Na Podravkinim poljima nedaleko Koprivnice, na predjelu Vidak pokraj Đelekovca, počela je sjetva graška. U uzgoj vlastitog povrća Podravka već duži niz godina ulaže velika sredstva s namjerom da poveća samodostatnost i osigura što veće količine vlastite sirovine za proizvodnju.

Sjetva graška trenutno se obavlja na pet parcela. Podravka vlastitom proizvodnjom planira uzgojiti gotovo 75 hektara površine graška što je oko 460 tona.

 Više od 650 tona vlastitog povrća

Uz kooperante, koji će uzgojiti još oko 35 hektara, ukupan uzgoj graška u 2023. bit će na gotovo 100 hektara. To je prema očekivanjima više od 650 tona ovog svježeg povrća. Lani je u investicije u kontekstu poljoprivrede uloženo oko osam milijuna kuna dok je za ovu godinu planirano nešto više od 10 milijuna kuna. Površine pod povrćem unazad dvije godine su udvostručene pa su s početnih 100 hektara u 2021. danas došli na 200 hektara.

Prvi preduvjet za proizvodnju povrća je navodnjavanje. Trenutno se navodnjava 156 hektara površina pod povrćem.

Prošle se godine radilo i na povećanju navodnjavanih površina. One se nalaze na površinama oko Sigeca, Draganovca, Delova, Hlebina i Đelekovca. Također, kupljen je sustav za navodnjavanje kap po kap za gotovo 50 hektara poljoprivrednih površina.

Direktor sektora poljoprivrede Podravke Dalibor Kezele, objasnio je da su osim navodnjavanja, osigurani i ostali uvjeti za što uspješniju proizvodnju, na vrijeme su odrađeni agrotehnički zahvati, smanjena je ovisnost o vršiteljima tih zahvata, te odrađena pravovremena zaštita usjeva.

Investirali smo i u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, kupili dodatno još dva traktora. Imamo šest novih prikolica, trake za branje povrća, sadilice, pokušavamo sve što možemo raditi sami sa svojom mehanizacijom, kaže Kezele.

Samodostatni u proizvodnji graška i cikle

Povećavamo količine paprike, lani smo pod njom imali vlastitih 33 hektara, to koristimo za proizvodnju ajvara. Ove godine smo papriku podigli za novih sedam ha, što je ukupno 40 hektara. Uvidjeli smo da nedostaje i rajčice pa ćemo ove godine na bazi ranijih pokusa u proizvodnju industrijske rajčice staviti 81 hektar koju ćemo prerađivati u tvornici u Umagu, najavio je povećanje proizvodnje Kezele.

Kao organizator otkupa i proizvodnje Podravka nastoji zadržati dosadašnju razinu, ali i povećavati intenzitet suradnje s kooperantima.

Potičemo poljoprivrednike i farmere da dio svojih površina usmjere u proizvodnju povrća iz više razloga i benefita koji nisu samo vezani uz naše poslovne ciljeve nego uz održivi razvoj poljoprivrede na njihovim površinama. Zahvalni smo onima koju su se zadržali, ali i novima koji su ušli u ovaj posao. Na sreću postoje mladi obrazovani poljoprivrednici koji vide da nije održivost isključivo u proizvodnji žitarica i uljarica nego da je moguće organizirati na svojim površinama nove kulture uz neka nova ulaganja, uz siguran otkup, sigurne cijene i sortiment kojeg mi preporučimo.

Povećavamo samodostatnost proizvodnje povrća u Hrvatskoj općenito, na svojim površinama, ali i u otkupu i vrlo rado bismo primili svakog novog kooperanta koji je voljan s nama razgovarati i dio svojih površina iskoristiti za proizvodnju povrća, objasnio je direktor sektora poljoprivrede u Podravci, Dalibor Kezele.

Kezele je naglasio da svojim kooperantima pružaju maksimalnu tehničku podršku, definiraju sjeme, tehnologiju uzgoja, presadnice, zajednički planiraju terminsku proizvodnju da se ne dogodi da svi u isto vrijeme imaju berbu paprika i rajčice.

Upravo je bitna ta tehnološka podrška i povezanost između proizvodnje, organizatora i kooperanata koju mi kao kompanija nastojimo proširiti, pojačati i u budućnosti intenzivirati kroz nove kulture, kazao je.

Motivacija kooperantima svakako je i činjenica da se već sada, u rano proljeće, znaju otkupne cijene za sezonu 2023., ugovori su potpisani, a rok plaćanja je 30 dana koji za deficitarne kulture može biti i kraći.

Dalibor Kezele, direktor sektora poljoprivrede u Podravci
Podravka je trenutno samodostatna u proizvodnji graška i cikle

Kooperante podupiremo repromaterijalom, financijskim injekcijama i pratimo tijekom cjelokupnog proizvodnog procesa, kako bi ih što duže zadržali i kako bi rezultati bili na optimalnoj razini. Nikad nije kasno postati kooperant Podravke, jer ono što smo definirali za ovu godinu ne znači da nećemo proizvoditi iduće sezone, poručio je na kraju Kezele.

Prethodni članakFrezije – čarolija boja i mirisa u vrtu
Sljedeći članak16. Fešta od Rožic
Sonja Badalić
Rođena je 1977. godine u Koprivnici. OBRAZOVANJE: • U Koprivnici završava srednju školu – gimnaziju. • 2002. diplomirala na Hrvatskim studijima - smjer novinarstvo. • govori tečno talijanski i i engleski RADNO ISKUSTVO: Od 2003. suradnica je u Večernjem listu, a potom odrađuje pripravnički staž u Glasu Podravine. Nakon toga gotovo dvije godine radi u Podravskom listu, a onda se vraća kao novinarka u Glas Podravine gdje je tri godine bila direktorica istog. Do početka 2020. godine radila kao stariji novinar u Glasu, a potom se prebacila u skroz digitalni medij, portal Koprivničko-križevačke županije Epodravina gdje i trenutno radi. U dugogodišnjem stažu stekla je brojna iskustva te izoštrila vještinu pisanja, fotografiranja, ali i komuniciranja.