Sponzorirani prilog

Plamenjača rajčice

Plamenjača rajčice (Phytophtora infestans) javlja se u svim uzgojnim područjim, a napada list, stabljiku i plodove. Prepoznaje se po pjegama, koje se uglavnom javljaju na rubovima listova i nepravilnog su oblika. Pjege su s gornje strane lista svijetlosive do svijetlosmeđe, kasnije postaju skoro prozirne, te potamne i suše se. Peteljke lista obično ostanu dugo zelene. Zaraženi plodovi prepoznaju se po tamnim udubljenim pjegama koje poprimaju brončanu boju. Optimalni uvjeti za razvoj bolesti su pri temperaturi 13-23°C i barem 3 sata neprekidnog vlaženja biljke.

Crna ili koncentrična pjegavost

""

Simptomi crne ili koncentrične pjegavost (Alternaria solani) mogu se javiti već u klijalištima. Gdje se odmah nakon nicanja pojavljuju pjege na kotiledonima, a nerijetko biljke propadnu. Crna ili koncentrična pjegavost napada sve dijelove rajčice (list, peteljke, stabljiku i plod). Kako i samo ime bolesti govori, pojavljuju se pjege koje su u početku sitne i nepravilne. Kasnije postaju okruglaste i unutar njih vide se koncentrični krugovi. Ako se bolest ne zaustavi na vrijeme, listovi posmeđe i otpadnu. Bolest uzrokuje lezije na stabljici i prenosi se na plodove na kojima primjećujemo smeđe udubljene pjege veličine 2-3cm. Optimalni uvjeti za razvoj bolesti su temperatura od 20-25°C i visoka vlaga zraka.

Za suzbijanje plamenjače i crne pjegavosti koristimo preparate kao što su Equation ® Pro, Galben M i FANTIC M. Ovi se pripravci koriste preventivno ili kod pojave prvih simptoma bolesti.

Podsjetimo, Equation® Pro jedan je od rijetkih pripravaka koji uspješno suzbija i plamenjaču i koncentričnu pjegavost rajčice. Kratke je karence (7 dana), a može se koristiti za zaštitu rajčice u vrijeme između dvije berbe. To nam osigurava zdravlje biljaka sve do kraja ciklusa. Equation® Pro se na rajčici primjenjuje u dozi 0,4 kg/ha (40 g na 40-60 l vode na 1.000 m2) u intervalima 8-10dana. Pripravak poćinjemo koristiti prije cvatnje, pa sve do 7 dana pred berbu rajčice. Uz maksimalno tri tretiranja tijekom jedne vegetacije. Primjena ovog pripravka ne utječe negativno na preradu rajčice. Upravo radi malih proizvođača, ovaj je proizvod na tržištu dostupan i u pakiranju od 6 g, dostatnih za površinu od 100 m2.

Preventivna zaštita i zaustavljanje zaraze

Galben M i Fantic M su kombinirani, sistemični i kontaktni fungicidi koje biljka vrlo lako upija, pa se djelatna tvar (benalaksil) ravnomjerno raspoređuje u biljnom tkivu. Štiti mlado lišće i novoizrasle dijelove, te osigurava preventivnu zaštitu i zaustavlja napredovanje zaraze. U rajčici se Galben M i Fantic M primjenjuju u dozi 2,5 kg/ha (250 g na 1.000m2) kod prvih znakova bolesti. Kao i kod ostalih sredstva za zaštitu i prihranu bilja i ovim se preparatima preporuča dodati univerzalini okvašivač MASTER WETT, jer omogućava bolje prijanjanje na biljke i time osigurava potpunu iskoristivost svakog primijenjenog sredstva za zaštitu i ishranu biljaka.

Proizvođači će se susretati i s bolestima kao što su siva plijesa (Botrytis cinerea) i baršunasta plijesan (Cladosporium fulvum), koja se češće pojavljuje kod proizvodnje u zatvorenim prostorima. A za suzbijanje ovih bolesti koristi se fungicid TOPSIN M 500 SC.

10000 Zagreb, Ulica Kneza Borne 14,
tel: +385 (0)1 66 08 633
E-mail: info@agrochem-maks.com
www.agrochem-maks.com

Prethodni članakZastara po službenoj dužnosti
Sljedeći članakOtvoren natječaj za najbolje mlade poljoprivrednike u Hrvatskoj
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.