Sve rjeđe preko ceste pretrčava divlji zec. Što je uzrok „nestanku“ zeca? To je pitanje kojim se struka suočava i morat će naći odgovor što prije. Da bi se to ublažio nestanak divljeg zeca neki su lovci pokrenuli njegov uzgoj na posebnim farmama.

U Hrvatskoj je nekoliko farmi divljih zečeva. Obrtnik Dražen Sedlar iz Gaja (kraj Vrbovca) uzgaja divlje zečeve. Dražen je 20 godina lovac i član je Udruge lovaca „Preseka“. Ovim se poslom iz hobija uspješno bavi 6 godina. OPG glasi na suprugu („OPG Leonida Sedlar“ farma divljih zečeva).

  • Gdje je nestao divlji zec?

To je pitanje za struku, a mi lovci svjedočimo da je u prirodi sve manje divljeg zeca. Vjerojatno su tome doprinijela i suvremena kemijska sredstva u poljoprivrednoj proizvodnji upotrebom pesticida. Upravo zbog toga sam pokrenuo farmu za uzgoj divljeg zeca kojega prodajem lovačkim društvima. Zadnje sam zečeve (16 komada – 8 parova) isporučio lovcima Zaprešića. Prije toga isporučio sam (20 komada – 10 parova) LD „Jelenu“ u Slatini, u Križevcima „ LD „Sveti Hubert“ (18 komada, odnosno 9 parova). Sve je po propisima i osiguran je veterinarski nadzor.

  • Gdje nabaviti mlade divlje zečeve?

Svuda, npr. zadnje sam mlade divlje zečeve stare 3 mjeseca nabavio u Lici, pa u Dugom Selu, zapravo gdje stignem. Ujedno i u vlastitoj proizvodnji dobivamo mlade. Divlji zec je spolno zreo nakon osam mjeseci, a godišnje ima 5 legala u kojem je od 1- 5 mladih zečeva. Moja farma godišnje isporuči tržištu oko 200 divljih zečeva.

  • Kako je organiziran uzgoj?

Uzgoj je organiziran u kavezima i na otvorenom. Zeca hranim smjesom za zeca i kukuruzom u klipu. Zec mora jesti kukuruz u klipu da bi trošio zube. Hranim ih i otavom-djetelinom (svježom kad je sezona) ili i u balama tijekom zime. Naravno cijelo vrijeme zečevi moraju imati dostupnu svježu vodu.

  • Koja je razlika između divljeg zeca i kunića?

Ženka kunića okoti mlade koji su goli – bez dlake. Tek okoćeni kunić ne vidi i ne čuje, dok divlja zečica okoti mlade koji imaju dlaku, čuju i vide i nekoliko trenutaka nakon što je došao na svijet u stanju je bježati, tj. kretati se.

Na kraju, bilo je teško fotografirati divljeg zeca, on ne pozira, a niti se voli maziti.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje