""

Centralni dan polja tvrtke Syngenta Agro koji je ove godine održan u pustari Višnjica, na pokusnim poljima Vaška. S ciljem pokazivanja novih rješenja u suzbijanju bolesti žitarica, okupio je nekoliko stotina poljoprivrednih proizvođača.

Syngentin stručni tim na potpuno nov i dinamičan način okupljene sudionike proveo je kroz 5 informativnih cjelina u tematskim šatorima. O bolestima pšenice i ječma, broju tretmana (tzv. T1, T2 i T3) za postizanje visokih prinosa i kvalitete proizvođačima je govorio Dražen Rajnović. Doze koje su korištene u predstavljenim pokusima i koje su preporučene u proizvodnji, objašnjavao je Ivica Malović. Razliku između konkurentskih proizvoda i ELATUSTM Era – novog Syngentnog, najmoćnijeg SDHI fungicida. On pruža snažnu i potpunu zaštitu od najvažnijih bolesti lista žitarica. S posebnom snagom protiv uzročnika smeđe pjegavosti lista pšenice (Septoria tritici) i hrđe (Puccinia spp.)., naveo je Siniša Papaik. Naglasio je da ELATUSTM Era svake godine osigurava istu dobit, za svaki usjev žitarica, svaki pritisak bolesti. To je dokazano i odobreno od strane nezavisnih stručnjaka.

Dugotrajno i učinkovito suzbijanje širokog spektra bolesti pšenice i ječma

Fungicid ELATUSTM Era kombinacija je dvije aktivne tvari: SOLATENOLTM i protiokonazol. Ona omogućava učinkovito i dugotrajno suzbijanje širokog spektra bolesti pšenice i ječma, a istodobno sprječava i pojavu rezistentnosti. SOLATENOL™ (benzovindiflupir) je nova, najsnažnija i najstabilnija aktivna tvar koja u kombinaciji s protiokonazolom pruža nadstandardne rezultate. Neposredno nakon primjene SOLATENOL™ brzo ulazi u list i veže se za voštani sloj lista. Odakle se postupno i ravnomjerno raspoređuje po listu. Distribuira se čak i u novoizrasle dijelove. Upravo zbog ovog svojstva posjeduje iznimnu otpornost na ispiranje kišom. Potrebno je bez oborina samo sat vremena nakon prskanja. SOLATENOL ™ osigurava potpunu zaštitu svih dijelova lista, a bez zdravih listova žitarica nije moguće ostvariti visoki prinos.

""

Snažan „greening“ efekt

Snaga fungicida ELATUS™ Era ne odražava se samo u snažnom suzbijanju bolesti, nego i izrazito dugom djelovanju i zadržavanju zelene površine lista. A o pritiscima bolesti u usjevima ječma i primjeni fungicida ELATUS™ Era na ječmu, poljoprivrednim proizvođačima govorio je Pero Barišić. On je istaknuo da je ELATUS ™ Era registriran u ječmu za suzbijanje smeđe hrđe, mrežaste i sive pjegavosti i ramularijske pjegavosti. U pšenici ima dozvolu za subijanje smeđe pjegavosti lista i pljevica, smeđe i žute pjegavosti te paleža klasa. Vrhunsko preventivno i kurativno djelovanje omogućava proizvođaču fleksibilno vrijeme primjene.

U zadnjem dijelu obilaska pokusnih polja važnost pravilne primjene fungicida strojevima za zaštitu bilja kroz prikaz rada sapnica, proizvođačima je demonstrirao Branko Glavaš. Na kraju djelatnici tvrtke Syngenta zahvalili su svima koji su izdvojili svoje vrijeme i posjetili Centralni dan polja u Višnjici. Također se uz stručnu podršku Syngentine ekipe i prijateljski razgovor dobro zabavili uz poruku: Vidimo se i dogodine na tradicionalnom Syngentinom Centralnom danu polja!

ELATUS™ Era pruža snažan „greening efekt“ kojim se produljuje fotosintetska aktivnost do 7 dana. Utječe na bolje nalijevanje zrna, bolju iskoristivost hraniva i vode, što rezultira postizanjem ekstra prinosa. ELATUS™ Era je pouzdan u svim uvjetima. Dugotrajno preventivno i kurativno djelovanje jamči iznimnu učinkovitost i potpunu zaštitu čak i kod najjačeg pritiska bolesti.

""

Prethodni članakU tijeku prijave za najuzorniju seosku ženu Zagrebačke županije za 2018. godinu
Sljedeći članakNewsletter 12/2018
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.