Tijekom prosinca 2018. g. prosječna je cijena živih svinja na stočnim sajmovima neznatno bila pala u odnosu na kraj studenog, no potražnja je sve bolja. Što se tiče ponude junadi u tom istom razdoblju, ponuda junadi za klanje na stočnim sajmovima bila je iznimno mala, no ni potražnja nije bila veća, a trgovina se uglavnom odvijala prema unaprijed ugovorenoj proizvodnji ili na gospodarstvu. Na najnižim pak je razinama u tom spomenutom razdoblju prosinca 2018. bila cijena i potražnja janjadi.

Tijekom siječnja 2019. godine na domaćem tržištu možemo očekivati i dalje relativno dobru potražnju živih svinja uz stabilne cijene, a na europskom tržištu očekujemo stabilne ili početak blagog pada otkupnih cijena svinjskih trupova.

Relativno dobra potražnja živih svinja, cijene stabilne

Tržni sudionici ističu da je potražnja dobra no ne u mjeri kao što je to bilo npr. prije desetak godina. Prosječna cijena živih svinja na stočnim sajmovima je tijekom prosinca 2018. godine iznosila 11,76 kn/kg što je u odnosu na studeni gotovo dva posto manje.

Na europskom tržištu u razdoblju od rujna do kraja godine uobičajeno se prati padajući trend cijena svinjskih trupova E klase. U tjednu do 30.12.2018. godine najniže cijene svinjskih trupova E klase bilježili smo u Belgiji 106 €/100 kg i Nizozemskoj 122,56 €/100 kg, a najviše cijene smo bilježili u Bugarskoj 165,49 €/100 kg. U odnosu na hrvatske cijene, više cijene bilježimo u Estoniji, na Cipru, Portugalu, Rumunjskoj, Finskoj i Velikoj Britaniji.

Cijene junadi kao i godinu ranije

Cijene su u drugoj polovici godine u odnosu na prvu neznatno niže no tijekom cijele godine nisu bilježene značajnije cjenovne oscilacije. Prosječna cijena simentalske muške junadi u prosincu 2018. godine iznosila je 14,13 kn/kg što je u odnosu na godinu ranije za 1,8 posto niže. Više cijene u odnosu na hrvatske bilježimo u Danskoj, Njemačkoj, Irskoj, Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Austriji, Portugalu, Sloveniji, Finskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji. Najniže cijene junećih trupova R3 klase bilježili smo u Litvi 287,08 €/100 kg te u Belgiji 301,41 €/100 kg.

Slaba ponuda i potražnja janjadi, cijene na najnižim razinama

Tijekom razdoblja od rujna do kraja 2018. godine na domaćem tržištu bilježimo najniže tjedne prosječne cijene janjadi u natrag nekoliko godina. U 52. tjednu 2018. godine cijene janjadi su u odnosu na godinu ranije bile za 6,2 posto niže no moramo istaći da su tijekom prosinca cijene janjadi malo porasle i u prosjeku su iznosile oko 21,55 kn/kg. Na kontinentalnom dijelu Hrvatske, janjad se uglavnom tržila po cijeni od 18 do 22 kn/kg ovisno o masi, a na području Karlovačke i Splitsko-dalmatinske županije do 25 kn/kg.

""

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje