Sponzorirani prilog

S obzirom da su korovi najznačajniji problem u proizvodnji strnih žitarica. Od osobite je važnosti suzbijanje korova u usjevu obaviti na vrijeme. Naime, zajedno sa žitaricama, već u jesen niču mnogi jednogodišnji travni korovi poput slakoperke, vlasnjače, mišjeg repka. Kao i neki širokolisni korovi (kamilica i dr.) te odmah konkuriraju kulturi u rastu i razvoju.

Zakorovljenost smanjuje prinos

Prisutnost ovih korova i njihov značaj, dobro je poznat svim proizvođačima žitarica. Zato jer svojom prisutnošću ozbiljno ugrožavaju normalan rast i razvoj, te u konačnici rezultiraju i smanjenim prinosom usjeva. Iako su pristupi u strategiji suzbijanja korova različiti, važnost suzbijanja u jesenskom roku sve više dolazi do izražaja. Zato jer su korovi osjetljiviji na herbicide u ranom razvojnom stadiju. Zbog toga se jesensko suzbijanje korova smatra neizostavnom mjerom u suzbijanju jednogodišnjih travnih korova.

Jesenski rokovi primjene herbicida osiguravaju rast usjeva bez konkurencije korovskih vrsta te olakšanu primjenu herbicida. Samim time manje je posla u proljeće. U suvremenoj tehnogiji proizvodnje, smanjenje primjene herbicida u post-emu na primjerenu razinu, postaje interes svih proizvođača. Ne samo zbog olakšane primjene i ekonomski povoljnijeg pristupa, nego i bojazni da intenzivna primjena herbicida i raznih kombinacija herbicida, nepovoljno utječe na okolinu. Stoga se nove strategije suzbijanja korova usredotočuju na primjenu herbicida u ranijim pre-em ili ranim post-em terminima.

Najnoviji i najmoderniji herbicid

Potaknuti iskustvima iz najrazvijenijih poljoprivrednih regija, tvrtka Agro- Chem MAKS je u suradnji s Danskom tvrtkom Cheminova na tržište uvela najnoviji, i do sada najmoderniji herbicidni pripravak HERBAFLEX, koji zadovoljava sve visoko postavljene standarde u proizvodnji strnih žitarica. HERBAFLEX je kombinirani herbicid, spoj dviju aktivnih tvari, koji odlično suzbija jednogodišnje travne i širokolisne korove u ozimom ječmu, pšenici, raži i pšenoraži. U jesenskom tretmanu primjenjuje se nakon nicanja kulture (post-em), od stadija razvoja 1 lista do kraja busanja (BBCH 11-29). U proljeće se primjenjuje nakon nicanja kulture (post-em), od stadija razvoja 3 lista do kraja busanja (BB CH 13-29).

Dugotrajna zaštita od korova

Herbaflex suzbija najznačajnije uskolisne korove: običnu slakoperku, jednogodišnje vlasnjače i mišji repak kao i neke širokolisne korove: mrtvu koprivu, kamilicu, samoniklu uljanu repicu, mišjakinju, perzijsku čestoslavicu, poljsku ljubicu, poljsku potočnicu i dr. HERBAFLEX primjenjujemo u količini 2 l/ha uz utrošak vode od 200 do 400 l/ha.

HERBAFLEX čisti polje od korova u samom početku. Zbog čega se žitarice bolje razvijaju i postižu veći urod, a svojim dugotrajnim rezidualnim djelovanjem. HERBAFLEX osigurava dugotrajnu zaštitu i protiv širokolisnih korova koji kasnije niču. Prednost ovog preparata, osim dugog rezidualnog djelovanja i jesenske primjene, jest i što ga možemo primijeniti i u proljeće, sve do završetka busanja žitarica.

HERBAFLEX daje savršenu efikasnost pri suzbijanju najštetnijih korova u žitaricama.

10000 Zagreb, Ulica Kneza Borne 14,
tel: +385 (0)1 66 08 633
E-mail: info@agrochem-maks.com
www.agrochem-maks.com

Prethodni članakUtvrđivanje prava vlasništva nad nekretninama
Sljedeći članakZašto je dobro proizvoditi bučino ulje?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.