Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih sredinom svibnja u Zagrebu organizirala je Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2023., najveći događaj u obrazovanju u Republici Hrvatskoj i najveće natjecanje u ovomu dijelu Europe.

I ove godine se oko 400 najboljih učenika iz više od 200 strukovnih škola, uz pratnju i podršku njihovih nastavnika, natjecalo u 46 strukovnih disciplina – od onih tradicionalnih struka, kao što su zidarstvo, pekarstvo i cvjećarstvo, pa do suvremenih disciplina poput robotike.

WorldSkills Croatia povezuje strukovne škole, mnogobrojne partnere i poslodavce koji u svojoj djelatnosti koriste tehnologiju, proizvode ili pružaju usluge povezane s tom disciplinom te zapošljavaju učenike koji su završili srodne strukovne škole. Upravo je sudjelovanje predstavnika gospodarstva jedan od ključnih načina kako postići dugoročni cilj – povećanje zapošljivosti učenika koji su završili strukovne škole.

Od malih nogu učim o poljoprivredi

U disciplini Agro, najbolji rezultat postigla je Valerija Arlović, maturantica Obrtničko – industrijske škole u Županji, čija se obitelj dugi niz godina bavi vrtlarstvom.

Glavnu ulogu u tom poslu ima baka koja me naučila većinu ovog što danas znam. Od malih nogu s njom učim kada se što sije i sadi te koje biljke mogu ići jedna uz drugu. Naučila me da vrtlarstvo nije hobi nego nešto što se voli i radi iz srca. Ako svom vrtu pružimo ljubav i uložimo trud on će nam to vratiti kroz prinos. Baka, i ja volimo isprobavati nove stvari stoga se u vrtu mogu pronaći i neke egzotične vrste poput kiwana, rabarbare, peruanske jagode, tomatilla, amarilla i zuboboljke, ispričala nam je Valerija. Naglasila je da se za ovo natjecanje pripremala gotovo od početka ove godine.

U samom početku dobar temelj za državno dala mi je prof. Dubravka Gvozdić, koja predaje zaštitu bilja u našoj školi. Ona me naučila sve metode zaštite bilja, zato s tim dijelom nisam imala problema. Najveće zasluge za postignute rezltate svako ima moja mentorica prof. Jasenka Nikolić. Ona je provela sate i sate izvan svog radnog vremena kako bi me pripremila na što bolji način, što rezultati i pokazuju. Najteži mi je bio drugi dan natjecanja kad smo projektirali svoj vertikalni vrt. Trebala su se poštivati brojna pravila, od odabira odgovarajućih posuda za sadnju, supstrata, dobrih i loših susjeda.

Trebalo isplanirati gnojidbu, sustav navodnjavanja, zaštitu i ukomponirati biljke koje privlače korisne kukce ili odbijaju štetne. Trebalo je voditi računa i o smještaju pojedinih vrsta povrća s obzirom na njihovu potrebu za prostorom i svjetlošću. Taj dan pokazali smo zapravo sve što znamo od sjetve i sadnje, preko mjera njege pa do preventivnih i kurativnih mjera zaštite. Taj dio sam uspješno savladala pa nije bilo straha za rezultat. Ponosna sam jako na svoju mentoricu i sebe. Osobno puno mi znači što sam pobijedila jer sam tek sada svjesna vrijednosti znanja koje imam, napomenula je Valerija, koja završava 4. razred smjer Fitofarmaceut.

Školovanje ću nastaviti i to vjerojatno na FAZOS- u. Jednog dana napravit ću i svoje ekološko – edukacijsko gospodarstvo koje je kao ideja nastalo baš za potrebe ovog natjecanja i podijeliti s drugima ono što znam, puna je planova Valerija.

Škola je na prvom mjestu

Marina Horvat, iz Srednje škole Bedekovčina državna je prvakinja u disciplini cvjećarstvo, a za ovo natjecanje pripremala se posljednja tri mjeseca.

Jako sam sretna i ponosna na postignuće koje je rezultat mojeg obrazovanja u Srednjoj školi Bedekovčina. Od prvog razreda učimo i stječemo znanja  i vještine iz struke kroz teoretsku i praktičnu nastavu. Za moj uspjeh zaslužna je i moja mentorica prof. Božica Slivnjak Kruhek i ravnateljica Vera Hrvoj koja nas cijelo vrijeme podržava, naglasila je Marina.

Moja obitelj se oduvijek bavi poljoprivredom za vlastite potrebe i uz njih sam i ja zavoljela prirodu i cvijeće. Pomažem im kad mi školske obaveze to dozvoljavaju, jer škola je ipak na prvom mjestu. U skoroj budućnosti planiram nabaviti plastenik i započeti s vlastitom proizvodnjom ukrasnog bilja gdje ću primijeniti znanja koja sam stekla u školi, istaknula je ponosna Marina.

Jako sam ponosna na Marinu i ovim putem joj od srca čestitam na tituli državne prvakinje u kategoriji Cvjećarstvo. Marina je nagrađena za svoj trud, znanje i vještine koje je stekla tijekom školovanja. Ovo je ujedno i potvrda nastavnicima struke da se njihovo zalaganje, ustrajani rad i kontinuirano usavršavanje isplati, zaključila je Marinina mentorica, prof. Božica Slivnjak Kruhek.

Prethodni članakSvečano otvorenje Gljivarsko-edukativnog parka u Sv. Ivanu Zelini
Sljedeći članakPrestižno međunarodno ocjenjivanje vina u Poreču
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.