Stranice u tiskanom izdanju: 39 – 49

Unutar pojedinih vrsta voćaka postoji velik broj sorti koje se međusobno razlikuju po mnogobrojnim morfološkim i gospodarskim svojstvima. Tako se primjerice sorte jabuka i krušaka dijele prema vremenu dozrijevanja na ljetne, jesenske i zimske, a ostale vrste dijele se na rane, srednje rane i kasne. Rano dozrijevanje plodova omogućuje proizvođačima da prvi izađu na tržište upravo u vrijeme kad su potrošači željni svježeg voća. Tad je ponuda još relativno slaba, a potražnja velika pa su i cijene značajno veće nego u punoj sezoni dozrijevanja. Bilo bi preopširno na jednom mjestu opisati sve rane sorte voća. U ovom prilogu bit će opisane neke rane sorte koštićavih voćaka namijenjene prvenstveno profesionalnim proizvođačima, ali neke od njih mogu uzgajati i hobisti u svojim vrtovima kako bi sami dobili rane i ukusne plodove. Kod svake voćne vrste napravit ćemo i malu analizu veleprodajnih cijena u prošloj godini na temelju podataka iz TISUP-a, kako bi se utvrdila razlika u cijeni po kilogramu u odnosu na vrijeme dozrijevanja.

Breskva

Na temelju podataka iz TISUP-a vidljivo je da je veleprodajna cijena bresaka krajem svibnja i početkom lipnja bila najveća i iznosila je blizu 14 kn/kg, a zatim se do kraja lipnja postupno smanjivala do razine ispod 10 kn/kg. Ovi podaci jasno pokazuju da, unatoč velikoj potražnji za ovim voćem tijekom glavne turističke sezone, sorte koje dozrijevaju ranije postižu značajno veće cijene na tržištu. Razlika cijene kompenzira njihov manji prirod. Rane sorte su naročito atraktivne za uzgoj u mediteranskom dijelu Hrvatske gdje nalaze najbolje uvjete za uzgoj. Tamo dozrijevaju nekoliko dana ranije u odnosu na kontinentalni dio i tako postižu najbolji ekonomski učinak. Kad bi se ozbiljnije počelo razmišljati o uzgoju ranih sorata u zaštićenom prostoru gdje bi postigle još ranije dozrijevanje u odnosu na uzgoj na otvorenom, ostvario bi se još bolji ekonomski učinak. No, da bi se to postiglo, potrebno je da se proizvođači povežu sa stručnjacima kako bi se izbjegle greške koje mogu ovu skupu investiciju brzo učiniti ekonomski neisplativom.

Neke rane sorte bresaka zanimljive za uzgoj ‘Francoise’®

Tablica: Prosječna cijena bresaka ovisno o vremenu dozrijevanja

‘Pulchra’®

‘Sagittaria’*

‘Sugar Time’*

‘Zee Diamond’*

‘Tastired’® ‹Zairisup›*

‘Amanda’® ‹Zaibaro›*

‘Patty’® ‹Zaisito›*

‘Spring Snow’*

Nektarina

Tablica: Prosječna cijena nektarina ovisno o vremenu dozrijevanja

‘Big Bang’® ‹Maillara›*

‘Early Bomba’® ‹Zaitrobo›*

‘Rebus 028’*

‘Queen Red’® ‹Zaitolio›*

Trešnja

‘Burlat’

‘Early Lory®’ ‘1789 NV’

Tablica: Prosječna cijena trešanja ovisno o vremenu dozrijevanja

Marelica

Tablica: Prosječna cijena marelica ovisno o vremenu dozrijevanja

‘Lunafull’*

‘Ninfa’*

‘Pricia’*

‘Primando’*

‘Rubista’® ‹E140›*

‘Bora’® BO 90610010*

‘Tsunami’® EA5016*

‘Primaris’*

Japansko – kineske rane sorte šljiva

Tablica: Prosječna cijena šljiva ovisno o vremenu dozrijevanja

‘Black Splendor’

‘Early Queen’*

Cijeli članak možete pročitati u tiskanom izdanju Gospodarskog lista br. 8/2019

Prethodni članakZašto su važne strategije proizvodnje u ekološkoj poljoprivredi?
Sljedeći članakEkološko suzbijanje zemljišnih štetnika entomopatogenim nematodama
prof. dr. sc. Tomislav Jemrić
Rođen je 1971. godine u Zagrebu. Na Fakultetu poljoprivrednih znanosti Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1993. godine. Magristrirao je 2000. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, a doktorsku disertaciju obranio 2004. godine. Od 1995. godine radi na Zavodu za voćarstvo Agronomskog fakulteta. Rođen je 11. siječnja 1971. godine u Zagrebu. Na Fakultetu poljoprivrednih znanosti Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1993. godine na VVV smjeru. Magristrirao je 2000. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Doktorsku disertaciju je obranio 2004. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Od 1995. godine radi na Zavodu za voćarstvo Agronomskog fakulteta. U znanstveno-nastavno zvanje mlađeg asistenta izabran je 1995. godine, u zvanje asistenta 2000. godine, u zvanje višeg asistenta 2004. godine, u zvanje 2005. godine, u zvanje izvanrednog profesora 2009. godine, a redoviti je profesor od 2013. godine. Voditelj je preko 80 diplomskih ili završnih radova i jedne doktorske disertacije. Bio je mentor 1 studentskog rada koji je dobio dekanovu nagradu. Znanstveno se usavršavao u Izraelu kao korisnik stipendije Izraelske vlade. Član je jednog međunarodnog i jednog domaćeg znanstvenog društva. Autor je 9 knjiga i priručnika, od toga dva znanstvena priručnika i dvije međunarodne monografije. Član je uredništva međunarodnog znanstvenog časopisa Scientia Horticulturae citiranog u skupini A1 časopisa i član uredništva časopisa Agriculturae Conspectus Scientificus (Poljoprivredna znanstvena smotra). Dobitnik je priznanja časopisa Scientia Horticulturae za izvrsnost u recenziranju znanstvenih radova. Sudjelovao je na četrdesetak stručnih i znanstvenih skupova u zemlji i inozemstvu te objavio više od 50 znanstvenih i stručnih radova. Voditelj je jednog nacionalnog znanstvenog projekta, a do sada je surađivao na pet nacionalnih znanstvenih projekata. Bio je voditelj jednog VIP projekta i jednog tehnologijskog projekta i suradnik na jednom VIP i jednom tehnologijskom projektu. Također je bio nacionalni koordinator na jednom međunarodnom SEEDNet projektu, voditelj radne skupine na jednom TEMPUS projektu i suradnik na jednom međunarodnom COST projektu. Trenutačno je koordinator međunarodnog LIFE+ projekta „Low pesticide IPM in sustainable and safe fruit production“ vrijednog preko 1.8 milijuna €.