Željela bih uzgojiti presadnice paprike i rajčice. Imam prostoriju za tu namjenu uz prozor koji gleda na južnu stranu i centralno grijanje. Kupila sam sjeme volovskog srca i žute paprike te zemlju za rasad (POTGROND H). Sjeme sam planirala posijati u posude od stiropora 30×30 cm i visine oko 10 cm. Sada me zanima (s obzirom da nemam gdje drugdje držati rasadu): 1. kolika temp. treba biti u prostorij? 2. koliko često i obilno zaljevati? 3. koliko duboko posijati? 4. trebam li držati sjeme u vlažnoj krpici kako bi nabubrilo? 5. trebam li do trenutka klijanja pokriti prozirnom folijom? 6. kada posijati i kada prvi puta iznijeti van? 7. da li držati na prozorskoj dasci (zbog blizine radijatora koji stoji ispod prozora) ili može bilo gdje samo da je na svijetlu? 8. trebam li i koliko često prozračivati prostoriju?


Uzgoj presadnica rajčice i paprike traje između 50 i 70 dana ovisno o temperaturi i osvjetljenju. Ako se sadnja želi obaviti početkom ili u prvoj polovici svibnja, sije se krajem veljače ili početkom ožujka. Optimalna temperatura od sjetve do nicanja iznosi oko 25 °C. Između nicanja i pikiranja temperatura se snižava na 18 do 20 °C, a od pikiranja do sadnje se održava na 20 do 22°C. Sije se na dubinu oko 0,5 do 1 cm. Od sjetve do nicanja rajčice u optimalnim uvjetima je potrebno 5 do 10 dana, dok je paprici potrebno do 15 dana. Sjeme prije sjetve nije potrebno dodatno vlažiti kako bi nabubrilo.

Zalijevanjem je potrebno održavati umjerenu vlažnost supstrata, odnosno, zalijeva se sa 0,5 do 1 L vode dnevno na oko 5 L supstrata. Pokrivanje posuda folijom nakon sjetve je korisno jer dolazi do porasta temperature ispod folije i lakše je održavanje vlažnosti. Posude se mogu držati i na prozorskoj dasci zbog bolje osvjetljenosti, ali je potrebno paziti da ne dođe do isušivanja supstrata. Ako će posude biti udaljenije od prozora može doći do naginjanja biljaka prema svjetlu. Prozračivati je potrebno kad temperatura poraste iznad optimalne (> 25 °C). Privikavanje biljaka na vanjske uvjete naziva se kaljenje i započinje oko 2 tjedna prije sadnje. Odvija se tako da se prostorija sve više prozračuje (snižava se temperatura), ili se biljke iznose van i postupno sve više izlažu sunčevom zračenju.

Prethodni članakMože li susjed tražiti da zazidam prozore?
Sljedeći članak1,59 milijuna kuna iz IPARD-a za ruralni turizam u Istri
izv. prof. dr. sc. Božidar Benko
Docent na Agronomskim fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Uža specijalnost: zaštićeni prostori (plastenici i staklenici), konvencionalni i hidroponski uzgoj povrća u zaštićenim prostorima. Božidar Benko rođen je 1977. Dodiplomski studij završava 2001. godine. Iste godine se zapošljava kao znanstveni novak u Zavodu za povrćarstvo Agronomskog fakulteta. Kao suradnik, sudjeluje u znanstvenim i stručnim projektima vezanima za hidroponski uzgoj povrća. Magistarski rad je obranio 2005., a doktorsku disertaciju 2009. godine. U znanstveno-nastavno zvanje docenta izabran je 2012. godine. Koordinator je četiri modula na preddiplomskim i diplomskim studijima Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Pod njegovim mentorstvom dosad je izrađeno i obranjeno 40 diplomskih i završnih radova. Aktivno je sudjelovao na osamnaest međunarodnih i tri nacionalna znanstvena skupa, s cjelovitim radovima ili njihovim sažecima, a dosad je kao autor i koautor objavio 50-ak znanstvenih i stručnih radova. Član je International Society for Horticultural Science, Znanstveno se usavršavao na Mediterranean Agronomic Institute of Bari (CIHEAM-MAIB), a stručno u Izraelu.