Prošle godine prvi puta sam posadila batat i urod je bio izvrstan pošto sam kupila sadnice. Kako da sama uzgojim sadnice?
Idealno tlo za uzgoj batata bi trebalo biti blago kisele reakcije, a najbolje će uspijevati na dobro dreniranim, lakšim tlima. Može se razmnožavati sjemenom (najčešće u oplemenjivačke svrhe), reznicama (u krajevima sa konstantnom temperaturom iznad 20oC) i izbojima dobivenim iz spavajućih pupova korijena. Najbolje ćete batat razmnožiti vegetativno – presadnicama iz izdanka korijena. Postupak uzgoja presadnica počinje izborom zdravih i neoštećenih korijenova, koje se stave u drveni ili plastični sanduk, te se do pola zatrpaju kvalitetnim supstratom i/ili pijeskom. Izbojke biste trebali posaditi u tlo, prekriti s 5 cm tla (supstrat za povrće npr., uz dodatak pijeska), te čuvati u zaštićenom prostoru uz veću vlažnost zraka, te održavati temperaturu oko 25 stupnjeva, ali paziti da ne prijeđe 30 oC. Prvi izbojci spremni su za presađivanje za mjesec do mjesec i pol dana, kada im duljina iznosi oko 20-tak cm. Ukoliko planirate presadnice uzgojiti u kući, kada izbojci budu duljine 10 cm, možete ih pikirati u teglice na ukorjenjivanje, te poslije 15-tak dana one su spremne za sadnju, a bitno je da temperatura tla za sadnju ne bude ispod 10oC. U kontinentalnom dijelu to je uglavnom polovicom svibnja, dok u primorskom dijelu obično bude u drugoj polovici travnja. Batat ne podnosi mraz, stoga je pogodan za sadnju u umjerenoj klimi, gdje se noćne temperature ne smiju spuštati ispod 12oC. Za pravilan razvoj temperature moraju biti od 22-26 stupnjeva C. Obvezno obilno zalijevajte prvi tjedan da presadnice što bolje razviju korijenov sustav, te batat sadite na uzdignute gredice i prekrite PE folijom, kako bi ograničili razvoj korova, čime ćete si znatno olakšati posao.

Ivan STUPNIŠEK, mag.ing.agr.

Prethodni članakKako napraviti domaći sapun od maslinovog ulja?
Sljedeći članakPravo na otkupljeni stan
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362