Sitno Donje i Serajlići su sela u šibenskom zaleđu od nekoliko kuća i još manje obitelji. Mladi baš i ne vide razloga ostati u selu. Ipak, nekoliko entuzijasta i zaljubljenika u krš ovdje je odlučilo uložiti milijunska sredstva i ostvariti svoju poslovnu ideju. Capra domestica d.o.o. tvrtka je registrirana 2014. godine, a osnivači su doktor dentalne medicine Hrvoje Pezo i lokalni poljoprivredni proizvođač Mladen Sarajlić.

Tim doktora Peze brine o zdravstvenoj opravdanosti i inovativnosti plasiranih proizvoda, a cijela obitelj Mladena Sarajlića vodi proizvodnju i preradu na licu mjesta.Proizvodnju i prodaju su postupno razvijali. Dok sve koze nisu smještene u novu farmu, postojalo je nezadovoljstvo među lokalnim stanovništvom zbog neugodnog mirisa i brige za uklanjanje lešina. Proljetos u jeku korone, tvrtka je podijelila više od 100 litara kozjeg mlijeka, jogurta i kefira svojim sumještanima. Do 2019. godine Capra domestica d.o.o. je prodavala samo sirovo kozje mlijeko raznim siranama odkad kreću u proizvodnju i plasman kefira, sirutke, jogurta, mekog i tvrdog kozjeg sira, škripavca i kozje skute. Na ovaj način zaokružuju jednu razvojnu etapu., a vjernih klijenata je sve više. Planovi su veliki, a mi smo porazgovarali s prokuristom farme Kristijanom Jovanovićem i voditeljicom marketinga Vesnom Mislović.

Najbolji kozari u 2019.

Trenutno imamo stado od 800 do 900 koza, kozlića i jaraca, a od toga je 400-500 muznih koza. Mjesečno prerađujemo 20.000 L mlijeka koje smo prije plasirali samo u sirane u okolici. No, brzo smo zaključili da se od prodaje sirovog kozjeg mlijeka, čija se cijena kreće oko 5-6kn/l ne mogu pokriti niti troškovi proizvodnje. Opremili smo vlastitu mini siranu, razvili paletu od desetak proizvoda te sad plasiramo svoje proizvode putem trgovačkih lanaca, trgovina zdrave hrane i online. U 2019. godini smo proglašeni Najboljim poljoprivrednikom godine u kategoriji kozarstva, a u organizaciji Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH-a). Dodatno, naša kozja skuta je dobila zlatnu medalju na Sajmu u Drnišu. Trenutno zapošljavamo 14 osoba, navodi Kristijan. Iako je 2019. godine tvrtka dobila subvenciju iz Programa potpora za poljoprivrednike, farma je stvorena vlastitim sredstvima osnivača.Polazna ideja tvrtkebila je proizvesti zdrav prehrambeni proizvod kakav bi svatko od nas nabavljao za svoju obitelj i sebe. Na farmi poštuju prirodne cikluse životinja i ne daju im hormone, nedopuštene antibiotike i sredstva koja će poticati laktaciju. Koze muzu minimalno, tako da se životinje ne iscrpljuju. Poznato je da stoka daje više mlijeka u intenzivnom uzgoju nego na paši, ali svoje koze svakodnevno izvode na krške pašnjake. 

 class=
Zadovoljne životinje u prostranim boksevima

– Sami kosimo, baliramo i trudimo se imati jedan zatvoreni sustav pod našom kontrolom.  Hranimo ih eko žitaricama. Lucernu nabavljamo od posebnih dobavljača. Sastav njihovog mlijeka mora biti bolji od onih držanih samo u štali. Imamo potvrde sastava od križevačkog laboratorija i proteini se približno kreću oko 4-5 %, a masnoće oko 3-4 %, što naše mlijeko čini visoko-kvalitetnim proizvodom. Surađujemo s nutricionistima u osmišljavanju novih proizvoda na bazi kozjeg mlijeka, a u 2021. godini će naši proizvodi dobiti eko markicu, spominje Kristijan.

Jedinstveni u svijetu

Vesna Mislović izdvajaPowerbiotic, jedinstveni proizvod na svijetu, kombinaciju probiotika i prebiotika. Proizvod je potpuno prirodan, a dobiva se od kozjeg mlijeka s dodanim lakto i bifido kulturama za crijevnu floru te inulinom.

 – Kod nas su te kulture u kozjem mlijeku žive, bubre i još se razmnožavaju. Konkurentski probiotici koje možete kupiti u ljekarnama su često u prahu, i dok se oni pripreme, rehidriraju i unesu u organizam jedan dio tih deklariranih probiotika ne preživi. Neka istraživanja tvrde da probiotskim bakterijama treba 6-8 h da one ožive, znači dok ste vi popili tu tabletu, ona je prošla kod vas dok one ožive. Kod našeg proizvoda većina njih preživi jer su već aktivni u kupljenom proizvodu i ne treba čekati da se rehidriraju. No, zato naš proizvod ima kratak rok trajanja (21 dan). Powerbiotik preporučujemo svim ljudima narušenog imuniteta, ponosno će Vesna.

– Prepoznati smo među potrošačima koji misle na dobrobit za svoj organizam. Možemo reći da imamo pozitivan feedback od kupaca.

Kako navodi Kristijan, odmah nakon mužnje, mlijeko se ne transportira cisternama, nego se u krugu od 50 metara odvija cjelokupni proizvodni ciklus – od mužnje do pakiranja finalnog proizvoda. Osim kratkog roka trajnosti, problem im predstavlja pronalaženje radne snage, teško im je pronaći i tehnologa, tako da su prisiljeni uvoziti radnu snagu, posebno su zadovoljni s Nepalcima.

 class=
Obitelj Sarajlić vodi farmu
 class=
Inovativni proizvod s probioticima-Powerbiotic

U tvrtki smatraju kako su potpuno pogrešno postavljene mjere i poticaji. Svaki čovjek u RH može dobiti poticaj za pašnjak, ali ne treba proizvesti niti prodati ništa, niti to dokazati. Za nasad oraha možete dobiti poticaj, ali ne trebate ništa proizvesti. Pitaju se stoga kako oni mogu biti u istom rangu koji proizvode, prerađuju, plasiraju, kupuju, prodaju, plaćaju poreze na sve što kupe i prodaju, zapošljavaju? Na ovaj način ne potiče se prave proizvođače, govore.

Što dalje?

-Idemo dalje ponukani potražnjom od strane naših kupaca. Možda krenemo u proizvodnju čokoladnog kozjeg mlijeka, možda krenemo u plasman kroz programe za mršavljenje, a možda uskoro oformimo kušaonicu proizvoda na bazi kozjeg mlijeka. Planovi će, međutim čekati povoljniji financijski moment, završava Vesna Mislović.Kako god odluče, želimoim mnogo uspjeha u svim planovima.

 class=
Nova farma s izmuzištem i mljekarom
 class=
Ovca i janje