Naime, paša orjentacijski sadržava 75 – 85 posto vode, 4 – 10 posto sirove vlaknine, 0,5 – 11 posto sirove masti, 2 – 5 posto sirovih bjelančevina, 1,5 – 3,5 posto pepela, 5 – 15 posto nedušićne estraktivne tvari, u koje ubrajamo škrob i šećer, te 0,15 – 0,25 posto HJ/kg zelene mase. Dakle, kakvoća zelene mase pašnjaka može jako varirati. To ovisi o različitim čimbenicima, pri čemu treba svakako nabrojiti botanički sastav biljaka, vegetacijsko stanje biljaka, kakvoća tla, gnojidba, klimatski i meteorološki uvjeti, te način korištenja krmiva. Pritom treba kazati da najbolju hranidbenu vrijednost imaju tzv. slatke trave u prisutnosti s djetelinskim vrstama, a najslabiju vrijednost tzv. kisele trave. Slatke trave mogu se prepoznati po okrugloj, šupljoj i koljenastoj stabljici, a kisele minerala u hranidbi tijekom vegetacijskog razdoblja. Tako je poznato da zelena krmiva obiluju karotinom (provitamin vitamina A) te vitaminom E i K. Osim toga, zelena krmiva obično sadržavaju dovoljne količine vitamina C i vitamina B – kompleksa. No, potonji vitamini nisu toliko bitni, jer ih preživači mogu pomoću mikrobne populacije u buragu sami proizvesti. Veću pozornost treba, naime, posvetiti vitaminima A, D i E, pogotovo ako goveda tijekom vegetacijskog razdoblja ne izlaze iz staje i hrane se pokošenom zelenom masom. Naime, za stvaranje provitamina u vitamine A i D, koji su uz vitamin E važni za plodnost životinja, potrebno je kretanje životinja na suncu, a što izostaje kod onih goveda koje se drže stalno u staji. Zato je stajski držanim govedima i životinjama za visoku proizvodnju mlijeka potrebno osigurati dodatnu količinu vitamina u hrani.
Mineralni sastav
Što se tiče mineralnog sastava, treba kazati da su zelena krmiva općenito dobro opskrbljena kalcijem i kalijem, no, najčešće imaju nedostatne količine fosfora, natrija, a mlada paša i magnezija. Količina fosfora osobito je mala ako se pašnjaci ne gnoje, krmno bilje koristi prezrelo te potječe sa sušnijeg tla i područja koje je isprano zbog obilnijih oborina. Nedostatak fosfora ili nepovoljan odnos prema kalciju može dovesti do smanjenog iskorištavanja hrane, stvaranja probavnih tegoba, otežavanja opskrbe organizma bjelančevinama i energijom, te na taj način štetno utjecati na smanjenje prirasta i pad u proizvodnji mlijeka. Nedostatak natrija također se može odraziti na pojavu određenih organskih bolesti, smanjenja prirasta i pad u proizvodnji mlijeka, a nedostatak magnezija na pojavu pašnjačke tetanije. Stoga krave prosječne mase od 650 kg, koje proizvode 20 – 30 l mlijeka imaju dnevne potrebe za 60 – 80 grama fosfora, 24 – 31 grama natrija i 23 – 30 g magnezija po grlu. Zbog toga je potrebno mliječnim kravama u hranidbi dodavati vitaminsko-mineralni premiks (primjerice Milk Master, Veterina – Kalinovica, Grovit, Krka Farma – Zagreb, TMR profi, Sano – Zagreb i sl.), a daju se prema uputama proizvođača. Na kraju kažimo da je uz pojavu proljeva i nadma pašnjačka tetanija jedna od učestalih pojava bolesti pri prijelazu sa suhe krme na mladu pašu. Javlja se na pašnjacima s nedovoljnim količinama magnezija, a obilnim količinama dušika i kalija koji smanjuju iskorištavanje i povećavaju potrebe za magnezijom.

Prethodni članakLjekovite proljetne salate – mišjakinja
Sljedeći članakDinja na otvorenim gredicama
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.