Imam meda starog više od 20 god. i želio bih ga iskoristiti za prehranjivanje pčelinjih zajednica. Pošto med potječe od pčelinjih zajednica koje su uginule od varoe i nosomoze, što je potrebno učiniti da bi se mogao koristiti za prehranu pčelinjih?


Obzirom na starost meda od 20 godina morate biti sigurni da je med bio kvalitetno uskladišten, odnosno da nije bio podvrgnut vrenju uslijed prevelike vlage pri čuvanju ili zagađen plijesnima i njihovim otrovima te stranim mirisima (benzin, luk ili slično), jer takav nije prikladan za prehranu pčela. Moja preporuka je da navedeni med nikako ne koristite za prehranu pčelinjih zajednica, zbog mogućnosti da se u njemu uz uzročnike nozemoze, nalaze i uzročnici drugih bolesti pčela ili legla.

Tu u prvom redu mislim na bakterijske spore uzročnika američke gnjiloće koje mogu preživjeti i nekoliko desetljeća, odnosno više od 20 godina. Ako se ipak odlučite na korištenje meda za prehranu pčela svakako ga prije toga treba razrijediti vodom u omjeru 1:1 i kuhati ključanjem najmanje sat vremena. Spore američke gnjiloće mogu preživjeti toplinu od 120 oC kroz 20 minuta. Nakon kuhanja, medom morate rukovati u drugim čistim posudama, a nikako u onima u kojima se prije nalazio dok nisu dezinficirane. Isto vrijedi i za ostali pribor. Med se može iskoristiti i za druge namjene kao što je prerada u rakiju ili vino od meda, a u najgorem slučaju u ocat, koji se mogu koristiti u ljudskoj prehrani.

Prethodni članakSnickers deluxe
Sljedeći članakŽućenje listova češnjaka
Kruno Lažec, dr. vet. med.
Rođen je u Zagrebu gdje završava svoje redovno školovanje i Veterinarski fakultet. Autor je stotinjak znanstveno popularnih članaka iz područja pčelarstva, i povremeni predavač u pčelarskim udrugama. Rođen je 1967. godine u Zagrebu gdje završava osnovnu i srednju školu te Veterinarski fakultet. Pčelarstvom se, uz oca, bavi od ranog djetinjstva do početka Domovinskog rata. Odsustvo s pčelinjaka zbog ratnih zbivanja smanjuje broj košnica do simboličnog broja. Autor je stotinjak znanstveno popularnih članaka iz područja pčelarstva i nešto manje iz kunićarstva koji su objavljivani u nekoliko časopisa i kao prilog dnevnim novinama. Stručni je recenzent jedne knjige i povremeni predavač u pčelarskim udrugama.