Vinarija Kocijan u Štrigovi podignula je moderan podrum s pratećom infrastrukturom. Investicija vrijedi 2,5 milijuna kuna, prostire se na 670 kvadratnih metara i kapaciteta je 80 tisuća litara vina u inox bačvama.

Vinarija Kocijannalazi se u Štrigovi, hrvatske prijestolnice vrhunskih bijelih, a svakim danom i sve boljih crnih i rose vina. Kocijanovi obrađuju oko 10 hektara vinograda smještenih na najboljim pozicijama štrigovskog bajkovitog vinogorja. Ozbiljnim vinogradarstvom bave se tridesetak godina, intenzivno od 1993. godine. Vinarija je obiteljski projekt, no zna se prvi čovjek gospodarstva. To je Petar Kocijan, vinogradar i vinar mlađeg naraštaja koji je znanje, iskustvo i tajne gorica i vina naučio od svojeg oca Vladimira Kocijanakoji je dugo godina radio u nekada respektabilnom Podrumu Štrigova, a 1993. godine napustio je siguran posao poslovođe i krenuo u neizvjesnu, ali izazovnu privatnu vinogradarsku i vinarsku proizvodnju. U prilikama i objektima kakve je imao skupa sa suprugom Milenom, njezinim roditeljima Viktorom i Julijanom, te sinom Petrom i kćerkom Martinom, započeo je lijepu vinsku priču koja je izrasla u bajku o vinima. Poglavito je poznat njihov Traminac mirisavi, kasne berbe 2006., čiju će savršenost i skladnost neko od međimurskih vina teško dostići.

Upravo na završetku izuzetno čudne 2020., Petar nam govori o investiciji koja je obogatila njegovu obitelj i vinariju i cijelo međimursko vinarstvo.

Silno smo željeli i sanjali da jednog dana imamo podrum ili kompleks u kojemu će biti moguće imati cijeli proces stvaranja vina. Od prešaonice, preko posuda za zorenje vina i butelja do prostrane i sadržajne kušaonice, pod jednim krovom. U proljeće 2020. godine, nakon dugih priprema, uglavnom administrativno-tehničke prirode, započeli smo građevinske radove, a zatim i opremati prostorije. Danas imamo moderan podrum i vinariju u koju smo uložili 2,5 milijuna kuna, koji se prostire na ukupno 670 kvadratnih metara od kojih je 550 kvadrata novog prostora, a ostalo je ‘ostatak’ prijašnjeg podruma. Mišljenja sam kako je ovog trenutka naš podrum najmodernije izgrađen i opremljen u ovom dijelu domovine. Uspjeli smo izbjeći sve ‘starinsko’, od starih cigli, preko drvenarije te raznih glinenih i željeznih alata kakvi većinom krase međimurske, zagorske i podravske podrume. Ovo je čisti modernizam i ugodnost za radove i boravak kupaca i potrošača u prostranoj kušaonici sa sedamdesetak sjedalica, kaže Petar Kocijan kojemu je supruga Andreja više od ‘desne ruke’ i koji od ove godine grade novu povijest Vinarije Kocijan u Štrigovi. Petar naglašava kako ‘moderna građevina’ donosi još snažniju kakvoću ionako njihovim vrhunskim vinima.

Slika 1