Sredinom travnja 2023. u Pazinu je održan 2. Međunarodni poljoprivredni sajam AgroTerra Istra 2023. na kojem su se, uz domaće, predstavili inozemni izlagači iz Italije, Slovenije i Slovačke.

Na gotovo sedam i pol tisuća četvornih metara unutarnjeg i vanjskog prostora moglo se vidjeti ono najbolje što Istra, regija, ali i inozemni izlagači nude za poljoprivrednike, kao i za one kojima je poljoprivreda hobi. Posjetitelji su imali priliku vidjeti sadnice, raznovrsno cvijeće, med i medne proizvode. Također i bogatu ponudu traktora, alata za poljoprivrednike, te ostale proizvode.

Među izlagačima sajma bio je Milan Udovičić iz Žminja, poznati proizvođač istarskih suhomesnatih delicija, koji podvlači da je ovakav sajam Istri bio neophodan.

Čestitam organizatoru sajma i hvala im što su me pozvali. Sajam jako cijenim jer omogućava komunikaciju s kupcima. Ako su zadovoljni, biti ću tražen s mojim proizvodima, i doći će na moj kućni prag, rekao je Udovičić.

Manuela Kostešić iz Kavrana, općina Marčana, već 40 godina se bavi proizvodnjom mlijeka. Proizvodi tri vrste sira, skutu, jogurt i voćni jogurt.

Došli smo na sajam radi izravne komunikacije s kupcima, iako naše proizvode nudimo na tržnicama u Puli i Poreču i na našoj stanciji Šantamarina. Na sajmu nudimo polutvrdi i tvrdi kravlji, te miješani ovčji-kravlji sir. Posjetitelje itekako zanimaju naši proizvodi, istaknula je Kostešić

Renato Krulčić, destilerija Krulčić u Lindaru kraj Pazina, proizvodi samo jaka alkoholna pića.

Na Vinistri, koja će se održati u svibnju ove godine, ocjenjivanja su završena. Naša travarica i teranino dobitnici su zlatne medalje, a na prvom sajmu teranina u Balama, također smo dobili zlatnu medalju. Na sajmu nudimo komovicu koja je baza za naših 12 vrsta likera, a interes posjetitelja je veliki, kazao je Krulčić.

Izlagač Predrag Đukić na sajmu se predstavio s pulskom ISTRIAN CRAFT BEER-om. Ona je na tržištu četiri godine, a otvorena je 2020.,dva dana prije Korone.

Naša mjesečna proizvodnja pet različitih vrsta piva  je oko tisuću litara, a plasiramo ga uglavnom u Istri. Imamo izdvojen pogon u Peroju, gdje se u masliniku može kušati naše pivo, posebice ljeti. Na državnom  natjecanju piva u Osijeku naše pivo nagrađeno je s dvije zlatne i jednom srebrnom medaljom.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje