Na Trgu sv. Jurja u Đurđevcu sredinom listopada održani su 21. po redu Dani voća Koprivničko-križevačke županije. Dani voća su manifestacija posvećena promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina te promicanju vrijednosti razvoja domaće proizvodnje, a ove godine okupili su oko 60 izlagača. Obilježavanje Dana voća započelo je stručnim predavanjima s glavnom temom uzgoja lijeske.

Subotnji lijep i sunčan dan okupio je veliki broj posjetitelja na izložbeno-prodajnom dijelu na Trgu svetog Jurja gdje su izlagači predstavili svoje voće, proizvode od voća, kolače te ručne radove.

Gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči pozdravio je okupljene i izrazio zadovoljstvo što ova tradicionalna manifestacija okuplja sve više izlagača i posjetitelja.

Važno je promovirati naše domaće proizvode

U ovo vrijeme kad na policama u trgovačkim lancima možemo pronaći razne proizvode, važno je promovirati naše domaće proizvode. Ova manifestacija služi upravo tome i to već dugi niz godina. Drago mi je što ima ljudi koji se još uvijek žele baviti poljoprivredom, voćarstvom i proizvodnjom svojih vlastitih proizvoda, stoga se zahvaljujem svim organizatorima i proizvođačima na organizaciji ove manifestacije. I na ovim Danima voća prezentirana je i Podravinoteka koja okuplja male proizvođače u zajedničkom projektu brendiranja proizvoda pod nazivom Kvaliteta Podravine. U Podravinoteki sudjeluje oko 40 izlagača s više od 100 proizvoda koji sudjeluju na svim manifestacijama u Đurđevcu, ali i svake godine na Adventu u Zagrebu – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Manifestaciju je svečano otvorio izaslanik ministrice poljoprivrede, ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić uputivši Županiji i partnerima čestitke na organizaciji.

Osim voća i voćnih proizvoda koje su u okviru izložbeno-prodajnog dijela manifestacije posjetitelji mogli razgledati i degustirati, posjetitelji su imali prilike vidjeti tradicionalni način pečenja pekmeza i tradicijski prikaz pečenja rakije.

Nakon kulturno-umjetničkog dijela, proglašeni su najljepše uređeni izlagački prostori koje je odabrao stručni žiri. Prvo mjesto osvojila je Srednja gospodarska škola Križevci, drugo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivan i Anđela Kranjec iz Kloštra Podravskog te treće obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Željko Kranjčević iz Carevdara.

I ove godine izdan je katalog posvećen poljoprivrednim proizvođačima s područja Županije koji se bave voćarstvom, a obuhvaćeno je ukupno 250 kontakata.

Nagrađeni na Danima voća

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakDani vina u Jaski
Sljedeći članakBavarska krema
Sonja Badalić
Rođena je 1977. godine u Koprivnici. OBRAZOVANJE: • U Koprivnici završava srednju školu – gimnaziju. • 2002. diplomirala na Hrvatskim studijima - smjer novinarstvo. • govori tečno talijanski i i engleski RADNO ISKUSTVO: Od 2003. suradnica je u Večernjem listu, a potom odrađuje pripravnički staž u Glasu Podravine. Nakon toga gotovo dvije godine radi u Podravskom listu, a onda se vraća kao novinarka u Glas Podravine gdje je tri godine bila direktorica istog. Do početka 2020. godine radila kao stariji novinar u Glasu, a potom se prebacila u skroz digitalni medij, portal Koprivničko-križevačke županije Epodravina gdje i trenutno radi. U dugogodišnjem stažu stekla je brojna iskustva te izoštrila vještinu pisanja, fotografiranja, ali i komuniciranja.