Tijekom prosinca 2018. g. prosječna je cijena živih svinja na stočnim sajmovima neznatno bila pala u odnosu na kraj studenog, no potražnja je sve bolja. Što se tiče ponude junadi u tom istom razdoblju, ponuda junadi za klanje na stočnim sajmovima bila je iznimno mala, no ni potražnja nije bila veća, a trgovina se uglavnom odvijala prema unaprijed ugovorenoj proizvodnji ili na gospodarstvu. Na najnižim pak je razinama u tom spomenutom razdoblju prosinca 2018. bila cijena i potražnja janjadi.

Tijekom siječnja 2019. godine na domaćem tržištu možemo očekivati i dalje relativno dobru potražnju živih svinja uz stabilne cijene, a na europskom tržištu očekujemo stabilne ili početak blagog pada otkupnih cijena svinjskih trupova.

Relativno dobra potražnja živih svinja, cijene stabilne

Tržni sudionici ističu da je potražnja dobra no ne u mjeri kao što je to bilo npr. prije desetak godina. Prosječna cijena živih svinja na stočnim sajmovima je tijekom prosinca 2018. godine iznosila 11,76 kn/kg što je u odnosu na studeni gotovo dva posto manje.

Na europskom tržištu u razdoblju od rujna do kraja godine uobičajeno se prati padajući trend cijena svinjskih trupova E klase. U tjednu do 30.12.2018. godine najniže cijene svinjskih trupova E klase bilježili smo u Belgiji 106 €/100 kg i Nizozemskoj 122,56 €/100 kg, a najviše cijene smo bilježili u Bugarskoj 165,49 €/100 kg. U odnosu na hrvatske cijene, više cijene bilježimo u Estoniji, na Cipru, Portugalu, Rumunjskoj, Finskoj i Velikoj Britaniji.

Cijene junadi kao i godinu ranije

Cijene su u drugoj polovici godine u odnosu na prvu neznatno niže no tijekom cijele godine nisu bilježene značajnije cjenovne oscilacije. Prosječna cijena simentalske muške junadi u prosincu 2018. godine iznosila je 14,13 kn/kg što je u odnosu na godinu ranije za 1,8 posto niže. Više cijene u odnosu na hrvatske bilježimo u Danskoj, Njemačkoj, Irskoj, Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Austriji, Portugalu, Sloveniji, Finskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji. Najniže cijene junećih trupova R3 klase bilježili smo u Litvi 287,08 €/100 kg te u Belgiji 301,41 €/100 kg.

Slaba ponuda i potražnja janjadi, cijene na najnižim razinama

Tijekom razdoblja od rujna do kraja 2018. godine na domaćem tržištu bilježimo najniže tjedne prosječne cijene janjadi u natrag nekoliko godina. U 52. tjednu 2018. godine cijene janjadi su u odnosu na godinu ranije bile za 6,2 posto niže no moramo istaći da su tijekom prosinca cijene janjadi malo porasle i u prosjeku su iznosile oko 21,55 kn/kg. Na kontinentalnom dijelu Hrvatske, janjad se uglavnom tržila po cijeni od 18 do 22 kn/kg ovisno o masi, a na području Karlovačke i Splitsko-dalmatinske županije do 25 kn/kg.

""