Način prijave bolesti životinja reguliran je novim Pravilnikom, a stupio je na snagu u svibnju ove godine. Osim postupka prijave bolesti životinja Europskoj komisiji i drugim državama članicama EU, što je u nadležnosti Uprave za veterinarstvo, posebno je propisan postupak prijave i odjave zaraznih bolesti životinja na području naše zemlje. U skladu s time posjednik mora pri pojavi znakova bolesti i uginuća odmah i bez odgađanja izvijestiti doktora veterinarske medicine u veterinarskoj organizaciji.

 

Veterinar je dužan na svaku prijavu posjednika izaći na teren, obaviti veterinarski pregled životinje i utvrditi postoji li sumnja na zaraznu ili nametničku bolest. U slučaju sumnje i potvrde slučaja bolesti navedenih u Pravilniku veterinar je dužan u roku od 24 sata putem propisanih obrazaca izvijestiti Upravu za veterinarstvo i državnog veterinarskog inspektora u nadležnoj ispostavi veterinarskog ureda. Tjedno izvješće o mjestu izbijanja sadrži podatke o svim promjenama u mjestu izbijanja, provedenim mjerama te novim slučajevima bolesti na predmetnom mjestu izbijanja tijekom prethodnog tjedna, uključujući i nedjelju. Dostavlja ga ovlašteni veterinar Upravi za veterinarstvo i Upravi za veterinarske inspekcije, i to svaki tjedan do odjave mjesta izbijanja. Završno izvješće dostavlja se nadležnim veterinarskim upravama najkasnije 48 sati nakon odjave mjesta izbijanja, a podrazumijeva ukidanje svih mjera kontrole i iskorjenjivanja nakon što je od posljednjeg slučaja bolesti proteklo vrijeme najdulje inkubacije te provedeno završno čišćenje i dezinfekcija. Spomenutim Pravilnikom posebno su propisane i obveze dijagnostičkih laboratorija. Navedeni laboratoriji o pozitivnom ili negativnom rezultatu pretrage na bilo koju bolest iz Pravilnika moraju što prije izvijestiti Upravu za veterinarstvo, Upravu za veterinarske inspekcije, nadležnu ispostavu veterinarskog ureda i pošiljatelja. O pozitivnom rezultatu dijagnostičke pretrage na bilo koju zaraznu ili nametničku bolest životinja koja nije navedena u Pravilniku, laboratorij mora izvijestiti Upravu za veterinarstvo. Pravilnikom o izmjenama Pravilnika o načinu prijave bolesti životinja (NN 114/2011.) od 7. listopada 2011. godine na listu bolesti koje se moraju prijaviti u Republici Hrvatskoj dodane su bolesti ptica (influenca, klamidioza, kolera, marekova bolest, mikoplazmoza, Newcasteleska bolest, puluroza, rinotraheitis purana, salmoneloza, zarazni bronhitis kokoši i dr.).

 

Prethodni članakNarančina brda
Sljedeći članakSlavonska tlačenica
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.