Bijeli ribiz najslađi je, ali i najmanje ljekovit. Po količini hranjivih i ljekovitih tvari uvelike ga nadmašuju crveni i crni ribiz. Ribiz u rodnost dolazi u 3. godini, dok puna rodnost ribiza nastupa od 5 – 15 godina. Optimalni rok za početak berbe je kad je 90 % bobica zrelo.

Sorte crvenog ribiza

Jonkheer van Teets je nizozemska sorta, bujnog rasta s vrlo dugačkim grozdovima, velikih svjetlo crvenih boba, srednje čvrstoće i dobre arome. Rodi obilno i redovito. Dozrijeva u dugoj polovici lipnja.

sorte crvenog ribiza
Jonkheer van Teets

Rondom je osrednje bujna nizozemska sorta, velikog grozda s dugom peteljkom, bobe su srednje krupne do krupne svijetlocrvene boje, osrednje čvrstoće, umjerene arome. Dozrijeva prvih deset dana srpnja, vrlo obilato i redovito.

sorte ribiza
Rondom

Rotet je također nizozemska sorta, bujnog rasta, srednje dugog do dugog grozda, krupnih boba žive tamnocrvene boje, srednje čvrstoće, slatko kiselog okusa i umjereno aromatična. Dozrijeva krajem lipnja, a rodi obilato i redovito.

 class=
Rotet

Red lake je nizozemska sorta srednje dugog grozda čije su bobe osrednje, podjednake veličine, svijetlocrvene boje, dobre slatko-kiselkaste arome. Rodi obilato i redovito, a dozrijeva u posljednjih deset dana lipnja.

 class=
Red lake

Stanza je također nizozemska sorta bujnog rasta, srednje velikog do velikog grozda koji je tamnocrvene boje, osrednje čvrstoće i slatko kiselog okusa. Rodi obilno i redovito u prvih deset dana srpnja.

 class=
Stanza

Rovada je najpopularnija sorta crvenog ribiza na tržištu zbog visokog prinosa po grmu. Plod ove sorte je intenzivan i aromatičan. Sorta je vrlo otporna na bolesti, a rađa nešto kasnije nego sorta Junifer, otprilike sredinom srpnja pa sve do početka kolovoza.

sorte crvenog ribiza
Rovada Red Currant

Sorte bijelog ribiza

Blanka spada u grupu starijih sorti, s plodovima bijele boje. Obilno rodi i bujna je. Plodovi su krupni, bijele neprozirne boje i izražene dugotrajnosti. Plodove donosi na dugim grozdovima. Vrijeme cvatnje ove sorte je kasno, u odnosu na ostale sorte.

sorte ribiza bijelog
Blanka

White Imperial je jedna od najstarijih sorti koje su još uvijek u proizvodnji. Dozrijeva rano. Ima bijele, prozirne plodove s ružičastom dopunskom bojom. Mnogi smatraju da su plodovi ove sorte najslađi i najboljeg okusa i arome, u odnosu na ostale sorte. Grm je srednje krupan, srednje bujnosti i raširenog habitusa koji daje dobar rod.

bijeli ribiz
White Imperial

Sorte crnog ribiza

Ben Lomond je prva u seriji crnih sorti ‘Ben’ koja je prihvaćena za tržišnu proizvodnju. Dobro podnosi mrazove u cvatnji. Dozrijeva ujednačeno i daje visoke prinose. Plod je krupan, i na grozdu se može dugo zadržati bez ikakvih oštećenja. Srednje je otporna na pepelnicu. Potreban joj je veliki broj sati na nižim temperaturama (2.000 sati pri 2ºC) preko zime. Grm je kompaktne strukture, ali je prilično raširenog habitusa, uzrokovanog skandinavskim porijeklom ove sorte. Srednje je bujnosti, prosječne visine od 135 cm. Visoko cijenjena sorta u okvirima sorti koje se koriste za proizvodnju soka, zbog visokog sadržaja vitamina C, krupnih plodova i dobre boje soka, unatoč visokom sadržaju pektina.

sorte crnog ribiza
Ben Lomond

Ben Nevis je sijanac srodan sorti Ben Lomond. Grm je umjereno bujan. Samooplodna je i vrlo rodna sorta. Bobe su srednje krupne, okrugle i čvrste.Vrijeme dozrijevanja je sredinom sezone, nekoliko dana prije sorte Baldwin. Bobe ujednačeno zriju i ne otpadaju pred berbu. Koristi se za proizvodnju soka i za džemove. Dobro podnosi mrazeve i otporan je na pepelnicu.

sorte crnog ribiza
Ben Nevis

Ben Sarek je sorta srednjeg vremena zrenja. Ima krupne i čvrste plodove. Dobro podnosi mrazove i hladnoću. Obilne rodnosti, kompaktnog polukržljavog habitusa, ova sorta raste do 1 metar u visinu, i idealna je za uzgoj na privatnim parcelama i okućnicama. Dozrijeva prije sorte Ben Lomond, i otporna je na bolesti.

sorte crnog ribiza
Ben Sarek

Ben Tirran je nova sorta pogodna za komercijalnu proizvodnju sokova, ali i za proizvodnju za lokalno tržište. Daje obilan rod. Plodovi su krupni, sjajni, tamne crne boje, ugodne slatkokisele arome, atraktivnog izgleda. Grm dobro podnosi niske temeperature tijekom zime. Pokazuje zadovoljavajuću tolerantnost prema proljetnim mrazevima, i pogodna je za strojnu berbu. Sorta kasnog vremena dozrijevanja. Uspravnog i raširenog habitusa.

 class=
Ben Tirran

Titania je sorta otporna na bolesti. Plodovi su krupni, slični sorti Ben Lomond, dobre kvalitete. Vrlo velike rodnosti. Cvate i rodi srednje kasno, slično sorti Ben Lomond. Grm je jako bujan, visine i do 2 m. Pogodna je za strojnu berbu. Brzo postiže punu zrelost za branje, gotovo kroz 3 sezone, u odnosu na druge popularne sorte kojima je potrebno 4 – 5 sezona za punu produktivnost.

sorte crnog ribiza
Titania

O uzgoju ribiza pročitajte OVDJE

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakŠto je bitno za uzgoj ribiza?
Sljedeći članakKivika – kako ju uzgojiti?
Nino Ivančan, dipl. ing. agr.
Autor je diplomirao 2008. g na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Radi na vlastitom OPG-u u okolici Đurđevca na poslovima proizvodnje i prerade voćarsko-vinogradarskih i povrtlarskih kultura. Honorarno piše članke voćarsko vinogradarske tematike. RADNO ISKUSTVO 1996. – 2014. Rad na vlastitom OPG-u u okolici Đurđevca na poslovima proizvodnje i prerade voćarsko-vinogradarskih i povrtlarskih kultura. Također 16-godišnje iskustvo na agrotehničkim zahvatima navedenih kultura, korištenju i održavanju mehanizacije, poslovima kemijske i biološke zaštite, na planiranju i održavanju vv nasada, drvenastih i ukrasnih kultura te zelenih površina, na planiranju i održavanju kultura u zaštićenim prostorima, na biotehnološkim procesima prerade vv kultura, enološkim i enokemijskim zahvatima prilikom prerade i dozrijevanja vina, te analizama vina. Također 16-godišnje iskustvo davanja konzultacija iz pedoloških analiza, kemijskih analiza te primjena meliorativne gnojidbe, fertirigacije i folijarne aplikacije hraniva na osnovi toga, korištenja prognostičkih modela meteoroloških podataka, CDA uređaja za dijagnosticiranje i predviđanje bolesti i štetnika, savjetovanja prilikom izrada agroekoloških studija. 2004. Službovanje u Uredu državne uprave u Zagrebačkoj Županiji, Ispostava Zaprešić, u Uredu za gospodarstvo na poslovima poljoprivredne administracije. 2006. – Honorarni rad u Glasniku Zaštite Bilja, Vinogradarskom portalu Voćarskom portalu koji obuhvaća pisanje članaka i preporuka zaštite bilja, odgovore na pitanja preko foruma i e-maila portala. 2012. – Honorarni rad u Gospodarskom Listu na pisanju članaka voćarsko vinogradarske tematike.