Treći dio članka možete pročitati OVDJE

Ridomil gold MZ pepite
""Dozvola sredstvu proširena je na salatu protiv plamenjače (Bremia lactucae), te luk, češnjak i luku kozjaku (ljutika) protiv plamenjače Peronospora destructor s dozvoljena najviše tri prskanja u vegetaciji. Dozvola je proširena na kupinama protiv plamenjače (Peronospora sparsa) i pjegavosti lista (Mycosphaerella rubi) na malinama protiv crvenila korijena maline (Phytophthora fragariae var. rubi), na jagodama protiv truleži korjenovog vrata i podzemnog dijela (Phytophthora cactorum) i crvene truleži korijena jagode (Phytophthora fragariae var. fragariae), na ukrasnom bilju protiv gljiva iz rodova Peronospora i Albugo i na vodenikama protiv plamenjače (P. obducens). Karenca na malinama i jagodama osigurana je vremenom primjene, a na ostalim kulturama osim ukrasnog bilja 21 dan. Na malini sredstvo se primjenjuje zalijevanjem u trake širine 30-40 cm prije cvatnje i nakon berbe, a na jagodama zalijevanjem nakon sadnje. Postoje i ograničenja; sredstvo se ne smije miješati s drugim sredstvima za zaštitu bilja, a udaljenost tretirane površine od površinskih voda ne smije biti manja od 5 m. Primjenjuje se kod prvih znakova zaraze.

Aliette flash
U 2012.g. dozvola je proširena fungicidu Aliette flash (fosetil-Al) protiv vlažne truleži ploda (Phytophthora sp.) na madarinama s karencom od 14 dana. Treba primijeniti u jesen folijarnim tretiranjem, od početka promjene boje plodova i tijekom dozrijevanja. U slučaju jakih kiša primijeniti veću preporučenu dozu.

Revus
Na osnovi mandipropamid-a fungicidu Revus dozvola je proširena na salati na otvorenom i u zaštićenom prostoru protiv plamenjače (B. lactucea) i na dinji protiv plamenjače (P. cubensis). Na salati u zaštićenom prostoru dozvoljeno je samo jedno tretiranje, na salati u polju dva, a na dinjama 4 s razmacima od 7-10 dana i karencom za dinje 3 dana i 7 dana za salatu.

Previcur energy
Sistemičnom fungicidu sličnog djelovanja Previcur energy (propamokarb) dozvola je proširena na salati na otvorenom protiv plamenjače (B. lactucae), na salati uzgajanoj u kontejnerima u zaštićenom prostoru, na presadnicama salate uzgajanje u prirodnom i na umjetnom supstratu (hidroponski uzgoj) u zaštićenom prostoru protiv gljivice uzročnika polijeganja Pythium sp. Dozvoljena su najviše dva tretiranja u vegetaciji. U prvom slučaju karenca je 21 dan a protiv Pythium sp. osigurana je vremenom primjene, a prvo se tretiranje provodi tjedan dana nakon presađivanja. Kod salate uzgajane u kontejnerima fungicid se mora primijeniti zalijevanjem.

Fonganil gold
Proširenje dozvole na mrkvi protiv gljivica uzročnika polijeganja (Pythium sp.) i (Phytophthora sp.) dobio je Fonganil gold metalaksil-M za primjenu zalijevanjem u redove i prskanjem s karencom od 42 dana, a dozvoljena su dva tretiranja u vegetaciji. Prva primjena je neposredno prije pojave prvog pravog lista, a druga tri tjedna nakon prve, odnosno u mjesecima travnju, svibnju, lipnju, rujnu, listopadu ili studenom.

Signum
""Fungicidu Signum (boskalid + piraklostrobin) dozvola je proširena na brokulu i cvjetaču protiv koncentrične pjegavosti (Alternaria sp.) i prstenaste pjegavosti (Mycosphaerella brassicicola), na kelj pupčar protiv bijele hrđe (Albugo candida) i prstenasta pjegavost (M. brassicicola), na šparogi protiv hrđe (Puccinia asparagi), sive plijesni (B. cinerea) i purpurne pjegavosti (Stemphylium vesicarium), grahu protiv hrđe graha (Uromyces appendiculatus) i sive plijesni (B. cinerea) i na crnom ribizu protiv američke pepelnice (P. mors uvae) i pjegavosti lista ogrozda i ribiza (Drepanopeziza ribis) i sive plijesni (B. cinerea). Na brokuli, cvjetači i kelju pupčaru dozvoljena su tri tretiranja u vegetaciji u razmaku od 3-4 tjedna s karencom od 14 dana, na šparogi dva tretiranja, a zbog primjene po završenoj berbi karenca je osigurana vremenom primjene. Na grahu dozvoljene su dvije primjene u razmaku od 3-4 tjedna, s karencom od 21 dan, a na crnom ribizu protiv pjegavosti lista i američke pepelnice samo jedno prskanje nakon berbe do otpadanja listova. Protiv sive plijesni i američke pepelnice na crnom ribizu dozvoljena su dva prskanja s razmakom od 10-14 dana u periodu od početka cvatnje do berbe, kod pojave prvih simptoma ili kada su uvjeti povoljni za razvoj bolesti.

Amistar 250 SC
Brojna su proširena fungicidu na bazi azoksistrobina Amistar 250 sc na kelju,kelju pupčaru, brokuli i cvjetači na otvorenom protiv bijele hrđe (Albugo candida), prstenaste pjegavosti (Mycospherella brassicicola), koncentrične pjegavosti kupusnjača (Alternaria brassicae) i (A. brassicicola), na grašku protiv paleži graška (Ascochyta pisi) i (Ascochyta pinodes) uz sporedno djelovanje na sivu plijesan (Botrytis cinerea). Dozvola je proširena i na luku protiv plamenjače (Peronospora destructor), poriluku protiv hrđe (Puccinia porri), uz sporedno djelovanje na koncentričnu pjegavost lišća (Alternaria porri), na mrkvi protiv paleži listova mrkve (Alternaria dauci) i pepelnice mrkve (Erisyphe polygoni) i na stočnom bobu protiv hrđe (Uromyces viciae fabae). Karenca na kelju, kelju pupčaru, cvjetači, brokuli i luku je 14 dana, mrkvi 10 dana, svježem grašku 14, a suhom 35 dana, poriluku 21 dan i stočnom bobu 35 dana. Dozvoljena su 2 prskanja u vegetaciji, a na luku 4 u razmacima od 7-10 dana. Tretiranje se provodi kod prvih znakova infekcije ili kada su uvjeti povoljni za razvoj bolesti.

Topaz 100 EC
""Fungicidu Topaz 100 ec (penkonazol) dozvola je proširena na lubenice protiv pepelnice (Oidium sp), na dinje i buče također protiv pepelnica (Erysiphe orontii) i (Sphaerotheca fusca), na artičoke protiv pepelnica (E. orontii) i (Leveillula taurica) i na ukrasnom bilju protiv pepelnica (Erysiphales) i hrđa (Uredinales). Karenca na lubenicama je 3 dana, a na dinjama i bučama na otvorenom 21 dan, a u zaštićenom prostoru 3 dana. Na artičokama je 14 dana. Dozvoljena su 2 – 4 folijarna prskanja u razmacima od 14-16 dana. Tretiranje je potrebno provoditi ujutro ili navečer, zbog zaštite pčela. 

 

 

Shirlane 500 SC
Fungicid Shirlane 500 sc (fluazinam) dobio je proširenje dozvole na luku protiv plamenjače (P. destructor) s karencom od 7 dana, s time da je dozvoljeno 5 prskanja u vegetaciji s razmacima od 7 do 14 dana. Sredstvo se primjenjuje preventivno, kada su biljke u fazi 6-7 listova. Dozvola je proširena i na maline i kupine protiv crvenila korijena (Phytophthora fragariae var. rubi) s najviše dva tretiranja u godini. Sredstvo se smije primijeniti sve do kraja ožujka, pa je karenca osigurana vremenom primjene, a mora se tretirati podnožje izdanaka.

Score 250 EC
""Slijedi fungicid Score 250 ec (difekonazol) s proširenjem na mrkvi protiv pepelnice (Erisyphe heraclei) i paleži lišća (Alternaria dauci), na celeru (korijen, list) protiv sive pjegavosti lista (Septoria apiicola), na peršinu protiv paleži lista (Alternaria sp.) i sive pjegavosti lista (Septoria sp.), na luku, poriluku, luku kozjaku (ljutika) i luku vlascu protiv obične pjegavosti lista (Cladosporium allii) i hrđa (Puccinia sp.), na kupusnjačama (kupus, kelj, kelj pupčar) protiv koncentrične pjegavosti (Alternaria sp.), suhe truleži ( Leptosphaeria maculans) i bijele pjegavosti (Pseudocercosporella capsellae) na salati protiv smeđe pjegavosti lista (Microdochium panattonianum), na malini protiv lisne hrđe (Phragmidium rubi idea) i na jagodama protiv pepelnice (Podosphera aphanis). Karenca na mrkvi, celeru, luku, poriluku, luku kozjaku i luku vlascu iznosi 14 dana, na kupusu, kelju, kelju pupčaru, peršinu, salati i jagodama 21 dan, a na malinama je osigurana vremenom primjene.Na mrkvi su dozvoljena najviše tri prskanja, a na ostalim kulturama 4 prskanja u vegetaciji u razmacima od 12-18 dana na mrkvi, 14 dana na celeru i 5-14 dana na jagodi. Tretirati treba kod pojave prvih simptoma, a na malini osim toga pred cvatnju te nakon berbe. Najmanja udaljenost od površinskih voda je 20 m.

Switch 62,5 WG
Brojna su proširenja dozvole i kod fungicida botriticida Switch 62,5 wg (fludioksonil) na salati, tikvicama, patlidžanu i grahu protiv bijele truleži (Sclerotinia sclerotiorum) i (S. minor) (samo na salati) i sive plijesni (Botrytis cinerea), na luku, kupinama, malinama, ukrasnom bilju i na namjenskim travnjacima (sportski tereni) protiv sive plijesni (B. cinerea), a na travnjacima i protiv (Microdochium nivale) i (Typhula incarnata). Dozvola je proširena na jednu kulturu novijeg datuma u nas, američku borovnicu protiv truleži bobica (Monilinia vaccinii-corymbosi). Dozvoljena su najviše dva prskanja u vegetaciji uz karencu za tikvice i patlidžan od 7 dana, na američkoj borovnici 10 i na grahu, salati, kupinama i malinama 14 dana. Na kupinama, malinama i američkoj borovnici primjenjuje se nakon cvatnje, na salati, tikvicama, patlidžanu i grahu kod prvih znakova infekcije ili kada su uvjeti povoljni za razvoj bolesti, a na luku se prvo tretiranje provodi u fazi 2 lista, a drugo 3 tjedna kasnije. 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakPasja ruža – “nova” kultura za uzgoj (3)
Sljedeći članakPunjene spirale
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.