Na trećoj po redu Nacionalnoj konferenciji pčelarstva, apiterapije i apiturizma izneseno je pregršt dobrih vijesti i pozitivnih primjera na području razvoja apiturizma Hrvatske te iskustva i primjere dobre prakse iz Italije. Donosimo zaključke s konferencije.

  • U strategiji razvoja održivog turizma do 2030. godine Republike Hrvatske, jasno se ističe značaj razvoja novih oblika turizma. Izravan poticaj ovakvom razvoju bit će ulaganje u projekte razvoja javne turističke infrastrukture koja će biti poticaj poduzetnicima za daljnja ulaganja. U strategiji razvoja održivog turizma do 2030. godine posebno se ističu projekti lječilišnog turizma budući da pružaju cjelogodišnju uslugu i nisu podložni izrazitoj sezonalnosti te smanjuju pritisak na zdravstveni sustav. Apiturizam se po svim svojim karakteristikama savršeno uklapa u ovu strategiju. Čista zemlja, zrak i voda, održiva poljoprivreda, zdrava ekološka hrana – sve su to blagodati koje žele iskusiti sve više ljudi, pa makar samo za vrijeme godišnjeg odmora.

  • Apiturizmom se potiče svaki oblik rada s djecom u kojem se uči o pčelama, kulturnoj baštini, starim zanatima, poljoprivredi i gastronomiji. Sustavno se podiže svijest lokalnog stanovništva o apikulturi, o bogatstvu turističkih resursa te o važnosti turizma u gospodarstvu kroz edukaciju od najranije dobi organiziranim poticanjem dostupnosti turističkih sadržaja učenicima i studentima te snažnijim usmjeravanjem domaćim turistima.

  • Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj kroz projekt „EUROPA ULAŽE U RURALNA PODRUČJA“ pruža mogućnost financijske podrške ulaganjima u nepoljoprivredne djelatnosti ruralnih područja u što svakako spadaju apiterapija i apiturizam.

  • Suvremeno pčelarstvo, nadograđeno apiterapijom i apiturizmom je profesija s kojom mladi pčelari mogu uzdržavati svoje obitelji i ostati u ruralnom području i jedan od načina očuvanja hrvatskog sela i tradicije.

  • Destinacijska menadžment kompanija potrebna je za razvoj apiturizma u Hrvatskoj. Destinacijske menadžment kompanije bave se planiranjem, organizacijom, razvojem i promidžbom destinacijskog proizvoda, koristeći svoje opsežno poznavanje lokalnih turističkih resursa unutar destinacije. Kroz suradnju sa lokalnim turističkim/ gospodarskim zajednicama i obiteljskim gospodarstvima, osmislit ćemo apiturističke priče, definirati ciljne skupine te promovirati našu ponudu na stranom i domaćem tržištu.

  • Hrvatsko apiterapijsko društvo 2022. godine je listopad proglasilo mjesecom apikulture u kojem pčelari – članovi Društva otvaraju vrata svojih pčelinjaka za zainteresiranu javnost (medije, vrtiće, škole, izletnike, planinare, sportaše, obitelji, osobe treće životne dobi…) sve s ciljem promocije pčela, pčelarstva i pčelinjih proizvoda. S obzirom da je pojam apiterapije relativan novitet za širu javnost potrebno je prvenstveno podučiti ljude o važnosti pčela, njihovom učinku na naš život i blagodatima koje donosi pravilna upotreba i konzumacija pčelinjih proizvoda. Kroz specijalizirane edukacije i tečajeve apiterapije i apiturizma stvaramo bazu suradnika i sudionika apiturističke tržišne niše.

  • Razmjenjujući iskustva i povezujući se s drugim zemljama proširujemo međunarodnu suradnju, otvaraju nam se nove mogućnosti i nove ideje kroz koje napredujemo i približavamo se našim ciljevima. Vrijedna nam je stoga razmjena iskustva o razvoju apiturizma s Italijom. I kod njih je to nova djelatnost za koju tek razvijaju strategiju, a temelj razvijanja strategije apiturizma je istraživanje tržišta potrošača pčelinjih proizvoda i njihovog odnosa prema apiturizmu koje su proveli 2022. godine. Hrvatsko apiterapijsko društvo priprema se provesti takvo istraživanje u Hrvatskoj, što će biti podloga za strategiju razvoja apiturizma u Hrvatskoj.

  • Kroz primjere dobre prakse vidi se da je ključ uspjeha u umrežavanju i podršci lokalne zajednice i institucija. Baza za razvoj apiturizma u Hrvatskoj su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrti za apiterapiju i apiinhalacije. Njihov je rad uspješan kada imaju podršku lokalne zajednice, županijskih i državnih institucija. Udruge, zadruge, razvojne agencije, LAG-ovi objedinjuju zajedničke interese te imaju veću snagu u komunikaciji s tijelima uprave i s krajnjim potrošačima.
„Si sapis, sis apis“ – ako si pametan, budi pčela!