Želite li uživati u plodovima hrvatskih polja i podržati lokalne proizvođače, Plodovi.hr je pravi odgovor. Riječ je o online tržnici koja povezuje potrošače izravno s lokalnim hrvatskim obiteljskim farmama odnosno OPG-ovima. Osmislio ju je Ivan Lauc, mladi poduzetnik iz Osijeka. Njegova je misija promovirati zdravu prehranu, podržavati lokalne proizvođače te osigurati svježu, lokalno uzgojenu hranu kućanstvima diljem Hrvatske.

S Ivanom Laucom razgovarali smo o inicijativi kojom je zajedno sa svojim timom premostio jaz između proizvođača i potrošača, posebno tijekom pandemije kada su se tradicionalna tržišta suočavala s izazovima. Taj mladi poduzetnik pokrenuo je vlastiti opskrbni lanac što je poslovanje podiglo na jednu višu razinu. U samo nekoliko godina, ta mala tvrtka, vođena velikim entuzijazmom, zapošljavala je prvo šest, a sada broji devet predanih pojedinaca.

  • Kako ste pokrenuli vlastiti proizvodni lanac?

Od 2019. godine sam se u potpunosti posvetio tom problemu kratkih opskrbnih lanaca, odnosno razvijanju savršeno prilagođene tehnologije i nekog održivog modela za kratke opskrbne lance, a koji funkcionira u današnjem modernom svijetu. Te “prijelomne” godine sam se vratio iz Londona, nakon 5 godina boravka tamo i upravo je počela pandemija Covida -19. Točno na dan kad su zatvorili tržnice mi smo osposobili tu on line dostavu, stvorili smo kanal proizvođačima i kupcima. Kroz to sve sam se ujedno i upoznao s problemima i potrebama i jednih i drugih. Iskustvo iz Engleske i usporedba hrane tamo i kod nas gdje je kvaliteta hrane daleko iznad, a cijene daleko ispod engleskih, samo me još više potakla da pomognem proizvođačima koji su ovdje jedva sastavljali kraj s krajem.

Ivan Lauc (foto: surovestrasti.com)

Izravna komunikacija s proizvođačima

  • Kad se smirila epidemiološka situacija, promijenile su se i okolnosti, no i dalje se razvija mreža proizvođača, dostavljača i potrošača, a sve se prati pomoću računalne aplikacije?

Da, radimo tehnologiju koja će svaki proces automatizirati, optimizirati, omogućili smo praćenje dostavljača na mapi, znači sve ono što se u tim ključnim trenucima treba inače odraditi, našim programom se samo automatski dogodi. Mislili smo na sve, imamo aplikaciju za kupce, proizvođače, administratore i dostavljače što nam omogućuje da sagledamo probleme i potrebe svakog od tih korisnika kratkih opskrbnih lanaca te za njih izradimo što jednostavnije, prilagođene alate.

  • Koliko proizvođača sudjeluje u vašem kratkom lancu opskrbe?

Trenutno Plodovi.hr surađuju s oko 100-tinjak malih proizvođača koje naši zaposlenici uglavnom osobno poznaju i često ih obilazimo kako bi se uvjerili ide li proizvodnja svojim tokom, ima li određenih problema, te na koje povrće i koje količine bi mogli eventualno računati. Takva pažnja i briga izaziva i zadovoljstvo kod proizvođača.

  • Koje su prednosti kupovine putem Plodovi.hr za kupce?

Putem Plodovi.hr, kupci mogu izravno komunicirati s proizvođačima, bez posrednika, mogu pregledavati različite proizvode s više OPG-ova na platformi. Nema ograničenja broja artikala koje mogu naručiti, a sve stiže u jednom paketu.

Proizvodi idu i van granica Hrvatske

  • A kako funkcionira dostava?

Dostavu obavljamo i vlastitim vozilom. Svježe proizvode iz Slavonije i Baranje, skupljamo na dan dostave. Počeli smo slati pakete i dostavnom službom po cijeloj Hrvatskoj i Europskoj uniji. Jako je puno domaćih proizvoda u Slavoniji i Baranji, ali tržište je slabo, pa smo morali proširiti tržište i imamo kupce iz Austrije, Njemačke i zemalja u okruženju, uglavnom put traje od 24 do 48 sati ovisno o lokaciji kupca. Imamo i mogućnost slanja sireva i suhomesnatih proizvoda, a jedino ne šaljemo voće i osjetljivije povrće koje ne bi moglo opstati tijekom dostave.

  • Može li se model primijeniti i za druge kratke lance opskrbe?

Zapravo, uz naš opskrbni lanac, Plodovi.hr posjeduju još dvije on line tržnice u Hrvatskoj koje rade po njihovom modelu i koriste njihovu tehnologiju. To je jedan opskrbljivač iz Križevaca koji dostavlja u Zagreb i okolicu te drugi iz Pule koji također dostavlja u krugu od 25 kilometara. Želja nam je ,,utabatiʺ put za druge koji se time žele baviti, nudimo savršeno prilagođenu tehnologiju. To je tehnologija koju razvijamo unazad 4 godine, u koju smo uložili puno vlastitih sredstava, ali sada postoji mogućnost da je iznajmimo bilo kojoj tržnici u Hrvatskoj, besplatno, uz tek mali udio od prodaje. Jednako si to može priuštiti udruga od 5 do 10 proizvođača kao i neka najjača on line tržnica kartkog opskrbnog lanca u Njemačkoj, Austriji ili bilo gdje drugdje.

Potpore za kratke opskrbne lance

  • Kako svojim djelovanjem nastojite pomoći i samim proizvođačima da dođu do određenih europskih sredstava koja su za njih namijenjena?

Budući da sam pokrenuo inicijativu Plodovi.hr iz vlastitog uvjerenja u važnost lokalne proizvodnje i održive poljoprivrede, a s obzirom da je Nacionalna ruralna mreža otvorila natječaj za mogućnost edukacije o prilikama koje nam dolaze, mi smo pomoću sredstava iz Nacionalne ruralne mreže organizirali konferenciju na temu kratkih opskrbnih lanaca i hvala Gospodarskom listu što ste objavili članak o toj konferenciji. Ono što je zapravo bitno istaknuti, da je u odobrenom Strateškom planu Zajedničke poljoprivredne politike za cijelu Hrvatsku, programirana potpora iz intervencije 77.04 za kratke opskrbne lance i lokalna tržišta i intervencija 77.03 za europska inovacijska partnerstva. To su projekti koji se trebaju otvoriti pred kraj godine, pa nastojimo prije otvaranja natječaja objasniti mogućnosti sudjelovanja. Ta sredstva za inovacije u domaćoj poljoprivredi se baš nisu uspjela podijeliti i ovo nam je sad dobra prilika.

  • Na toj konferenciji ste imali i konkretan vlastiti primjer za veću konkurentnost kratkih lanaca opskrbe?

Razmijenili smo, naravno, iskustva sa sudionicima na konferenciji, predstavnicima OPG-ova, javnih službi i drugima. Iz osobnog iskustva možemo govoriti o našoj velikoj ,,borbi” oko poreza, dakle ne naplaćujemo PDV prilikom isporuke paketa što je ušteda od 5 do 25 posto ovisno o proizvođaču, a za prodaju domaćih proizvoda to puno znači. Svoje bi iskustvo stoga željeli prenijeti i drugim ospkrbnim kratkim lancima, pa su takve konferencije idealna prilika.

Kakva su iskustva sudjelovanja u kratkom lancu opskrbe?

Iskustvo sudjelovanja u kratkom lancu opskrbe s nama je podijelila Ivana Debelić, vlasnica OPG-a iz Antunovca koja putem platforme Plodovi.hr prodaje svoje proizvodne viškove.

Bavimo se proizvodnjom sezonskog povrća, nešto malo u plastenicima, ostalo sve na otvorenom. Nemamo neke velike proizvodnje, u biti prodajemo naše viškove. Otprilike rajčice proizvedemo do tri tone, kupusa isto tako. Nije jednostavno, od borbe s korovima i travom, do vremenskih prilika. Prošle godine krajem svibnja je led potukao sve, nismo imali ništa osim onoga što je ostalo u plasteniku. Ova godina je dobra, sve dolazi puno ranije, čak smo i jedan dio rajčice stavili van, ali i tu je mraz je učinio svoje, ostalo je tek 20-ak posto, no to su rizici proizvodnje na otvorenom.  

Sve što uzgojimo prodajemo on line. Narudžbe primamo dan prije, navečer pravimo košarice, prema željama kupca. Nekada je berba i ujutro u 5 sati, prije samog dolaska vozila. Dostava je besplatna za Osijek i bližu okolicu, pa ljudi naručuju i nekoliko puta tjedno. Suradnju s Plodovi.hr smo započeli prije dvije godine, kada su nas kontaktirali i predočili nam svoju ideju. Probali smo i evo uspješno nastavljamo suradnju kroz godine, kaže Ivana.

Ivana Debelić, sin Luka i mladi poduzetnik Ivan Lauc probaju prve jagode pod folijom
Na otvorenom grašak spreman za branje
Plastenik s povrćem i navodnjavanjem
Nasad jagoda pod folijom
Sin Luka pomaže majci Ivani u radovima na polju

Foto: Tihomila Jovanović