Dakle, otkup i cijene uljane repice ili sirovog ulja sve više određuju izravno zainteresirani, odnosno tržište. U takvoj situaciji naši proizvođači, da bi bili konkurentni na tržištu i ostvarili dobit, moraju značajno povećati prinose uljane repice. No nužno je da najmanje godinu dana unaprijed znaju otkupnu cijenu repice i troškove proizvodnje. Uvođenjem hibrida uljane repice i u našoj zemlji je zabilježen trend povećanja prosječnih prinosa po hektaru.
U nastavku navodimo osnove tehnologije proizvodnje uljane repice i nove spoznaje koje je neophodno primijeniti u cilju postizanja visokih prinosa (4 – 5 t/ha) te stabilne i rentabilne proizvodnje ove kulture.
Izbor tla
Uljana repica najbolje uspijeva na dubokim, humusom i kalcijem bogatim ilovasto-glinastim tlima. Vrlo dobre rezultate daje i na nešto vlažnijim, ali prozračnim i hranivima bogatim tlima. Za pravilan rast i razvoj biljke te za maksimalno formiranje svih komponenti prinosa, glavni korijen mora imati mogućnost dubokog prodiranja u tlo. Stoga joj ekstremno teška i zbita tla te tla s plitkim nepropusnim slojem ne odgovaraju. Manje su joj pogodna i plitka siromašna tla, a ne odgovaraju joj ni suha pjeskovita tla, kao ni tla s visokom razinom podzemne vode i močvarna tla. Korijen repice traži znatno više kisika nego korijen žitarica. Zbog toga joj neuređena tla s izraženim depresijama, u kojima se voda i kraće vrijeme zadržava tijekom jeseni ili zime, izrazito ne odgovaraju. Repica zahtjeva neutralnu do slabo alkalnu reakciju tla (pH 6,6- 7,6). Smatra se da je danas u Hrvatskoj više od 50 % obradivih površina kisele reakcije, a zakiseljavanje tla teče i dalje. Prvi i osnovni preduvjet za poznavanje tla i bilo kakve mjere poboljšanja je njegova analiza. Kada je pH tla nizak (ispod 5,5 u n-KCl) potrebno je provesti kalcizaciju (vapnjenje tla). Kalcizacija tla je osobito djelotvorna kod uljane repice. Kalcizacija se može provesti kao agromeliorativna mjera ako je glavni uzrok slabe plodnosti kisela reakcija tla ili kao tkz. dopunska kalcizacija ako se žele nadoknaditi gubitci kalcija nastali ispiranjem ili iznošenjem iz tla prinosom. Kalcizacija se provodi na suhom tlu, 20 – 30 dana prije sjetve, tako da se materijal za kalcizaciju dobro izmješa s tlom u cijelom volumenu mekote. Treba naglasiti da kalcizacija sama po sebi ne rješava problem plodnosti tla, već da bi došla do punog izražaja u tlu mora biti dovoljno humusa i biljnih hraniva (ili ih treba dodati). Kiselost tla je u nas, jedan od ograničavajućih čimbenika u postizanju većih prinosa uljane repice i ekonomičnosti njene proizvodnje.
Plodored
Visoki prinosi uljane repice mogu se postići samo uzgojem ove kulture u plodoredu. Uljanu repicu ne treba uzgajati na istom tlu najmanje četiri godine. Pri čestom ili još gore, ponovljenom uzgoju uljane repice na istoj površini postoji opasnost od prekomjernog nagomilavanja sve većeg broja štetnika i bolesti. Na površinama na kojima su uzgajani suncokret, soja, grašak i djeteline, repica se ne bi smjela uzgajati također četiri godine zbog osjetljivosti repice na bolesti i štetnike koji prezimljuju u reziduima tih kultura. Najčešći i najbolji predusjevi uljanoj repici su strne žitarice (osobito ozimi ječam), rani krumpir i ozime krmne smjese graška ili grahorice s žitaricama. Uljana repica je izvanredan predusjev za sve vrste žitarica, budući da rano napušta tlo i ostavlja dovoljno vremena za obradu tla. Osim toga, repica vraća u tlo više od 10 t/ha suhe tvari preko žetvenih ostataka i korjenove mase. Primjerice, u gornjoj Posavini na vertičnom hidromelioriranom amfigleju kao dobar plodored pokazao se: soja – ozima pšenica – uljana repica – kukuruz.

Prethodni članakPriprema plodova za sušenje
Sljedeći članakNedostatak cinka kod vinove loze
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.