Stranice u tiskanom izdanju: 30

Sponzorirani prilog

Protekla blaga zima pogodovala je prezimljavanju velikog broja zemljišnih štetnika. Do nedugo, zemljišni štetnici su se suzbijali uglavnom zemljišnim insekticidima čija je primjena često ograničena, a u ekološkom uzgoju i zabranjena. Kao alternativa zemljišnim insekticidima za kontrolu i suzbijanje zemljišnih štetnika na poljoprivrednim kulturama vrlo uspješno se koriste entomopatogene nematode.

Suzbijanje štetnika upotrebom entomopatogenih nematoda prirodno je i ekološko rješenje zaštite poljoprivrednih kultura.

Način djelovanja i primjena

Entomopatogene nematode su mikroskopski jednostavni organizmi koji u sebi nose simbiotske bakterije. One aktivno parazitiraju u štetnike ulazeći u njihovu tjelesnu šupljinu kroz prirodne otvore: usta, traheje ili anus. Nakon ulaska u tijelo, nematode iz svog probavnog trakta izbacuju simbiotske bakterije koje se hrane unutrašnjim organima insekta i naglo se razmnožavaju. Nematode se hrane tim bakterijama i u tijelu insekta razvijaju nove generacije. Prije napuštanja domaćina, nematode prelaze u fazu infektivne ličinke koje izlaze iz uginulog insekta i prelaze u tlo. U tlu će tražiti novog domaćina domaćina/štetnika, a bez domaćina u tlu mogu preživjeti još 2-3 mjeseca.

Nematode apliciramo direktno na površinu tla zalijevanjem ili prskanjem. Nanosimo ih u sumrak ili u ranim jutarnjim satima (ultraljubičasto zračenje oštećuje nematode), kad je zemlja jače vlažna. Za dobru učinkovitost entomopatogene nematode trebaju vlagu – u suhom tlu dolazi do njihovog isušivanja i one ugibaju. Primjena entomopatogenih nematoda je vrlo jednostavna, obavlja se standardnim uređajima koji se koriste i za aplikaciju kemijskih pripravaka, kao i uređajima za navodnjavanje, ili zalijevanjem. S obzirom da su nematode duljine do 0,7 mm potrebno je ukloniti sve zaslone (mrežice) ispred mlaznica, a na atomizerima izvaditi filtere. Maksimalni dozvoljeni pritisak kod aplikacije je 5 bara.

Brojnim istraživanjima u dokazano je da entomopatogene nematode imaju sljedeće prednosti u odnosu na kemijske pripravke:
• Djeluju brzo i učinkovito kroz duže razdoblje (razmnožavanjem se same obnavljaju)
• Imaju visok potencijal razmnožavanja
• Imaju široku listu domaćina
• Nisu štetne za druge žive organizme, niti za okoliš
• Nema opasnosti od rezidua
• Jednostavno se primjenjuju
• Nije potrebno vrijeme čekanja od primjene do sjetve ili sadnje
• Kompatibilne su s mnogim kemijskim pripravcima

NEMACEL® – za suzbijanje ličinki šampinjonske mušice

NEMAFLOR® – za suzbijanje kalifornijskog tripsa

NEMAGREEN® – za suzbijanje ličinki hrušta

NEMAPLUS® – za suzbijanje ličinke male crne mušice

NEMAPOM® – za suzbijanje ličinki jabučnog savijača te ostalih ličinki leptira u voćarstvu

NEMASTAR® – za suzbijanje rovca, ličinki ozimih sovica, sovice ipsilon, proljetne sovice, livadnog komara i žilogriza

NEMATOP® – za suzbijanje ličinki pipa

Za više informacija o entomopatogenim nematodama i njihovoj primjeni obratite se stručnom timu

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje