Ponosni vlasnici nagrađenih boškarina su Mario Gašparini, Mario Udovičić i Marinela Jugovac.

Na tradicionalnoj, 33. po redu Smotri boškarina održanoj krajem srpnja u okviru Jakovlje, jedne od najvećih istarskih pučkih fešti, sudjelovalo je 14 uzgajivača i predstavilo je 21 vola, 20 iz Istre i jedan s otoka Krka. Izabrani su najbolji od najboljih u tri kategorije. Najposlušniji je Bakin čiji je vlasnik Mario Gašparini iz mjesta Fabci, najljepši je Gajardo Marinele Jugovac iz mjesta Bužleti, a najteži Sarožin s čak 1435 kilograma kojim se ponosi vlasnik Mario Udovičić  iz mjesta Gospodi. Tročlana stručna komisija ocjenjivala je kvalitete svakog pojedinog boškarina, a titule je nagrađenima podijelila Ivana Maružin, direktorica Turističke zajednice Općine Kanfanar.

Posebnost ovogodišnje smotre bila je izrada milenijske fotografije poznatog fotografa Šime Strikomana koji je upravo u Kanfanaru izradio jubilarnu 850. milenijsku fotografiju, i to u obliku istarskog vola. U stvaranju fotografije sudjelovalo je na stotine posjetitelja smotre iz Istre i Hrvatske, te brojni strani turisti.

Nakon svečanog čina otvorenja smotre, volovi su krenuli u svečanu povorku oko Parka istarskog vola. Nakon toga je stručni žiri pristupio izboru onih najboljih po kategorijama poslušnosti, težine i ljepote.

Bitno je držati do svojega, do svoje tradicije. Naš boškarin je simbol Istre. Znam da nam je koza, simbol Istre, na zastavi, ali naša tradicija se vidi u tom boškarinu. S našom politikom Istarske županije i AZRRI-jem očuvali smo tog našeg boškarina jer je bio na putu izumiranja. Drago mi je da ste došli u tako velikom broju i hvala Općini Kanfanar da drži do svojega kao što to čini cijela Istra, poručio je župan Miletić.

Domaćin, kanfanarski načelnik Sandro Jurman, nije skrivao zadovoljstvo glede sadašnje situacije s boškarinom kojem je prijetilo nestajanje.

Jakovlja opstaje već 33 godine i pruža jednu drugačiju poruku. Svaka zajednica ima svoj identitet, a boškarin je identitet Istre, istarskog čovjeka i zato drago mi je da su prije 33 godine upravo ljudi iz ove općine  prepoznali potrebu da pošaljemo poruku da istarski vol nestaje i zato smo svi zajedno uspjeli doći do rezultata da je danas puno bolja situacija. Ništa od toga ne bi bilo moguće da nema uzgajivača i zato im velika hvala, poručio je načelnik Jurman. 

Boškarini, od milja zvani nježni divovi, nekad su pomagali u svakodnevnom radu i prehranjivanju kućanstva u istarskim selima, a danas su simbol Istre. To je autohtona životinja i jedna od najvećih ugroženih i zaštićenih pasmina goveda. Također, smatra se jednom od najljepših na svijetu, a volovi svojom veličinom i težinom zorno pokazuju da se opravdano navode kao najveći europski kopneni sisavci.

Najljepši boškarin je Gajardo
Najposlušniji boškarin Bakin
Najteži je Sarožin