Za proljetnu (jaru) sjetvu tlo je trebalo preorati tijekom jeseni ili zime i grubo pripremiti za što je moguće raniju proljetnu sjetvu. Grašak traži duboku obradu jer ima dobro razvijen korijenov sustav, koji prodire i do metar duboko u tlo.

Gnojidba tla za grašak u čistoj kulturi obavlja se prije osnovne obrade tla s oko 20 t/ha stajnjaka ili gnojovkom. Mineralna hranjiva grašak dobro koristi, zato mu treba osigurati 80 – 100 kg/ha P2O5 i 120 – 150 kg/ha K2O. Za rast i razvoj grašak treba puno dušika. Budući da tijekom vegetacije veže atmosferski dušik, grašku se osigurava samo startno 30 – 40 kg/ha dušika.

Samo u tlima i u uvjetima za koje sumnjamo da će biti osigurano vezanje atmosferskog dušika, usjev graška ili smjese prihranjuje se dušičnim gnojivima jednom ili u dvije prihrane sa 100 – 200 kg/ha KAN-a. Sjetva jaroga graška treba biti što je moguće ranije (potkraj veljače, početkom ožujka). Ranije sijani usjev pokrije tlo i smanji mogućnost zakorovljavanja, odnosno završi vegetaciju do sušnog razdoblja. Sije se na dubinu 4 – 6 cm na težim tlima, a na lakšim i pjeskovitim (toplijim) tlima sije se na dubinu 6 – 8 cm, uz obvezno valjanje tla ili sijaćicom s valjkom, koja valja traku u koju je posijan grašak.

U čistoj kulturi sije se 80 – 100 klijavih zrna na m2, odnosno 200 – 250 kg/ha, ovisno o apsolutnoj masi sjemena. Sjetvu treba obaviti do sredine ožujka, kada započinju i ostali proljetni radovi. Što je kasnija sjetva ili što je lošija priprema tla, siju se više norme po jedinici površine. Kultivare koji se siju za proizvodnju zrna s vrlo razvijenim viticama (Baccara, Solara) treba sijati žitnom sijaćicom, jer će se poslije viticama usjev dobro povezati i neće poleći tijekom vegetacije za jakih kiša. Osim navedenih kultivara, u proizvodnji imamo i kultivare Erby, Zekon, Faktor i Poneku. Poneka je starija sorta stočnoga graška i koristi se prije svega za zelenu krmu. Sije se zajedno sa žitaricama za osiguranje proljetne zelene krme bogate bjelančevinama.

Prethodni članakPrijesadnice pod plastikom
Sljedeći članakUzgoj pura na obiteljskim gospodarstvima
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.