Najvažnije mjere njege tijekom vegetacije povrća su navodnjavanje i prihrana te zaštita od bolesti i štetnika. Naravno, važno je i tlo državati rahlim i čistim od korova u slučaju da se površina ne malčira.

Njega povrća je za pojedine kulture specifična. Npr. pinciranje zaperaka kod rajčice ili usmjeravanje stabljike krastavca u okca polipropilenske mreže. Većinu kultura sitnog sjemena ili onih koje se uzgajaju direktnom sjetvom potrebno je prorijediti u mladoj fazi rasta kako bi biljke imale dovoljno prostora za rast i razvoj do kraja vegetacije.

Uzgoj krastavaca

Iako povrtne vrste zahtijevaju različite količine vode u različitim intervalima, za sve je karakteristično da je kritično razdoblje nedostatka vode u vrijeme cvatnje i zametanja plodova/mahuna, zadebljanja korijena/gomoja/hipokotila, formiranja cvata/flavice/lukovice. Kod vrsta sitnog sjemena i dugog razdoblja nicanja kritičan je nedostatak vode tijekom klijanja i nicanja.

Optimalna količina dodane vode pri navodnjavanju (obrok navodnjavanja) iznosi 15 mm (15 L/m2) za laka tla. Za teža tla je to 15 do 25 mm. Za vlaženje površinskog sloja tla dovoljno je 2 do 3 mm. Za vlaženje suhih tala radi lakše površinske obrade ili bolje djelovanje herbicida preporuča se navodnjavanje s 5 mm u obliku kišenja. Za sjetvu ili sadnju je potrebno 10 do 15 mm. Obroci navodnjavanja tijekom vegetacije ovise o kulturi, fazi rasta i uvjetima okoline. Mogu biti u rasponu od 15 do 30 mm.

Potrebe povrćarskih kultura za navodnjavanjem

KulturaPotreba za vodomKritično razdoblje
Grah25 do 35 mm tjedno u kritičnom razdoblju*Cvatnja i zametanje mahuna
Grašak5 do 6 mm dnevno u kritičnom razdoblju; 375 mm tijekom uzgoja*Cvatnja, zametanje mahuna i nalijevanje zrna
Kupusnjače350 do 500 mm*Formiranje cvata ili glavice
Mrkva4 do 6 mm dnevno u kritičnom razdobljuRast i zadebljanje korijena
Krastavac25 mm nakon sadnje; 200 do 250 mm tijekom uzgoja*Cvatnja i zametanje plodova; intenzivno plodonošenje
Tikvice25 mm nakon sadnje; spriječiti isušivanje u kritičnom razdobljuCvatnja, zametanje i razvoj plodova
Patlidžan25 mm tjedno*Cvatnja, zametanje i razvoj plodova
Paprika25 mm tjedno* (ovisno o tipu tla)Cvatnja, zametanje i razvoj plodova
Rajčica25 mm tjedno* (ovisno o tipu tla)Cvatnja, zametanje i razvoj plodova
SalataSpriječiti isušivanje profila tlaKlijanje (nicanje) i rast
Luk4 do 5 mm dnevno u kritičnom razdoblju; 25 mm tjedno*; 350 do 500 mm tijekom uzgoja*Formiranje i rast lukovice
*Uključujući oborine

Pročitajte još:

Planiranje povrćarske proizvodnje

Plodored i konsocijacija kultura

Sjetva i sadnja povrća

Uzgoj presadnica povrća

Berba povrća

Prethodni članakUzgoj presadnica povrća
Sljedeći članakBerba povrća
izv. prof. dr. sc. Božidar Benko
Docent na Agronomskim fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Uža specijalnost: zaštićeni prostori (plastenici i staklenici), konvencionalni i hidroponski uzgoj povrća u zaštićenim prostorima. Božidar Benko rođen je 1977. Dodiplomski studij završava 2001. godine. Iste godine se zapošljava kao znanstveni novak u Zavodu za povrćarstvo Agronomskog fakulteta. Kao suradnik, sudjeluje u znanstvenim i stručnim projektima vezanima za hidroponski uzgoj povrća. Magistarski rad je obranio 2005., a doktorsku disertaciju 2009. godine. U znanstveno-nastavno zvanje docenta izabran je 2012. godine. Koordinator je četiri modula na preddiplomskim i diplomskim studijima Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Pod njegovim mentorstvom dosad je izrađeno i obranjeno 40 diplomskih i završnih radova. Aktivno je sudjelovao na osamnaest međunarodnih i tri nacionalna znanstvena skupa, s cjelovitim radovima ili njihovim sažecima, a dosad je kao autor i koautor objavio 50-ak znanstvenih i stručnih radova. Član je International Society for Horticultural Science, Znanstveno se usavršavao na Mediterranean Agronomic Institute of Bari (CIHEAM-MAIB), a stručno u Izraelu.