Urbane voćke (patuljaste voćke, voćke balerine, „columnar“ ili „collonade fruit trees“, stupaste voćke, kako ih još zovu ) sve se više zadnjih godina šire na tržištu voćaka. Renomirani svjetski rasadnici poput StarkBrothersa i drugih imaju svoje sorte razvijene i prilagođene za takav vid uzgoja. Sve više rasadnika ima posebnu kategoriju stupastih ili patuljastih voćaka u katalozima ili na web stranicama. Tako je i kod nas (Vrtni centar Drijen, Rasadnik Milić), gdje se dio tih sorata može i kupiti.

Osim lijepog i atraktivnog izgleda, ove urbane voćke daju posebnu dimenziju uzgoju voćaka. Nije čudno da ih zovu urbane voćke, jer ih je moguće uzgajati na terasama, na balkonima, na vrhovima zgrada, moguće ih je seliti, moguće im je sezonu produžiti, što je prije bilo nezamislivo. Takve voćke zauzimaju vrlo malo mjesta, lagano je održavanje, prihrana, navodnjavanje, zaštita i branje plodova.

Stupaste voćke lako je smjestiti u zaštićene prostore i tako im produžiti sezonu. Korijen im ne zauzima puno prostora i uzgajaju se uspješno u teglama. Može ih se micati prema čovjekovim potrebama za prostorom ili prema ekološkim uvjetima (svjetlost, sjena, toplina). U novije vrijeme imaju sve veću ukrasnu i hortikulturnu vrijednost. Riječ je većinom o sortama koje su slične standardnim sortama po izgledu, nešto manje po kvaliteti s jedne strane, no s druge strane moguće je doslovno cijepiti standardnu sortu na slabobujnu podlogu i dobiti istu voćku kao i u voćnjaku, no sada u tegli na terasi.

Jabuke balerine

Stupaste jabuke se često nazivaju i jabuke balerine, a imaju dva razvojna puta. Razlikujemo klasične ili spur sorte cijepljene na slabobujne podloge (M27) i razlikujemo posebno razvijene, prave stupaste kultivare koji su nastali otkrivanjem stupaste mutacije sorte Macintosh i imaju cijelu skupinu sorata koje se koriste u takozvanim CATS (Columnar apple tree systems) sustavima uzgoja ili se koriste kao ukrasna stabla u vrtovima i okućnicama gdje nema puno mjesta.

Ostale patuljaste voćke

Patuljaste kruške

Stupaste trešnje i višnje

Patuljaste šljive

Patuljaste breskve i nektarine

Cijeli članak možete pročitati u tiskanom izdanju Gospodarskog lista br. 22/2018
Prethodni članakPlutajuće farme – budućnost proizvodnje hrane
Sljedeći članakOtrovne kućne ljepotice
Nino Ivančan, dipl. ing. agr.
Autor je diplomirao 2008. g na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Radi na vlastitom OPG-u u okolici Đurđevca na poslovima proizvodnje i prerade voćarsko-vinogradarskih i povrtlarskih kultura. Honorarno piše članke voćarsko vinogradarske tematike. RADNO ISKUSTVO 1996. – 2014. Rad na vlastitom OPG-u u okolici Đurđevca na poslovima proizvodnje i prerade voćarsko-vinogradarskih i povrtlarskih kultura. Također 16-godišnje iskustvo na agrotehničkim zahvatima navedenih kultura, korištenju i održavanju mehanizacije, poslovima kemijske i biološke zaštite, na planiranju i održavanju vv nasada, drvenastih i ukrasnih kultura te zelenih površina, na planiranju i održavanju kultura u zaštićenim prostorima, na biotehnološkim procesima prerade vv kultura, enološkim i enokemijskim zahvatima prilikom prerade i dozrijevanja vina, te analizama vina. Također 16-godišnje iskustvo davanja konzultacija iz pedoloških analiza, kemijskih analiza te primjena meliorativne gnojidbe, fertirigacije i folijarne aplikacije hraniva na osnovi toga, korištenja prognostičkih modela meteoroloških podataka, CDA uređaja za dijagnosticiranje i predviđanje bolesti i štetnika, savjetovanja prilikom izrada agroekoloških studija. 2004. Službovanje u Uredu državne uprave u Zagrebačkoj Županiji, Ispostava Zaprešić, u Uredu za gospodarstvo na poslovima poljoprivredne administracije. 2006. – Honorarni rad u Glasniku Zaštite Bilja, Vinogradarskom portalu Voćarskom portalu koji obuhvaća pisanje članaka i preporuka zaštite bilja, odgovore na pitanja preko foruma i e-maila portala. 2012. – Honorarni rad u Gospodarskom Listu na pisanju članaka voćarsko vinogradarske tematike.