Sredinom lipnja već tradicionalno održan je Dan polja Bc strnih žitarica u sjedištu tvrtke u Rugvici, nedaleko Zagreba na kojem se okupio velik broj posjetitelja.

Čast da otvori skup i pozdravi goste imao je Predsjednik uprave Bc Instituta dr. sc. Ivica Ikić, koji se u uvodnim riječima pohvalio kontinuiranim rastom učešća Bc strnih žitarica na hrvatskom tržištu te zahvalio prisutnima na ukazanom povjerenju te posebno poljoprivrednicima koji koriste Bc sjeme.

Predstavljen program oplemenjivanja strnih žitarica

Nakon uvodnih pozdrava uslijedila su stručna predavanja stručnjaka s Bc instituta i predstavljanja programa strnih žitarica poljoprivrednim proizvođačima: Voditelj odjela strnih žitarica Marko Maričević, dipl. ing. agr. predstavio je Program oplemenjivanja strnih žitarica rekavši kako je Bc Institut jedinstven po činjenici da u svojoj ponudi ima sve strne žitarice osim raži, prvenstveno ozimu pšenicu, ozimi ječam, ozimi tritikale, ozimu zob i ozimi pravi pir. Na temu sjemenarstva strnih žitarica izlagao je direktor Sektora sjemenarstva u Bc Institutu Kristijan Puškarić, dipl. ing. agr. napomenuvši kako su u Hrvatskoj još uvijek dominantne domaće sorte strnih žitarica ozime pšenice, a predstavljene su već poznate strne žitarice, a i neke sasvim nove.

Među Bc sortama pšenice dominantne su BC Anica i BC Mandica, a iza njih idu BC Darija i BC Lorena, a posebice je istaknuta BC Opsesija i BC Ljepotica kojima su zasijane značajne površine te u Institutu očekuju dobre rezultate te uzlet novih sorata. Važno je kod pšenice stvoriti sortu svih onih poželjnih svojstava koje mora imati jedna sorta pšenice – i dobar urod i kvalitetu, otpornost i stabilnost u proizvodnji. Uz to predstavljene su i dvije nove sorte ozimog ječma: BC Srećkovišeredni ječam i BC Gospodar, dvoredni ječam.

Nova mobilna aplikacija u rujnu

Dr. sc. Katarina Jukić predstavila je nešto do sada sasvim novo, a to je BC Agronaut, nova mobilna aplikacija namijenjena poljoprivrednicima koja će osvanuti na tržištu i ponudi Bc instituta u rujnu ove godine. Interesantna je po tome što se se pomoću nje moći dobiti informacije za svaku kulturu posebno, a napravljena je radi optimizacije proizvodnje i smanjenja troškova proizvođača. Povezana je i s vremenskom prognozom, a uz pomoć ove aplikacije bit će omogućena i detekcija bolesti, a pomoći će i pri zaštiti od štetnika i korova. Naime, u suradnji s tvrtkom Undabot u tijeku je izrada aplikacije kojom će ratarski proizvođači puno brže i kvalitetnije doći do informacija potrebnih da bi u konačnici ostvarili cilj – što bolji prinos.

""

Aplikacija će se moći potpuno besplatno skinuti s Trgovina PLAY bilo za IOS ili za Android uređaje te neće sadržavati nikakve reklame. Pojedine opcije radit će i bez internetske veze pa će i na tako korisnici aplikacije štedjeti vrijeme i novac. -Aplikacija je zamišljena da vam bude podrška od 0 do 24 sata. Moći ćete odabrati geografsko područje u kojem proizvodite i kulturu koju namjeravate zasijati, a posebice korisnim i zanimljivim držimo da će biti naš “kulturator” preko kojega ćete nakon odabira kulture, primjerice kukuruza moći odabrati želite li ga proizvoditi za zrno i silažu, moći ćete izabrati broj i vrstu sjetvenih površina koju želite sijati i dobit ćete sve potrebne informacije o sjetvi, navela je Katarina Jukić rekavši kako će aplikacija biti personalizirana te će je svaki proizvođač moći prilagoditi svojim potrebama.

""

Nagradne igre

Nakon stručnih predavanja uslijedile su i dvije prigodne nagradne igre ‘’Pogodi klas’’ koju je vodila dr. sc. Katarina Jukić te prigodnu nagradnu igru uoči svjetskog prvenstva ‘’Pogodi gol’’ koju je vodio Bojan Palaveršić te su najspretnijima podijeljene prigodne nagrade. Nakon osvježenja i nagradne igre nazočni su se uputili na pokazno polje u blizini Instituta gdje su iz prve ruke mogli pogledati cjelokupni asortiman Bc strnih žitarica. Domaćini su i na polju pod suncobranima pripremili osvježenje za sve posjetitelje pokaznih polja, a obilazak je predvodio Marko Maričević. Nakon obilaska polja nazočni su se uputili u obližnji restoran gdje je dan polja zaokružen druženjem i ručkom.

""

Prethodni članakKad iza herbicida uzgajati povrće?
Sljedeći članakU tijeku prijave za najuzorniju seosku ženu Zagrebačke županije za 2018. godinu
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.