OPG Zoran Martinaga bavi se uzgojem kokoši i prepelica i proizvodnjom jaja, a registrirao ga je prošle godine. Posebnost u ovom slučaju je da ih na imanju obitelji Martinaga u Koprivnici hrane posebnom mješavinom prirodnih dodataka. One osim što doprinose zdravlju životinja, utječu i na veličinu i kvalitetu jaja. Zoran uzgaja kokoši i prepelice koje hrani mješavinom češnjaka, lana i origana, a čija su obogaćena jaja nadaleko tražena.

Zorana Martinagu do pred koju smo godinu na koprivničkim ulicama sretali i pri tom se obavezno lovili za gumb. Računali smo da će nam susret s njim donijeti sreću. On je bivši dimnjačar koji se pred tri godine pozdravio s tom službom. Odlučio je dokazati sebi i svijetu da je u ovom našom okruženju moguće raditi ono što voliš i pritom dovoljno zarađivati za vlastite potrebe. Sreću je, uvjerili smo se, pronašao i nakon što se ostavio dimnjačarskog gumba. Posjetili smo ih na njihovoj adresi, u Bjelovarskoj ulici. Dočekala nas je sedmeročlana obitelj koja svakodnevno brine o velikom jatu.

Jaja bez ijedne bakterije

Dvorištem šeću križevačke kukmice, staroštajerke, crne hrvatice, nekoliko katica i lohmanbraun, klasična hibridna nesilica koja najbolje nosi jaja. S ponosom nam ističe kako su jaja koja nesu njegove koke prema veterinarskim nalazima bez ijedne bakterije što potvrđuju i nalazi.

Ne biste vjerovali, no jaja koja nesu moje koke prema veterinarskim su nalazima bez ijedne bakterije što potvrđuju i nalazi. Veterinar se čudi, normalno je da u nalazu ima 5 do šest, čak do 10 vrsta. Salmonela je normalna kod kokoši, one žive s njom. No, od ukupno 2600 vrsta salmonele, tri su opasne za ljude. Moje kokoši nemaju ni jednu. Isto tako, nemaju ni tekute jer ih češnjak i aromatično bilje koje dodajemo u prehranu, a koje izlučuju kroz kožu, od njih tjeraju. Žive u izuzetno dobrim uvjetima, vani su na svježem zraku. To se najbolje vidi po boji žutanjka koji je tamno narančaste boje, a koju je u zatvorenim uvjetima teško postići. Kad probate naše svježe jaje, ono stvarno ima jedan poseban, puniji okus, gotovo da ga ne treba ni začinjavati, zadovoljno objašnjava Zoran.

Dodaje kako se u ovom poslu našao silom prilika. Prije četiri godine supruga Jelena i on kupili su malu kućicu s dvorištem u koju su doselili s troje djece. Grunt od 3000 kvadrata kupili su kako bi djeci omogućili uživanje u prirodi. Onda su jednog dana odlučili iskoristiti blagodati vrta i posadili povrće. Kako je prostora bilo, odlučili su nabaviti i nekoliko komada kokoši, čisto za vlastite potrebe. Kupili su 10 kokoši na tržnici i Zoran je korak po korak učio. Educirao se putem interneta, na američkim, a ponajviše na ruskim stranicama čiji su uzgajivači skroz “ludi” po pitanju bioprehrane.

Jaja s posebnom punoćom okusa

Kad je jato počelo obolijevati, otišao je k veterinaru.

On veli riješi ju, zatuci ju, no nisam htio. Kak’ ju budem zatukel, a dal sam sto kuna za nju. Nisam mogao kupiti lijekove jer je za njih trebala dozvola, trebala mi je pomoć pa sam krenuo s prirodnim antibioticima. Počeo sam s češnjakom, pa naišao na origano čije ulje se pokazalo pravim podizačem iz mrtvih. Uvijek ga imam spremno ako koja koka klone, drito joj ga ušpricam i ona je drugi dan kao nova. Pomalo sam svakodnevno eksperimentirao. Nije sve uvijek išlo glatko, ali i iz grešaka sam učio. Trebale su mi dvije godine da bi mogao reći da nešto o uzgoju kokoši znam. Šest mjeseci mi je trebalo da nađem balans u prirodnim dodacima, kaže Zoran.

Svaki dan sam bilježio što sam im dao. Primjerice, znao sam pretjerati pa staviti previše češnjaka, origana, bundevinih sjemenki ili pak klinčića pa nije bilo dobro jer ako je premasna hrana imale bi rijetku stolicu i nesivost se poremeti. Sad imam svoju formulicu koju konstantno koristim. Sam slažem omjere, doduše u mješalici za beton, ali došlo bude vrijeme kad budem imao novaca za mikser, optimističan je Zoran.

Jaja za zdravlje

Obitelj Martinaga prije deset se godina susrela s prepeličjim jajima s kojima su pokušali u ravnotežu dovesti zdravlje i manjak vitamina kod svojeg prvog sina Rafaela. Nakon nekog vremena ista više nisu mogli pronaći na tržištu. Tako su odustali od pokušaja i sve je palo u zaborav.

Ubrzo nakon što su se već uhodali s kokošima, sinula im je ideja da kupe i nekoliko komada prepelica. S obzirom na to da i njih hrane prirodnim dodacima, ta su jaja dodatno obogaćena. U Koprivnici ih iz dana u dan prepoznaje sve više ljudi. No, najveći dio proizvoda, gotovo 90 posto, Martinaga dostavlja u Zagreb.

 class=
Jaja su vrlo tražena i unaprijed imaju kupce, Foto: Ivan Balija

Počeli smo s 10 jaja koje smo imali za sebe. Onda nam je došla kuma, oduševila se, kupila i rekla svojoj susjedi. Zatim smo kupili još 30 kokoši, pa još 30, pa sada po propisanim nam uvjetima smijemo ih imati do 350. Uz to i stotinjak prepelica, veli Zoran. Dodaje kako se od dimnjačarskog posla pozdravio zbog kroničnog oštećenja živaca na kralježnici i savjeta fizijatra, bilo je vrijeme za pronalaskom lakšeg radnog mjesta.

Veliki planovi

Zoran ima velike planove i siguran je da će u tom uspjeti. Prema njegovom dosadašnjem iskustvu, ljudi danas sve više cijene zdravo i prirodno što je za njega izuzetno poticajno. Nije u sustavu PDV-a, no s obzirom na velike planove, pitanje je hoće li tako u budućnosti i ostati. Tražio je poticaj od EU fondova, no zahtjev mu je odbijen jer mu je vrijednost OPG manja od 1200 eura. No ne žali za tim novcima jer na njih ionako nije računao.

Početno ulaganje nije bilo preveliko, Zoran je sve uspio namiriti s dimnjačarskom plaćom. No jato se konstantno mora obnavljati jer i kokice imaju svoj rok trajanja. Sad su u izmjeni jata, a da je kokoš pri kraju reprodukcijskog ciklusa vidi se po ljusci jajeta. Ona nakon dvije godine zbog manjka kalcija postaje mekana. Obogaćena prehrana posljedično daje i veća jaja koja prepoznaju i kupci, sve više njih traži dostavu na kućni prag.

Cijena jaja trenutno je zadovoljavajuća, kreće se od 1,20 za domaća do 1,50 za obogaćena. Iako postoji nepisano pravilo da se komad jaja cijeni kao kilogram kukuruza koji trenutno košta dvije kune, Zoran kaže kako to ipak ne bi bilo pošteno prema kupcima čija je kupovna moć i ovako iz dana u dan sve slabija.

Situacija se u prosincu na trenutke otela kontroli, a sva su jaja već unaprijed imala svojeg budućeg vlasnika.

Da sam imao 1000 komada na dan, sve bi ih prodao. Supruga je jedva dobila nekoliko komada za božićne kolače i to nakon što mi je priprijetila da će biti vraga ako bude morala u dućan po tuđa jaja, priča s osmijehom. Iako je ovo potpuno suprotno od osmosatnog radnog dana na kojeg je bio navikao, ne žali. U poslu mu često priskoči supruga, no uglavnom oko pakiranja. Djeca, čija se brojka danas povećala pa ih je ukupno petero, još su premali da bi pomogli tati. Ali, upravo na njih računa u budućnosti.

 class=
Velika i sretna obitelj Zorana Martinage  Foto: Ivan Balija

Rafael, Tara, Josip, Franka i Emanuel spremno su prionuli k poslu kad ih je tata pozvao da mu se pridruže kod fotografiranja. Male ručice brzo su se primile posla i napunile košaricu jajima. Isti posao Zoran obavlja čak tri puta dnevno. Veterinarska inspekcija, nabavka ambalaže, poštivanje normi, sve je to s čim se vlasnik ovog obiteljskog gospodarstva upoznaje u hodu. Vrijedi li u njihovoj obitelji ona stara: svako jutro jedno jaje, pitamo.

Ne budete vjerovali, ali nismo jeli jaja od rujna do sad pred neki dan, jednostavno nije bilo za nas. Kao što sam rekao, za božićne kolače morao sam ih nekoliko ostaviti, veli nam.

Kazuje nam kako crvenih hrvatica više nemaju.

– Za njih se pobrinula lisica, koja nas redovito obilazi noću. Dođe provjeriti jesmo li možda danas koju zaboravili zatvoriti pa da omasti brk. Drugi neprijatelj kokicama je kuna, koja se isto tu zna šmucati, a i ova ptičja gripa je prijetnja zbog koje im ograničavam kretanje, no zasad se ne mogu ni na što posebno potužiti. Zadovoljan sam što sam dokazao da živim i solidno zarađujem od onog što volim – zaključio je na kraju Zoran.

Prethodni članakŠto znamo o podrijetlu graševine?
Sljedeći članakBolesti dišnog sustava kod konja
Sonja Badalić
Rođena je 1977. godine u Koprivnici. OBRAZOVANJE: • U Koprivnici završava srednju školu – gimnaziju. • 2002. diplomirala na Hrvatskim studijima - smjer novinarstvo. • govori tečno talijanski i i engleski RADNO ISKUSTVO: Od 2003. suradnica je u Večernjem listu, a potom odrađuje pripravnički staž u Glasu Podravine. Nakon toga gotovo dvije godine radi u Podravskom listu, a onda se vraća kao novinarka u Glas Podravine gdje je tri godine bila direktorica istog. Do početka 2020. godine radila kao stariji novinar u Glasu, a potom se prebacila u skroz digitalni medij, portal Koprivničko-križevačke županije Epodravina gdje i trenutno radi. U dugogodišnjem stažu stekla je brojna iskustva te izoštrila vještinu pisanja, fotografiranja, ali i komuniciranja.