U Rugvici je sredinom rujna Bc Institut održao svoj tradicionalni Dan polja Bc hibrida kukuruza. Uz svoje već svima dobro znane hibride kukuruza, žitarica i soje, okupljenim sudionicima predstavljene su novosti koje poljoprivrednike očekuju u narednim sezonama, te su upoznati s novom aplikacijom BC Agronaut, izrađenoj za sve poljoprivrednike koji koriste BC sjeme.

""

dr. sc. Ivica Ikić, predsjednik Uprave
Bc Instituta na Danima kukuruza

Predsjednik Uprave Bc Instituta, dr. sc. Ivica Ikić u svom uvodnom govoru istaknuo je kako je strateški cilj zadržavanje postojećih pozicija u Republici Hrvatskoj, uz povećanje korištenih udjela svojim novim programima, gdje god je to moguće, a soja, pšenica i uljarice pokazuju da je to moguće. – Drugi strateški cilj je povećanje izvoza. Prvi puta smo ove godine izvezli svoje sjeme u Slovačku, Bugarsku i Grčku. Osnovali smo tvrtku u Ukrajini gdje već godinama poslujemo. Očekujemo širenje i na nova tržišta i lokacije. Razvijamo kooperaciju kroz našu tvrtku Bc Agroslavonija na istoku Lijepe Naše, jer u tom segmentu vidimo priliku za rast i širenje obje tvrtke. Pozivam na više vjere u naše domaće, hrvatske proizvode jer smo se više puta uvjerili da sve iz uvoza nije tako kvalitetno kako se deklarira, istaknuo je dr. sc. Ikić.

Dobra godina za kukuruz

Iza nas je ponovno jedna neobična godina u kojoj je bilo problema u sjetvi, prve sjetve kako se pokazalo bile su bolje, kukuruz je niknuo za 7 dana, a negdje i ranije što prije nikada nisam imao prilike vidjeti, spomenuo je mr. sc. Zdravko Kozić, koji nastavlja da su bili idealni uvjeti za kukuruz, a oborina i nešto previše što je rezultiralo ispiranjem dušika, no kukuruz je imao idealan sadržaj vlage, a i cijena je bila zadovoljavajuća. Marko Maričević, mag. ing. agr., predstavio je Bc strne žitarice, okosnicu prodaje Bc Instituta u 2018. Za predstojeću sjetvu spomenuo je ozimu pšenicu, ozimi ječam, ozimi tritikale, ozimu zob i pravi pir, a za sjetvu u proljeće jaru pšenicu, jari ječam i jaru zob. Ozima pšenica je najzastupljenija strna žitarica, tj. najviše je prodaju, a sorta Bc Anica se svake godine prodaje u sve većim količinama, navodi Maričević.

S obzirom da biomasa postaje sve važniji proizvod kukuruza, Bc Institut se i na ovom području angažirao, a razvili su izvrstan hibrid i za silažu, Bc Majstor koji je idealan za sva područja. Trudimo se biti drugačiji od ostalih, da zadržimo kvalitetu zrna i kod modernih hibrida kukuruza poput Instruktora, rekao je Kozić.

""

Novi komercijalni hibridi

Dr. sc. Ivica Buhiniček ukratko je predstavio hibride kukuruza, te istaknuo BC323 kao moderan hibrid, namijenjen za uzgoj u gustim sklopovima, nešto niže stabljike, srednje velikoga klipa u tipu zubana ujednačenog po dubini i s izvrsnim otpuštanjem vode, a koji je zabilježio iznimni uspjeh i na međunarodnom ocjenjivanju, gdje je u kategoriji od oko 50-ak hibrida svih kompanija zauzeo visoko 4. i 5. mjesto, dok je u Hrvatskoj na 1. i 2. mjestu. Bc Instruktor je moderni hibrid za guste sklopove, čvrste, visoke stabljike, uspravnog, dugo zelenog lista, a iako je nešto kasniji ima natprosječnu kvalitetu. Kao glavna prednost Bc525 hibrida navodi se korištenje za različite razine agrotehnike, odlikuje se visokom klijavošću i energijom klijanja sjemena, te zbog toga postiže pouzdano dobre sklopove, te je zanimljiv za intenzivnu proizvodnju. To je zuban velikoga klipa s oko 16 reda zrna u prosjeku.

Novi hibrid BC482, srednje visoke, čvrste stabljike, velikoga, dobro završenog klipa, nije tipičan hibrid za intenzivnu proizvodnju niti za velike gustoće sklopa, no ovaj zuban žuto- narančastog, krupnog zrna, osim što ima izvrsne rezultate u komisiji, istaknuo se i u seriji pokusa u sklopu znanstvenog projekta na više od 10 lokacija i koji je iznimno tolerantan na sušu.

U drugoj grupi hibrida, Bc Triangl, rodniji od oba standarda, pokazao je da se na njega može ozbiljno računati, a srodan je već dobro poznatom hibridu Bc Thriller, te se u Bc Institutu nadaju da će uskoro biti priznat. Bc Majstor, idealan je za proizvodnju silaže, ima čak od 16-18 redova zrna, crvankaste boje kad se oruni, također je postigao bolje rezultate od standarda. Bc EH 401 iz posljednje predstavljene grupe je prošle godine ispitivan na 4 lokacije i treba naglasiti kako je ovaj hibrid u svim ispitivanjima bio u samome vrhu. Ima velik, lijep, cilindričan klip s 16- 18 redova zrna, a radi se o žuto-narančastom zubanu. U postupku priznavanja.

Bc Agronaut – potpuni asistent u proizvodnji

Bc Agronaut je aplikacija koja na brz i jednostavan način pruža podršku farmeru, agronomu i svakom korisniku Bc sjemena u svakom trenutku i na svakome mjestu. Kroz funkcionalnosti korisniku omogućava pregled aktualnih informacija iz Bc Instituta. Za pregled ponude koristi filtere koji korisnika usmjerava ka željenom cilju. Prema geografskoj lokaciji i tipu poljoprivredne proizvodnje svaki korisnik može usporediti kvalitetu i prinos hibrida/sorata kako u zadnjoj godini tako i kroz višegodišnje prosjeke.Pri kreiranju aplikacije išli smo na personalizirani pristup, te da zaista bude prilagođena svakome od poljoprivrednika, naglasila je dr. sc. Katarina Jukić, koja je okupljenim poljoprivrednicima i približila rad u navedenoj aplikaciji.

""

Poljoprivrednici iznimno zadovoljni suradnjom

Među brojnim poljoprivrednicima razgovarali smo s nositeljem OPG-a Josip Spudić, koji imaju muzne krave, siju kukuruz, pšenicu iz Bc Instituta. Josip navodi kako imaju izvrsne rezultate kako u silaži, tako i u zrnu. Pšenica je ove godine dala urod od 9.5 tona, a od silažnog kukuruza najčešće siju Bc678 jer se pokazao jako dobrim. Za zrno siju Pajdaš, Bc572, Mejaš, Bc418, Thriller, Alibi, Bc344 i Bc306.

Posebna vrijednost aplikacije je i kalkulator norme sjetve „Kulturator“ uz pomoć kojeg korisnik dolazi do svih informacija potrebnih za sjetvu svakog pojedinog hibrida ili sorte iz proizvodnog programa Bc Instituta. Bc Agronaut omogućava pregled najznačajnijih bolesti, štetnika i korova po pojedinim kulturama kako opisom tako i fotografijama, što predstavlja pomoć u detekciji istih. Za pružanje maksimalne podrške Bc Agronaut omogućava brzi i jednostavan pristup kontaktima unutar Bc Instituta, ali isto tako i prodajnim mjestima na kojima se mogu pronaći Bc kreacije. Bc Agronaut povezuje korisnika s pružiteljima vremenske prognoze kako bi bili u mogućnosti optimizirati svoje radove na poljoprivrednim površinama.

– Ovo je jako dobra godina što se tiče kukuruza, dok je nešto lošija godina za žitarice zbog previše kiše, no iako je prinos bio manji, imali smo visok postotak proteina od 15 %. Jako smo zadovoljni s Bc Institutom i imamo izvrsne prinose. Surađujemo već 20 godina, a tu suradnju sam nastavio i ja kad sam nasljedio OPG. Mladi sam poljoprivrednik, mogu se pohvaliti i da smo prošli na Mjeri 6.1.1., te poručujem svim mladima da ne odlaze u inozemstvo i ne napuštaju selo jer se od poljoprivrede da jako dobro živjeti, samo treba raditi, poručio je Josip.

Josip Žmegač iz Varaždinske županije bavi se poljoprivredom više od 25 godina, a isto toliko surađuje s Bc Institutom. Njegovo poljoprivredno gospodarstvo obrađuje 57 ha zemlje, proizvodi bučino ulje i koštice, hrani junad i piliće. Kukuruz sije na 27 ha, a koristi isključivo sorte iz Bc Instituta, a sije Bc 572 koji se pokazao najboljim u hranidbi stoke. – Osim strnih žitarica, krenuli smo i s Bc sojom s kojom sam jako zadovoljan. U bilo koje doba dana, bio petak ili svetak, dobivam podršku stručnjaka iz Bc Instituta. Sviđa mi se drugačiji pristup kakav dobivam i mogu reći da suradnju s Bc Institutom više promatram kao prijateljsku nego poslovnu, rekao je Žmegač koji nastavlja kako treba biti otvorena uma za novitete u poljoprivredi, pa smatra kako će mu i nova aplikacija Bc Agronaut biti jako korisna.

Prethodni članakIndijaneri
Sljedeći članakVeliki uspjeh hrvatske tvrtke- Fanon osvojio srebrnu medalju
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362