Zanima me kako razmnožiti božure i koji su uzgojni uvjeti?

ODGOVOR Sve vrste božura mogu se razmnožavati u jesen sjemenom kojem može trebati i do tri godine da proklije. Gomoljaste vrste razmnožavaju se zimi korijenovim reznicama, a grmoliki božuri krajem ljeta poluzrelim reznicama. Reznice s vrhova ili ispod njih, djelomično odrvenjelih izboja, duljine 7,5 do 15 cm uzimaju se rano ujutro, odstranjuju im se donji listovi, a površina velikih listova se smanjuje za 1/3 do 1/2. Trajnice se mogu razmnožavati i dijeljenjem u jesen ili početkom proljeća, premda je najbolje vrijeme od sredine rujna do sredine listopada. Tlo treba biti bogato humusom, hranjivo, ilovasto, slabo kisele reakcije i umjerene vlage, a položaj osunčan ili djelomično zasjenjen. Prije sadnje potrebno je tlo dobro pripremiti dodavajući organska i mineralna hraniva.

Za uspješan rast dubokog korijenja koji će davati obilne i kvalitetne cvjetove, nakon što otpadne lišće, treba pognojiti gnojivom formulacije NPK 7:20:30 (500 kg/ha), nakon nicanja prihraniti gnojivom formulacije NPK 15:15:15 (150-200 kg/ha), a preporučljivo je folijarno dodati još neko tekuće mineralno gnojivo s naglašenim mikroelementima. U prvoj godini uzgoja treba odstraniti sve cvjetne pupove da bi se stimulirao rast vegetativnih nadzemnih i podzemnih organa. U drugoj godini uzgoja pinciraju se postrani pupovi i ostavlja samo 1-2 cvijeta po biljci.

Treće i narednih godina pinciraju se postrani izboji i ostavlja se 5-7 cvjetova po sadnici da bi se uravnotežila kvaliteta cvjetova i postigao kontinuitet cvatnje. Jednom kad se posade, božuri dugo ostaju na istom mjestu i ne vole uznemiravanje. Grmolike je božure potrebno zimi zaštiti od hladnog i suhog vjetra. Što se dodatnih mjera njege tiče, grmolike božure potrebno je orezivati krajem zime ili vrlo rano u proljeće još u vrijeme mirovanja. Uklanjaju se suhi i suvišni izboji i grm oblikuje kako bi zadržao prozračnost i oblik.