Optimalne temperature rasta

Dužina vegetacije paprike određena je minimalnim dnevnim temperaturama zraka. Minimalna temperatura za klijanje sjemena je 11 do 12 °C, a optimalna oko 25 do 30 °C. Optimalna dnevna temperatura za rast iznosi od 22 do 26 °C. Dok je optimalna noćna temperatura između 16 i 20 °C. Tijekom oblačnih dana temperature bi trebale biti 4 do 5 °C niže. Pri temperaturi iznad 30 °C i niskoj relativnoj vlazi zraka dolazi do otpadanja cvjetova i mladih zametnutih plodova. Biljke ugibaju pri temperaturama od -0,5 do 0 °C. Tijekom vegetacije suma srednjih dnevnih temperatura trebala bi iznositi oko 3000 °C (Zadar 3921, Osijek 2969, Čakovec 2459).

Od sadnje do početka berbe paprike potrebno je izme đu 50 i 60 dana. Za cvatnju je potrebno sunčano vrijeme i temperature od 25-28 °C te relativna vlaga zraka od 65-70%.

Plodored i sadnja

Na istu površinu paprika ne bi trebala doći prije 4 do 5 godina. Kao pretkulture treba izbjegavati kulture iz iste porodice (rajčica, patlidžan, krumpir). Zbog osjetljivosti, potrebno je obratiti pažnju na herbicide primijenjene tijekom uzgoja pretkulture. Sadnja se obavlja u dvoredne trake na malč od crne polietilenske folije ispod koje je postavljen sustav za natapanje kapanjem. Obrocima natapanja od 10 do 15 l/m2 nakon sadnje, a kasnije tijekom vegetacije od 15 do 25 l/m2 održava se vlažnost tla oko 80% poljskog vodnog kapaciteta. Turnus natapanja varira ovisno o fazi razvoja biljke, a najkraći je tijekom plodonošenja kad se natapa do tri puta tjedno.

Potreba za hranjivima

Paprika zahtijeva srednje teško tlo, mrvičaste strukture i odgovarajućeg kapaciteta za vodu, ali dobre dreniranosti kako bi se spriječilo stajanje vode i gušenje korijena. Osjetljiva je na alkalnu reakciju tla pa je optimalna pH-vrijednost 6 do 6,5. Poželjan je sadržaj humusa u tlu iznad 3%. Gnojidba svake kulture se planira na temelju opskrbljenosti tla hranjivima (analiza tla) i planiranog prinosa. Polovina potrebnih količina fosfora i kalija dodaje se osnovnom gnojidbom, a polovina startnom, odnosno, predsjetvenom. Zbog osjetljivosti na klor, kalij ne bi smio biti porijeklom iz kalijevog klorida. Četvrtina potrebnog dušika dodaje se prije sadnje, a ostatak u dvije do tri prihrane KANom ili UREA-om.

Kako bi se osiguralo održavanje sadržaja humusa, potrebno je provoditi gnojidbu paprike zrelim stajskim gnojem u kolicini od 20 do 40 t/ha.

Prednosti fertirigacije

Fertirigacijom se potrebna količina hranjiva dodaje putem sustava za natapanje kapanjem, a primjenjuju se vodotopiva gnojiva. Fertirigacija se provodi jednom  tjedno, s tim da se posebno dodaje kalcij kako bi se spriječilo taloženje pri miješanju s fosfatima i sulfatima. Plan primjene hranjiva temelji se na dinamici rasta biljke. Na početku rasta započinje manjom količinom hranjiva, koja se proporcionalno povećava s povećanjem stope rasta biljke. Tijekom rasta i razvoja većine povrtnih vrsta potrebno je svega nekoliko prilagodbi sustava što se tiče vrste i količine  primijenjenih gnojiva. Izrada plana fertirigacije Sljedeći plan fertirigacije je samo orijentacijski jer ne uzima u obzir opskrbljenost tla hranjivima. Izrađen je uz pomoć programa Haifa Nutri Net. Plan se odnosi na uzgoj paprike zvonolikog ploda (babure) na otvorenome, u srednje teškom tlu. Planirani prinos je 30 t/ha, a potrebe za hranjivima prikazane su u tablici.

Potrebe za hranjivima bile bi manje ako bi se u obzir uzela količina hranjiva u tlu (dobra opskrbljenost) i količina koja se vraća u tlo zaoravanjem biljnih ostataka pretkulture i količina dodana zrelim stajskim gnojem, dok bi se povećale pri uzgoju na slabo opskrbljenim i teškim tlima. Sva potrebna količina hranjiva bit će dodana putem sustava za natapanje kapanjem. U spremniku se priprema 5%-tna otopina vodotopivog gnojiva, odnosno, 50 kg gnojiva se otapa u 1000 l vode. U otopinu se uranja injektor koji otopinu injektira u sustav gdje se miješa s vodom dovodi do svake biljke. Budući da biljka ima različite potrebe za hranjivima tijekom vegetacije, rast i razvoj može se podijeliti u nekoliko faza: sadnja i ukorjenjivanje, vegetativni rast, početak cvatnje i berbe, puna berba i završetak berbe. U mediteranskom dijelu Hrvatske sadnju na otvoreno je moguće obaviti oko 20 dana ranije.

Prikazanim planom fertirigacije podmiruju se potrebe biljaka za hranjivima pri planiranom prinosu od 30 t/ha, što je vidljivo u tablici. Dodane količine svih hranjiva osim kalija (oko 6% manje) nešto su veće od potreba. Fosfora je najviše dodano u prvoj fazi zbog njegove uloge u rastu korijena. Kalcij i magnezij nisu dodavani tijekom prvih dviju faza rasta jer je njihova prvenstvena uloga u razvoju ploda (ako nema dovoljno kalcija pojavljuje se vršna trulež ploda). Ako se količina hranjiva dodana tijekom određene faze podijeli s brojem dana koliko ta faza traje, dolazi se do podatka da se najviše hranjiva dnevno dodaje u fazi pune berbe.
Prethodni članakBranje, sušenje, čuvanje i upotreba ljekovitog bilja
Sljedeći članakNjoki s povrćem
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.