Što starije, to bolje – izreka je koja govori o vinu, ali treba znati da se ne odnosi baš na sva vina, a da bi ona na koje se odnosi doista odležavanjem postala bolja, treba o njima znati brinuti i, prije svega, pravilno ga skladištiti.

Police za knjige, kuhinjski ormarići, ormari, spreme i podrumi nisu baš idealno mjesto. Dakle, treba negdje spremiti vino, a da ste sigurni da se čuva u idealnim uvjetima dok ga ne poželite, sami ili u omiljenom društvu, popiti. Rješenje je banka vina – jedno takvo mjesto od sada postoji i u Istri, točnije u Motovunu! Casa Rossa je rustikalna kuća sagrađena 1910. godine, potpuno adaptirana 2018. i od tada nudi vrhunski smještaj, kvalitetnu ponudu hrane i, naravno, impresivnu vinsku kartu, a od lipnja ove godine u svojoj ponudi ima i banku vina.

Specijalno za istinske ljubitelje

Banke vina kao koncept u svijetu postoje već neko vrijeme i vrlo su popularne. U Hrvatskoj ih ima nekoliko, ali u Istri ovakve inicijative još nije bilo. Tomislav i Andreja Furlan prepoznali su potencijal ovakve ponude i odlučili otvoriti banku vina nadomak pitoresknog Motovuna, sve bitnije hrvatske vinske regije. S jednim od najljepših pogleda na ovaj gradić, već poznata Casa Rossa ljubiteljima vina od sada nudi nešto u čemu će posebno uživati. – Nešto slično vidio sam inozemstvu i odlučio otvoriti banku vina. Tako sam ponudio novi sadržaj u Istri i obogatio ponudu Case Rosse. Banka je namijenjena ljubiteljima vina, posebno onima koji znaju vrijednost odležanog vina, rijetkih etiketa, pravilno skladištenog vina, kolekcionarima i svima koji vole istraživati i putovati, kaže Tomislav Furlan i nadodaje kako su interes pokazali i poslovni ljudi koji žele tu dovesti svoje partnere i počastiti ih vrhunskim vinom.

Banka vina smještena je u posebnom vinskom podrumu, a sastoji se od 39 sefova u koje se može smjestiti od 36 do 48 boca. Osim sefova, prostorija je uređena tako da svoje čuvano vino možete u lijepom interijeru i isprobavati, sami ili u društvu. Svojim korisnicima nude mogućnost najma sefa u koji oni mogu skladištiti boce po svojoj želji.

Boce korisnici mogu poslati sami iz bilo kojeg kraja svijeta ili kupiti u Casa Rossi. Prostor za ispijanje vina korisnicima sefova potpuno je besplatan, a osim toga u konobi mogu probati vrhunske istarske specijalitete i prenoćiti u jednoj od 8 moderno opremljenih soba. – Ovo je zapravo idealan način za organiziranje druženja u samom srcu Istre, zaključuje Andreja Furlan.

Moguće je iznajmiti do najviše dva sefa, a već je sada dosta popunjeno. Prvi su svoje vino arhivirali poznati istarski vinari poput Fakina, Kozlovića, Bertoše, Benvenutija, Roxanicha i Valenta. Njihova imena su već sama po sebi, uz tartufe i filmski festival, jedan od najbitnijih turističkih aduta ovog kraja. Na svečanom otvorenju vlasnik Tomislav Furlan je uručio ključeve sefa predsjedniku Turističke zajednice Istarske županije Denisu Ivoševiću i voditelju Ureda Turističke zajednice Općine Motovun Davidu Matkoviću koji je u kratkom obraćanju gostima istaknuo važnost otvaranja vinske banke kao dodatnu turističku ponudu koja će privući i dodatne goste. Poznato je da Hrvatska ima privilegiju ponude vina različitih sorti zbog potpuno različitih podneblja koja pruža. Zbog pogodne klime na tim podnebljima, naši vinari imaju priliku proizvoditi vina vrhunske kvalitete. Oni koji u tom vinu istinski uživaju svjesni su koliko je to vrijedno, i naravno da imaju želju posjedovati kvalitetna vina, pogotovo ona koja mogu odležavati. Idealno je ovo mjesto za hedonizam i druženje u samom srcu Istre. A ako vina u sefu i ponestane, za nekoliko minuta ste kod nekog od omiljenih motovunskih vinara u potrazi za buteljama za novu kolekciju.

 class=

 class=
 class=