Funkcionalna hrana i tradicionalni biljni lijekovi koriste se za prevenciju zaraznih bolesti od davnina. Češnjak (Allium sativum) je prisutan u gotovo svim kulturama i kuhinjama, ne samo kao začin, već i kao prirodni lijek protiv probavnih poremećaja, bolesti dišnog sustava, infekcija svih vrsta, endoparazita i opće slabosti. Njemu se pripisuje još intenzivnije djelovanje nego luku (Allium cepa) u jačanju imuniteta.

Uzgajatelji peradi desetljećima dodaju prijesan češnjak u hranu svojih životinja kako bi prevenirali različite bolesti i zdravstvene poremećaje, ali i poboljšali apetit te veličinu i kvalitetu jaja. On smanjuje sadržaj sumpora u jajima što im daje malo drugačiji okus. Ako se doda puno češnjaka u hranidbi, onda će se promijeniti aroma jajeta. Nakon nekoliko tjedana korištenja češnjaka smanjuje se i sadržaj sumpora u gnoju od peradi, što ima za posljedicu manje neugodnih mirisa u peradnjaku.

Češnjak može pospješiti probavu i metabolizam te ojačati imunološki sustav. Postoje ohrabrujuća znanstvena istraživanja, posebno za alicin, koja potvrđuju njegovo djelovanje protiv raznih patogena poput virusa, bakterija i gljivica te naglašavaju njegov dezinfekcijski i protuupalni učinak. On se također može redovito uzimati kao preventivna mjera protiv salmonele, stafilokoka ili koliformnih bakterija kao prirodni antibiotik. Kao preventivna mjera protiv endoparazita kod mnogih uzgajatelja popularan je stari recept koji se prenosi generacijama. Tri oguljena režnja češnjaka treba sitno nasjeckati ili zgnječiti i preliti sa šest litara vode za piće.

Pozitivan utjecaj češnjaka

Preporučuje se redovita primjena jednom tjedno ili kao kura više puta godišnje i to tri dana uzastopno. Djelovanje ovog prirodnog antiparazitika je više preventivnog karaktera i nije namijenjeno akutnoj infekciji. Ako je mlada perad klonula i bori se s manjim infekcijama, a njezin imunološki sustav je oslabljen, možete ju podržati s češnjakom. Dodajte usitnjen režanj svježeg češnjaka u litru vode ili izravno u meku hranu i oslobođeni alicin će obaviti svoj posao.

Rezultati istraživanja pokazuju da udio češnjaka u hranidbi peradi u količini od 1 do 3 % može pozitivno utjecati na nesivost, kvalitetu i masu jaja, a da pri tom ne utječe na aromu jaja niti na okus mesa. Ovu svestranu ljekovitu biljku treba postupno uvoditi u hranidbu i napajanje peradi te isprva testirati u maloj količini. Kod konzumacije u manjim količinama uglavnom se ne treba bojati nuspojava. Novija istraživanja pokazala su da vodeni ekstrakti češnjaka mogu eliminirati bakterije koje su već razvile otpornost na sintetičke antibiotike. Češnjak također djeluje protiv trošenja jetre, jačajući njezine stanične stijenke i podržavajući njezinu funkciju detoksikacije organizma.