U polivalentnom prostoru Školsko – gradske sportske dvorane u Pazinu od 5. – 7. travnja 2024. održan je 3. Međunarodni poljoprivredni sajam –  AgroTerra Istra.

Na 1.500 kvadrata unutarnjeg i 5.000 kvadrata vanjskog prostora, posjetiteljima se predstavilo 140 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Mađarske i Slovačke. Na otvaranju sajma obratili su se direktor ove istarske sajamske manifestacije Marko Londero iz tvrtke Mars Eventi d.o.o., u ime Grada domaćina gradonačelnica Suzana Jašić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Ezio Pinzan i Robert Momić, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije.

Domaće od malih nogu

Direktor sajma Londero sa zadovoljstvom je istaknuo da posjetitelji imaju mogućnost degustirati i kupiti proizvode brojnih proizvođača suhomesnatih proizvoda, raznih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina od voća i povrća, alata i strojeva za poljoprivredu, sadnog materijala, cvijeća, voćaka i ostalih biljnih proizvoda, gastronomskih delicija, vina i likera, mliječnih proizvoda te ostalih. Kao atrakciju istaknuo je izložbu autohtonih domaćih životinja na vanjskom prostoru sajma (boškarin, ovce, krave, koze). Sajam je i ove godine imao edukativno obilježje. Tako je upriličeno više stručnih predavanja i osmišljen je poseban program za najmlađe “Domaće od malih nogu“.

Pozdravljajući izlagače i posjetitelje gradonačelnica Jašić podvukla je kako je ovaj sajam važan za Grad Pazin, posebno za gospodarstvo i poljoprivredu.

Poljoprivreda je vrlo bitna gospodarska grana te nastojimo raznim mjerama pomagati njezin razvoj. Pored potpora ovakvim manifestacijama, ključno je rješavati poljske puteve, održavati nerazvrstane ceste u ruralnim dijelovima gdje žive naši poljoprivrednici jer će samo tako ostati na selu. Ključno je i da se ubrza proces dobivanja na raspolaganje državnog poljoprivrednog zemljišta, istaknula je gradonačelnica Jašić.

Županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan skrenuo je pozornost na temu ovogodišnjeg sajma – stočarstvo – granu iznimno bitnu i za Istarsku županiju, dodavši kako je važno pronaći način da se što više mladih uključi u stočarstvo da bi zadržali kvalitetu raznih proizvoda koji proizlaze iz tog segmenta, a trenutno se nude na tržištu.

Izvan dvorane bili su proizvođači ili zastupnici za veliku i malu poljoprivrednu mehanizaciju, agrarije, rasadnici i drugo što je povezano s poljoprivredom. Sajam je izvrsno posjećen radi bogate ponude proizvoda kako za male, hobi poljoprivrednike, tako i za velike poljoprivredne proizvođače. Među brojnim posjetiteljima bio je i Darko Radivojević, tehnički direktor Novosadskog sajma. On je rekao kako je AgroTerra Istra dobro organizirana regionalna sajamska manifestacija s raznovrsnom ponudom poljoprivrednih proizvoda i poljoprivredne mehanizacije.

Što kažu izlagači?

Dean Banovac iz pazinske Agrarije BANOVAC:

Na sajmu smo izložili dio našeg bogatog i zanimljivog asortimana, a to su strojevi i alati za voćarstvo i maslinarstvo, škare za obrezivanje voćaka i vinograda, tresači maslina, cjepači drva, cirkulari, malčeri i usitnjivači.

Dijana Morožin iz obrta Hortikultura, koji djeluje u Rovinju i Puli:

U Rovinju se bavimo uređenjem okućnice, a u Puli predstoji otvaranje prodajnog izložbenog prostora robotnih kosilica, umjetnih trava. Bavimo se održavanjem eksterijera, te obrezivanjem i uklanjanjem drveća, sadnjom drveća, održavanje vrta i drugo.

OPG Vugrinec iz Nedelišća ponudio je posjetiteljima svoje lješnjake i orahe, bučino ulje i brašno, više proizvoda od lješnjaka. Prvi put su u Istri i vrlo su zadovoljni pazinskim sajmom.

Marija Mraz iz društvenog poduzeća KOPRIVIT iz Koprivnice (zapošljava osobe s invaliditetom) predstavila je proizvode od koprive, a glavna je tjestenina, te kolači, zatim proizvodi za vegetarijance, te ostali proizvodi.

Dražen Topalović iz Bjelovara iz Opće poljoprivredne zadruge Top na sajmu je ponudio ljekovito bilje, čajeve i čajne mješavine, više vrsta ulja, aroniju, jabučni ocat. U Pazin obvezno dolazi i na Pčelarski sajam s kojim je jako zadovoljan.

Mirjana Milašinović iz Novske predstavila se s ukrasnim predmetima od stakla, metala, keramike, a osim nje u izradi su angažirani suprug i kći. Obiteljski je to obrt i o pazinskom sajmu govore sve najbolje, jer je zaista privlačna sajamska manifestacija.

Foto: Asim Čabaravdić