Pripravak 500 – gnoj iz roga je temelj biodinamičke poljoprivrede. U sinergiji s ostalim pripravcima (501-508) radi na revitalizaciji tla, poticanju mikrobiološke aktivnosti i regeneracija humusa u tlu. Biljke tretirane ovim pripravcima koji su stvoreni iz ljekovitih biljaka koje su u animalnim ovojnicama dozrijevali u tlu, stvaraju plodove iznimne kvalitete. Otporne su na vodni stres i generalno drugačijeg životnog habitusa od biljaka u konvencionalnoj proizvodnji.

Pripravak 500, odnosno gnoj iz roga, koristimo u vrtovima i nasadima kao škropivo. Njime prskamo tlo nakon svake mehaničke obrade kad je zemlja „gola“ kako bi potaknuli rad mikro i makro flore i faune tla na razgradnju organskih tvari i stvaranje humusa.

Kako se izrađuje?

Pripravak se izrađuje tako što se u vrijeme oko Miholja (29. rujna) u rogove krava koje su barem jednom telile. Stavlja svježa kravlja balega, zatvara se s glinenim čepom i stavlja na zrenje u zemlju do Uskrsa naredne godine. Zreo pripravak se potom vadi iz tla, sprema u keramičke posude izolirane tresetom i koristi po potrebi.

Prilikom korištenja pripravka 500 potrebno ga je dinamizirati, odnosno, miješati u vodi na način da sadržaj jednog roga otopimo u 10 litara mlake izvorske vode ili kišnice i potom miješamo u okrugloj bačvi sve dok ne stvorimo vodeni vrtlog. Kad je vrtlog formiran na vrhuncu „razbijamo ga“ tako što mijenjamo smjer kretanja vode i vrtimo u suprotnu stranu. Ovaj postupak traje sat vremena. Nakon „dinamiziranja“ pripravak je spreman za primjenu.

pripravak 500 gnoj iz roga
Biodinamizator za izradu pripravka

pripravak 500
Kravlji rogovi u koje se sprema svježi gnoj

Količina od 10 litara dinamiziranog pripravka dostatna je za škropljenje površine od 2500 m². To znači za površinu od 1 ha je potrebno okvirno sadržaj 4 roga dinamizirati u 40 l vode. Obično se dinamiziranje obavlja ručno, međutim kad su u pitanju proizvođači i gospodarstva većih površina, u Centru dr. R. Steinera u suradnji s tvrtkom Letina, razvijen je strojni dinamizator biološko- dinamičkih pripravaka koji odjednom može dinamizirati i do 200 l škropiva.

Iako je poznavanje biodinamičke poljoprivrede raširenije van granica Hrvatske, malo ljudi zna da je dr. Rudolf Steiner, inicijalni začetnik ovakve poljoprivrede, rođen u malom mjestu Donjem Kraljevcu u Međimurju. Ove godine obilježava se 160. obljetnica njegovog rođenja.

Ako je u pitanju primjena na manjim površinama dovoljno je škropiti običnom sirkovom metlicom. Kad su u pitanju veće površine tada se primjenjuje prskanje leđnim ili traktorskim prskalicama koje su prilagođene za primjenu pripravka na samo tlo.

Pripravak 500 uvijek se prska u poslijepodnevnim satima, pred sam sumrak i uvijek na „golo tlo“ odnosno na obrađene parcele prije ili poslije sjetve/sadnje te na pašnjake i livade nakon košnje nakon što je maknut otkos i tlo je ostalo „golo“.

Ovaj pripravak se pokazao na nizu znanstveno-istraživačkih projekata funkcionalnim. Samo jačanjem tla u kojem uzgajamo možemo stvoriti dobre preduvjete za zdrave biljke i dobar urod.

gnoj iz roga
Keramičke posude za pripravak

 class=
Metla od domaćeg sirka, (foto:drvenarija-pospaic.hr)
prirpavak 500
Korijen biljke ojačan biodinamičkim pripravkom 500