Vinova loza se nalazi u kritičnoj fazi (završetak cvatnje – početak zatvaranja grozdova) za zaštitu od bolesti. Osnovna zaštita usmjerena je na suzbijanje pepelnice i plamenjače, a u pojedinim dijelovima priobalnog područja, na osjetljivim sortama i protiv sive plijesni tj. truleži vinove loze.
Suzbijanje pepelnice
Za suzbijanje pepelnice nakon cvatnje preporučujemo upotrebu jednog od navedenih pripravaka:
• POSTALON – sadrži dvije aktivne tvari s dva različita djelovanja, što omogućuje kvalitetnu kontrolu bolesti. Djeluje kontaktno, sistemično i putem para pa se može aplicirati i kada su grozdovi zatvoreni jer putem plinovite faze štiti bobice. Dobro prodire u tkivo i otporan je na ispiranje. Primjenjuje se u koncentraciji od 0,1-0,125%.
• COLLIS – pruža potpunu zaštitu od pepelnice vinove loze jer kombinacija dviju djelatnih tvari (krezoksim metil + boskalid) stvara depoe na dijelovima biljke iz kojih se dulje vrijeme kontinuirano oslobađaju djelatne tvari. Osim toga boskalid je djelatna tvar koja pokazuje preventivno djelovanje na napad sive plijesni, što je osobito bitno u primorskim krajevima gdje se upotrebom ovakvog pripravka smanjuje ili izostavlja upotreba botriticida. Primjenjuje se od cvatnje do zatvaranja grozdova u koncentraciji od 0,03-0,04%.
• VIVANDO – pokazuje izvrsno preventivno i kurativno djelovanje protiv pepelnice jer prodire u
tkivo lista i bobe te se zadržava oko mjesta aplikacije, a dio djelatne tvari se biljnim sokovima
premješta u gornje dijelove biljke. Primjenjuje se od početka cvatnje do zatvaranja grozdova u koncentraciji od 0,015 – 0,020%.
Za suzbijanje pepelnice u fazi završetka cvatnje izvrsnu zaštitu pruža i kombinacija sistemičnih fungicida ili TOPAS 100 EC (0,025%) ili TILT 250 EC (0,015%) s CHROMOSUL-om 80 (0,2%).
Dodavanje CHROMOSULA sistemiku protiv pepelnice potrebno je u slučaju jakog napada bolesti.
Zaštita u fazi završetka cvatnje
Za osiguravanje kompletne zaštite u fazi završetka cvatnje sistemicima za pepelnicu treba dodavati jedan od dostupnih fungicida za suzbijanje plamenjače kao što su: RIVAL u koncentraciji 0,3-0,4% (300-400 g u 100 l vode) ili FORUM STAR u koncentraciji 0,2% (200 g u 100 l vode) ili RIDOMIL GOLD MZ 68 WP u koncentraciji 0,25% (250 g u 100 l vode, tj. 25 g u 10 l vode). Ukoliko je potrebno aplicirati fungicid protiv sive plijesni, upotrijebite sljedećih botriticida: CANTUS u koncentraciji 0,1% (100 g u 100 l vode) ili CHORUS 75 WG u koncentraciji 0,05 % (50g u 100 l vode) ili SWITCH 62,5 WG u koncentraciji 0,08% (80 g u 100 l vode). U vrijeme kada prestaje intenzivno kolanje sokova u mladicama i lišću, smanjuje se potreba za sistemičnim fungicidima, a pojačava se potreba za fungicidima kontaktnog djelovanja. Stoga u fazi zatvaranja grozdova preporučujemo primjenu fungicida STROBY WG u koncentraciji 0,02% ili CABRIO TOP u koncentraciji od 0,2% koji pokazuje izvrsno djelovanje protiv pepelnice na bobicama, a djeluju i na plamenjaču. Potpuno djelovanje ovih pripravaka postiže se ako se prskanje provodi dva puta u razmaku od 7 dana.
Suzbijanje plamenjače
Za suzbijanje plamenjače u fazi zatvaranja grozdova preporučujemo koristiti RIDOMIL GOLD PLUS
42,5 (u koncentraciji 0,4%) koji osim mefenoksama sadrži i bakar pa se djelatne tvari nadopunjuju i ostvaruju izvrsno djelovanje na plamenjaču. Za suzbijanje grožđanih moljaca koristite jedan od dostupnih insekticidnih pripravaka kao što su ROTOR 1,25 EC u konc. 0,05%, RELDAN 40 EC u konc. 0,1%, FASTAC 10 SC u konc. 0,015%, LASER u konc. 0,015-0,02% ili KARIS u konc. 0,012%. Za daljnju zaštitu vinove loze koristite kombinaciju bakrenih (CUPRABLAU Z u koncentraciji 0,3%) i sumpornih pripravka (CHROMOSUL 80 u koncentraciji 0,2%) te u fazi šaranja, po potrebi, koristite jedan od gore navedenih botriticida.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKrumpirova juha sa slaninom
Sljedeći članakNitratna direktiva u zaštiti zdravlja
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.