Stranice u tiskanom izdanju: 30

Sponzorirani prilog

Protekla blaga zima pogodovala je prezimljavanju velikog broja zemljišnih štetnika. Do nedugo, zemljišni štetnici su se suzbijali uglavnom zemljišnim insekticidima čija je primjena često ograničena, a u ekološkom uzgoju i zabranjena. Kao alternativa zemljišnim insekticidima za kontrolu i suzbijanje zemljišnih štetnika na poljoprivrednim kulturama vrlo uspješno se koriste entomopatogene nematode.

Suzbijanje štetnika upotrebom entomopatogenih nematoda prirodno je i ekološko rješenje zaštite poljoprivrednih kultura.

Način djelovanja i primjena

Entomopatogene nematode su mikroskopski jednostavni organizmi koji u sebi nose simbiotske bakterije. One aktivno parazitiraju u štetnike ulazeći u njihovu tjelesnu šupljinu kroz prirodne otvore: usta, traheje ili anus. Nakon ulaska u tijelo, nematode iz svog probavnog trakta izbacuju simbiotske bakterije koje se hrane unutrašnjim organima insekta i naglo se razmnožavaju. Nematode se hrane tim bakterijama i u tijelu insekta razvijaju nove generacije. Prije napuštanja domaćina, nematode prelaze u fazu infektivne ličinke koje izlaze iz uginulog insekta i prelaze u tlo. U tlu će tražiti novog domaćina domaćina/štetnika, a bez domaćina u tlu mogu preživjeti još 2-3 mjeseca.

Nematode apliciramo direktno na površinu tla zalijevanjem ili prskanjem. Nanosimo ih u sumrak ili u ranim jutarnjim satima (ultraljubičasto zračenje oštećuje nematode), kad je zemlja jače vlažna. Za dobru učinkovitost entomopatogene nematode trebaju vlagu – u suhom tlu dolazi do njihovog isušivanja i one ugibaju. Primjena entomopatogenih nematoda je vrlo jednostavna, obavlja se standardnim uređajima koji se koriste i za aplikaciju kemijskih pripravaka, kao i uređajima za navodnjavanje, ili zalijevanjem. S obzirom da su nematode duljine do 0,7 mm potrebno je ukloniti sve zaslone (mrežice) ispred mlaznica, a na atomizerima izvaditi filtere. Maksimalni dozvoljeni pritisak kod aplikacije je 5 bara.

 class=

Brojnim istraživanjima u dokazano je da entomopatogene nematode imaju sljedeće prednosti u odnosu na kemijske pripravke:
• Djeluju brzo i učinkovito kroz duže razdoblje (razmnožavanjem se same obnavljaju)
• Imaju visok potencijal razmnožavanja
• Imaju široku listu domaćina
• Nisu štetne za druge žive organizme, niti za okoliš
• Nema opasnosti od rezidua
• Jednostavno se primjenjuju
• Nije potrebno vrijeme čekanja od primjene do sjetve ili sadnje
• Kompatibilne su s mnogim kemijskim pripravcima

NEMACEL® – za suzbijanje ličinki šampinjonske mušice

NEMAFLOR® – za suzbijanje kalifornijskog tripsa

NEMAGREEN® – za suzbijanje ličinki hrušta

NEMAPLUS® – za suzbijanje ličinke male crne mušice

NEMAPOM® – za suzbijanje ličinki jabučnog savijača te ostalih ličinki leptira u voćarstvu

NEMASTAR® – za suzbijanje rovca, ličinki ozimih sovica, sovice ipsilon, proljetne sovice, livadnog komara i žilogriza

NEMATOP® – za suzbijanje ličinki pipa

Za više informacija o entomopatogenim nematodama i njihovoj primjeni obratite se stručnom timu

 class=