Vinarija Horvat iz međimurskog Svetog Urbana stasala je u kvalitetnu vinsku kuću. Minulih nekoliko godina uistinu je zlatno vrijeme jer vinarija posluje vrlo dobro. Vina su nikada bolja, što potvrđuje bezbroj odličja i priznanja.

U početku Vinska kuća Hudin-Horvat, pa OPG Horvat, zatim Vinarija Horvat, a danas Vina Horvat iz Svetog Urbana je obiteljsko vinogradarstvo i podrumarstvo smješteno u Svetom Urbanu središnjem dijelu štrigovskog kraja na samom sjeverozapadu Hrvatske.

Horvatov izbor

Horvatovi se ozbiljno vinogradarstvom i vinarstvom bave od uspostave samostalne Hrvatske i danas su sam vrh međimurskog vinogradarstva. Na svojim parcelama uzgajaju, a potom u vina pretvaraju sorte pušipel, graševina, pinot bijeli, rizling rajnski, muškat žuti i sauvignon. Vino Horvatov izbor je cuvee vina spremljeno od četiri sorte najkvalitetnijeg vina i ponos je kuće. Horvatovi su uzorni čuvari pušipela, autohtone međimurske zaštićene sorte trsova, grožđa i naposljetku vrhunskog vina.

vinarija horvat

Zlatna diploma za vino od davnina

Mnogo su nagrada i prizanja dobila Vina Horvat u domovini i svijetu. Njihov pušipel je dobio zlatnu diplomu na ocjenjivanju Vina od davnina održanom u Zagrebu, gdje je ocijenjeno 30 sorti autohtonih vina. Vlasnik i voditelj vinarije Robert Horvat kaže kako je riječ o vinu sorte pušipel berbe 2020. iz klonske selekcije. Grožđe je raslo na parceli koja je pod nadzorom Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i voditelja projekta izv. prof. dr. sc. Darka Preinera. Vino je kvalitetno suho, s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom. Sadrži 12 % alkohola, ugodnog je okusa i savršene boje za ovakve sorte. Ovo vino je osvojilo Decanter WORLD WINE AWARDS-SILVER 2020. Ovdje treba naglasiti kako Horvatovi sve svoje grožđe beru ručno (ručna berba) što svijet izuzetno cijeni.

vina horvat
izv. prof. dr. sc. Darko Preiner visoko cijeni Vina Horvat, osobito pušipel

vina horvat
Dvije butelje (pušipel i graševina) Horvatovih vina koje su osvojile najviša odličja

Najskuplja međimurska butelja vina – graševina

Mnogo bi stranica trebalo kad bismo htjeli navesti sve nagrade Horvatovih vina. Ovogodišnji 14. travanj povijesni je za Vinariju Horvat u Svetom Urbanu, ali i za međimursko, odnosno hrvatsko vinarstvo. U ovoj uglednoj vinariji toga su dana napunjene butelje, njih oko 300, kvalitetnog polusuhog vina naziva ‘279 graševina barique-kasna berba 2018.’. Vino je iznimne kakvoće koje sadrži 14 % alkohola, 8 grama ostatka sladora te 7 g kiselina. Zanimljiva je brojka 279 koja govori kako je od rezidbe do berbe proteklo 279 dana. Vino je dozrijevalo u barique bačvi 279 dana, u podrumu koji se nalazi na 279 metara nadmorske visine, na kućnom broju obitelji Horvat Sveti Urban 279.

I sada ono najzanimljivije, cijena butelje ovog savršenog vina iznosi 279 kuna. Isto tako Horvatovi će u prodaju staviti 279 butelja, dok preostale ostaju u arhivi te za degustaciju u vlastitoj kušaonici. Ovo je najviša cijena koju je ostvarilo jedno međimursko, a moguće i hrvatsko vino na tržištu. Vlasnik vinarije Robert Horvat kaže kako prodati ovo vino uopće neće biti problem. Horvatovi željno iščekuju da završi pandemijsko vrijeme te da mogu u svojem novouređenom podrumu i kušaonici svojim vinima i domaćim delicijama poslužiti sve oni koji žele doživjeti bajkovitost prelijepe Štrigove i Svetog Urbana, „hrama“ međimurskih visokokvalitetnih vina.