Dva tjedna u listopadu Jastrebarsko je bilo odredište raznih gastro-manifestacija, kulturno-umjetničkog programa, vinskih radionica i  zabave za sve generacije, a sredinom listopada na Sajmištu u šatoru održana je manifestacija “Dani vina” gdje su u novom ruhu kušana plešivička vina.

U perivoju Erdody održane su gastro manifestacije: “Dani vina & riba fina”, “Dani vina & kotlovina” i “Dani vina & divljač fina”. Središnja manifestacija “Dani vina” otvorena je u četvrtak 10. listopada u šatoru na Sajmištu.

„Bute črno ili belo ili pak plešivičko?! Zna se, pili bumo plešivičko!“, tom povijesnom rečenicom iz filma “Tko pjeva zlo ne misli” prisutne je na otvorenju pozdravio gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

Ove godine šator na Sajmištu izgledao je potpuno drugačije. Prostori za kušanje vina dobili su nova osvjetljenja. Nudila su se vina plešivičkih vinarija – Tomac, Korak, Šember, Jagunić, Kolarić, Braje, Ivančić, Režek, Tomac-Bajda, Šoškić, Jurkovac, Kurtalj, Sirovica i Mladina. Međutim na mjestima gdje su se točila vina nisu bili vinari nego učenici i studenti. Tako su u subotu u 18 sati pod šatorom bili učenici,  točitelji i blagajnici, a od vinara samo Tomo Tomac koji je ponudio odlični Zeleni silvanac, pjenušac Tomba i svoja druga vina. Oko 20 sati šator je bio prepun posjetitelja koji su u redu dugačkom 50 metara čekali da kupe svoje ulaznice. Nikada prije takva gužva nije bila na Sajmištu. U gužvi blizu svojih novoosvijetljenih mjesta bili su i vinari koji su s ostalim posjetiteljima slušali glazbenike uz čašicu njihovih vina.

 class=
 class=
 class=
 class=