Vinistra je manifestacija međunarodnog značaja koja okuplja svake godine sve veći broj posjetitelja. Održat će se od 10. – 12. svibnja u dvorani Žatika u Poreču.

Od antičkih vremena Istra je bila poznata kao kraj lijepih vinograda i dobroga vina. Kvaliteta istarskog vina u određenom povijesnom razdoblju prenosi kvalitetu života istarskog stanovništva. Kad se kvalitetnije živjelo i vino je bilo kvalitetnije te obrnuto. U amforama, bačvama i bocama stoljećima je najkvalitetnije istarsko vino stizalo na stolove vinskih znalaca diljem Europe, ali se veći dio konzumirao u Istri kao svakodnevno i blagdansko piće. Vino je dobilo čast da se u malim bačvicama, barilama, zataknutim za pojas vinogradara vraćalo u vinograd iz kojeg je poteklo. Tako se pomagalo vinogradaru da smjelije i veselije njeguje lozu koja će roditi buduće vino.

Blagoslovljena brežuljcima i umjerenom klimom koju modulira morski povjetarac te barem četiri tipa tla (crveno, bijelo, crno i sivo tlo), Istra je idealna za uzgoj vina. Raznovrsna tla dodatno su obogaćena naslagama vapnenca u dubini, otvarajući mogućnosti za uzgoj i proizvodnju brojnih stilova – crvenih, bijelih i rosé vina, od autohtonih i globalno rasprostranjenih sorti, do manje količine pjenušavih i slatkih vina.

Gosti će moći kušati raznovrsna istarska vina

Vinistra, ugledni festival vina koji svake godine obilježava i slavi pitoreskne istarske vinograde i vinarsku tradiciju i naslijeđe i ove godine će u proslavi Bakhove kapljice privući vinare, enologe, strastvene ljubitelje vina te znatiželjne turiste, sve željne okusa najfinijih vina i kulinarskih delicija Istre. Kao jedan od najistaknutijih enoloških događaja u području, Vinistra ističe svoju važnost u promicanju vinske kulture. Na Vinistri 2024., jubilarnoj 30. međunarodnoj izložbi vina i vinarske opreme u Poreču, posjetitelji će imati priliku kušati raznolika vina istarskih vinara, istražiti najnovije trendove u svijetu vina te sudjelovati u edukativnim radionicama i predavanjima.

Osim toga, moći će uživati u bogatom kulturnom i zabavnom programu koji ova manifestacija nudi. Osim degustacija vina, na Vinistri 2024.  održat će se i natjecanja u ocjenjivanju vina, a lokalne vinarije promovirat će svoja vina, vinari će razmijeniti iskustva s kolegama iz branše te stvoriti kontakte s distributerima i ljubiteljima vina. Za posjetitelje, to je prilika da otkriju bogatstvo vinske kulture Istre i uživaju u jedinstvenom iskustvu degustacije vrhunskih vina u prekrasnom ambijentu Istre.

Izvor: vinistra.hr, poistri.eu

Prethodni članak6,6 milijuna EUR za projekte infrastrukture na područjima naseljenima nacionalnim manjinama
Sljedeći članakOdržan 3. AgroTerra Istra u Pazinu
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.