Na trećoj po redu Nacionalnoj konferenciji pčelarstva, apiterapije i apiturizma izneseno je pregršt dobrih vijesti i pozitivnih primjera na području razvoja apiturizma Hrvatske te iskustva i primjere dobre prakse iz Italije. Donosimo zaključke s konferencije.

  • U strategiji razvoja održivog turizma do 2030. godine Republike Hrvatske, jasno se ističe značaj razvoja novih oblika turizma. Izravan poticaj ovakvom razvoju bit će ulaganje u projekte razvoja javne turističke infrastrukture koja će biti poticaj poduzetnicima za daljnja ulaganja. U strategiji razvoja održivog turizma do 2030. godine posebno se ističu projekti lječilišnog turizma budući da pružaju cjelogodišnju uslugu i nisu podložni izrazitoj sezonalnosti te smanjuju pritisak na zdravstveni sustav. Apiturizam se po svim svojim karakteristikama savršeno uklapa u ovu strategiju. Čista zemlja, zrak i voda, održiva poljoprivreda, zdrava ekološka hrana – sve su to blagodati koje žele iskusiti sve više ljudi, pa makar samo za vrijeme godišnjeg odmora.

  • Apiturizmom se potiče svaki oblik rada s djecom u kojem se uči o pčelama, kulturnoj baštini, starim zanatima, poljoprivredi i gastronomiji. Sustavno se podiže svijest lokalnog stanovništva o apikulturi, o bogatstvu turističkih resursa te o važnosti turizma u gospodarstvu kroz edukaciju od najranije dobi organiziranim poticanjem dostupnosti turističkih sadržaja učenicima i studentima te snažnijim usmjeravanjem domaćim turistima.

  • Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj kroz projekt „EUROPA ULAŽE U RURALNA PODRUČJA“ pruža mogućnost financijske podrške ulaganjima u nepoljoprivredne djelatnosti ruralnih područja u što svakako spadaju apiterapija i apiturizam.

  • Suvremeno pčelarstvo, nadograđeno apiterapijom i apiturizmom je profesija s kojom mladi pčelari mogu uzdržavati svoje obitelji i ostati u ruralnom području i jedan od načina očuvanja hrvatskog sela i tradicije.

  • Destinacijska menadžment kompanija potrebna je za razvoj apiturizma u Hrvatskoj. Destinacijske menadžment kompanije bave se planiranjem, organizacijom, razvojem i promidžbom destinacijskog proizvoda, koristeći svoje opsežno poznavanje lokalnih turističkih resursa unutar destinacije. Kroz suradnju sa lokalnim turističkim/ gospodarskim zajednicama i obiteljskim gospodarstvima, osmislit ćemo apiturističke priče, definirati ciljne skupine te promovirati našu ponudu na stranom i domaćem tržištu.

  • Hrvatsko apiterapijsko društvo 2022. godine je listopad proglasilo mjesecom apikulture u kojem pčelari – članovi Društva otvaraju vrata svojih pčelinjaka za zainteresiranu javnost (medije, vrtiće, škole, izletnike, planinare, sportaše, obitelji, osobe treće životne dobi…) sve s ciljem promocije pčela, pčelarstva i pčelinjih proizvoda. S obzirom da je pojam apiterapije relativan novitet za širu javnost potrebno je prvenstveno podučiti ljude o važnosti pčela, njihovom učinku na naš život i blagodatima koje donosi pravilna upotreba i konzumacija pčelinjih proizvoda. Kroz specijalizirane edukacije i tečajeve apiterapije i apiturizma stvaramo bazu suradnika i sudionika apiturističke tržišne niše.

  • Razmjenjujući iskustva i povezujući se s drugim zemljama proširujemo međunarodnu suradnju, otvaraju nam se nove mogućnosti i nove ideje kroz koje napredujemo i približavamo se našim ciljevima. Vrijedna nam je stoga razmjena iskustva o razvoju apiturizma s Italijom. I kod njih je to nova djelatnost za koju tek razvijaju strategiju, a temelj razvijanja strategije apiturizma je istraživanje tržišta potrošača pčelinjih proizvoda i njihovog odnosa prema apiturizmu koje su proveli 2022. godine. Hrvatsko apiterapijsko društvo priprema se provesti takvo istraživanje u Hrvatskoj, što će biti podloga za strategiju razvoja apiturizma u Hrvatskoj.

  • Kroz primjere dobre prakse vidi se da je ključ uspjeha u umrežavanju i podršci lokalne zajednice i institucija. Baza za razvoj apiturizma u Hrvatskoj su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrti za apiterapiju i apiinhalacije. Njihov je rad uspješan kada imaju podršku lokalne zajednice, županijskih i državnih institucija. Udruge, zadruge, razvojne agencije, LAG-ovi objedinjuju zajedničke interese te imaju veću snagu u komunikaciji s tijelima uprave i s krajnjim potrošačima.
„Si sapis, sis apis“ – ako si pametan, budi pčela!

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje