Nedavno je tiskana knjiga sa zanimljivim naslovom Vinska početnica, autora Tugomira Pempera i nakladnika KB color d.o.o Bjelovar 2024. Radi se o poučniku o kulturi pijenja vina.

Tugomir Pemper je dugogodišnji bjelovarski novinar koji je svoj najveći dio radnog vijeka proveo u zagrebačkom Večernjem listu kao novinar i urednik, ali i većem broju drugih hrvatskih tiskovina i portala u kojima je i nakon odlaska u mirovinu nastavio svoj rad.

Na pisanje ove knjižice o kulturi pijenja vina potakla su me brojna vinska druženja i vinske manifestacije na kojima sam se susretao s ponašanjem koje nije bilo ni po pravilima ni u duhu vinske kulture i tradicije, počevši od držanja i izbora čaše do načina uživanja u toj plemenitoj kapljici. Zato sam nastojao napisati „Vinsku početnicu“ koja će biti korisna za najširi krug onih koji se susreću s vinom u raznim prigodama kako bi mogli u potpunosti uživati. Za neke je ova vinska početnica samo podsjetnik, jer već mnogo toga znaju o vinu, a za neke korisni poučnik, naglasio je Pemper.

Autor je poučnik podijelio u poglavlja: povijest vinogradarstva i vinarstva; zapovjedni vinogradarski blagdani- sveci zaštitnici, vrste vina i stručna analiza; izbor vina prema vrsti jela; posluživanje vina – boce i vinske čaše; mudrosnice – izjave slavnih osoba o vinu; vino u umjetnosti – vinske pjesme i napitnice; vingradarsko-vinarski kviz.

Upoznajte ono šta pijete

Cijela Hrvatska bogomdano je stanište vinove loze, poruka je ovoga uratka. Autor daje do znanja da su vinogradi u kršu najljepša svjetska baština. U primorskoj Hrvatskoj mogu se i danas vidjeti veličanstveni primjeri ljudskog umijeća uređenja vinograda: bakarske i primoštenske terase, poput šahovskih polja, terase na otoku Korčuli. Ti vinogradi kao djelo ljudskih ruku svakako spadaju u najljepšu svjetsku baštinu.

Ovaj poučnik o kulturi pijenja vina upravo je na tragu želje da što veći broj onih koji vino piju, to što piju, dobro i upoznaju da bi mogli doživjeti istinski užitak bez popratnih neugodnih pojava. Zato se i zove Vinska početnica jer odgovara na brojna pitanja: Koja vina piti i u kojoj prilici, koje vino piti s kojim jelom, iz kojih čaša, kojim redosljedom, kako piti i ponašati se prema najosnovnijim pravilima koja čine kulturu pijenja vina. I na kraju Pemper vrstan poznavatelj vinske kapljice u mudrosnicama odgovara na pitanje: Kako treba piti? citatom iz Križevačkih štatuta: Uvijek s pameću, trijezno i ne prekomjerno. Uživaj vino, al’ pameću većom. Umjetnost sama rađa ti srećom.

Život bez vina bio bi lišen jednog lijepog užitka , zadovoljstva opuštanja, ali i povoljnog utjecaja na zdravlje, zaključuje autor ove knjige.