tradicije i inicijativi koju su dali da bismo danas mogli govoriti o novoj, europskoj dimenziji vidovečkog zelja. U Europskom parlamentu ćemo ugostiti izaslanstvo Općine Vidovec te razgovarati o svemu što se s razine EU-a čini za poljoprivredu i poljoprivrednike, najavila je Glavak. U ime predsjednika Hrvatskog sabora, svih saborskih zastupnika i svoje osobno ime, organizatorima je čestitala saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski.

Želim nam još puno ovakvih lijepih manifestacija. Čestitam organizatorima na velikoj, sveeuropskoj Zeljarijadi. Zahvaljujem vam na svemu što činite, ne samo za Vidovec, nego i za Varaždinsku županiju, i cijelu Lijepu našu.

Ove godine najveću sarmu na svijetu duljine od 1,5 kilometra radili su kuhari puna četiri dana i noći. Za mega-sarmu je utrošeno čak 4,5 tona sastojaka.

Posljednja četiri dana nije se puno spavalo. Uz desetak članova Udruge kuhara Varaždinske županije i dvoje kolega iz Podravke, sarmu je pripremalo i 30-ak učenika iz Gospodarske škole Varaždin te Srednje škole Arboretum Opeka Marčan. Zahvaljujem njima i njihovim mentorima. Također i domaćinu motanja sarme, hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama – rekao je predsjednik Udruge kuhara Varaždinske županije, Damir Crleni.

Za pripremu ovogodišnje megasarme bilo je potrebno oko dvije tone Varaždinskog zelja s imanja obitelji Cafuk. Zatim oko 800 kilograma svježeg mesa, junetine i svinjetine, 300 kilograma sušenog mesa, 200 kilograma kuhane riže, 1.000 jaja, 70 kilograma luka, dva kilograma češnjaka i drugi sastojci, rekao je je Damir Crleni.

Velika gužva vladala je za kušanje sarme koja se mogla kupiti za 30 kuna

Zašto je sarma najbolja kad se radi od Varaždinskog zelja, rekla je pak Marija Cafuk, čuvarica sjemena ove čuvane sorte.

Varaždinsko zelje je specifično zbog čvrsto zbijene plosnate glavice, nema izraženi „kocen“, a ima tanak list. Kad se nakiseli, ima specifičnu žutu boju te specifičan okus. Domaćice ga vole zbog svih tih karakteristika. Ponajviše zbog toga što se lako savija kad se radi sarma, ispričala je Marija Cafuk.

Osim kušanja megasarme, u sklopu ovogodišnje Zeljarijade održane su Zeljarske igre u kojima su sudjelovala djeca. Pripremali su se Zeljarski kotlići i šaran na rašljama, a članovi KUD-a Vidovec uprizorili su stari način kiseljenja i gaženja zelja. Održana je i Međunarodna smotra folklora s više od 500 sudionika iz susjednih zemalja i Hrvatske.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje