Pripravak 500 – gnoj iz roga je temelj biodinamičke poljoprivrede. U sinergiji s ostalim pripravcima (501-508) radi na revitalizaciji tla, poticanju mikrobiološke aktivnosti i regeneracija humusa u tlu. Biljke tretirane ovim pripravcima koji su stvoreni iz ljekovitih biljaka koje su u animalnim ovojnicama dozrijevali u tlu, stvaraju plodove iznimne kvalitete. Otporne su na vodni stres i generalno drugačijeg životnog habitusa od biljaka u konvencionalnoj proizvodnji.

Pripravak 500, odnosno gnoj iz roga, koristimo u vrtovima i nasadima kao škropivo. Njime prskamo tlo nakon svake mehaničke obrade kad je zemlja „gola“ kako bi potaknuli rad mikro i makro flore i faune tla na razgradnju organskih tvari i stvaranje humusa.

Kako se izrađuje?

Pripravak se izrađuje tako što se u vrijeme oko Miholja (29. rujna) u rogove krava koje su barem jednom telile. Stavlja svježa kravlja balega, zatvara se s glinenim čepom i stavlja na zrenje u zemlju do Uskrsa naredne godine. Zreo pripravak se potom vadi iz tla, sprema u keramičke posude izolirane tresetom i koristi po potrebi.

Prilikom korištenja pripravka 500 potrebno ga je dinamizirati, odnosno, miješati u vodi na način da sadržaj jednog roga otopimo u 10 litara mlake izvorske vode ili kišnice i potom miješamo u okrugloj bačvi sve dok ne stvorimo vodeni vrtlog. Kad je vrtlog formiran na vrhuncu „razbijamo ga“ tako što mijenjamo smjer kretanja vode i vrtimo u suprotnu stranu. Ovaj postupak traje sat vremena. Nakon „dinamiziranja“ pripravak je spreman za primjenu.

pripravak 500 gnoj iz roga
Biodinamizator za izradu pripravka

pripravak 500
Kravlji rogovi u koje se sprema svježi gnoj

Količina od 10 litara dinamiziranog pripravka dostatna je za škropljenje površine od 2500 m². To znači za površinu od 1 ha je potrebno okvirno sadržaj 4 roga dinamizirati u 40 l vode. Obično se dinamiziranje obavlja ručno, međutim kad su u pitanju proizvođači i gospodarstva većih površina, u Centru dr. R. Steinera u suradnji s tvrtkom Letina, razvijen je strojni dinamizator biološko- dinamičkih pripravaka koji odjednom može dinamizirati i do 200 l škropiva.

Iako je poznavanje biodinamičke poljoprivrede raširenije van granica Hrvatske, malo ljudi zna da je dr. Rudolf Steiner, inicijalni začetnik ovakve poljoprivrede, rođen u malom mjestu Donjem Kraljevcu u Međimurju. Ove godine obilježava se 160. obljetnica njegovog rođenja.

Ako je u pitanju primjena na manjim površinama dovoljno je škropiti običnom sirkovom metlicom. Kad su u pitanju veće površine tada se primjenjuje prskanje leđnim ili traktorskim prskalicama koje su prilagođene za primjenu pripravka na samo tlo.

Pripravak 500 uvijek se prska u poslijepodnevnim satima, pred sam sumrak i uvijek na „golo tlo“ odnosno na obrađene parcele prije ili poslije sjetve/sadnje te na pašnjake i livade nakon košnje nakon što je maknut otkos i tlo je ostalo „golo“.

Ovaj pripravak se pokazao na nizu znanstveno-istraživačkih projekata funkcionalnim. Samo jačanjem tla u kojem uzgajamo možemo stvoriti dobre preduvjete za zdrave biljke i dobar urod.

gnoj iz roga
Keramičke posude za pripravak

 class=
Metla od domaćeg sirka, (foto:drvenarija-pospaic.hr)
prirpavak 500
Korijen biljke ojačan biodinamičkim pripravkom 500

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje