U svijetu je poznato 3.500 do 4.000 vrsta božjih ovčica. Božje ovčice su u narodu znane i kao bubamare, lijepe Mare, prlice, božji voleki, božje škrinjice i dr. U Hrvatskoj je utvrđeno oko 75 vrsta božjih ovčica. Veći dio njih pripada korisnim kukcima dok manji dio predstavlja štetne vrste.

Svima je dobro znano da se božje ovčice hrane raznim štetnicima kao što su grinje, gusjenice mlađih stadija, mušice, tripsi, štitaste uši, pa i jajašca krumpirove zlatice.

Sedam točkasta božja ovčica

Međutim, najvažnija hrana predatorskih božjih ovčica su lisne uši koje su prisutne na svim poljoprivrednim i šumarskim kulturama, ali i na cvijeću i grmovima koji rastu u našim vrtovima i okućnicama.

Ishrana i životni vijek božjih ovčica

Jedna odrasla božja ovčica dnevno može pojesti i do 60 lisnih uši, a ličinka tijekom svog razvoja i do 500 lisnih uši. Zbog toga je vrlo važno sačuvati i brinuti se o božjim ovčima kao prirodnim neprijateljima štetnika. Vjerojatno je manje poznato da su neke vrste božjih ovčica (rodovi: Psyllobora, Halyzia i Vibidia) mikofagne tj hrane se pepelnicom na ružama ili pepelnicom hrasta. Isto tako, imamo i fitofagne vrste kao što je Epilachna chrysomelina  koja u Hrvatskoj radi štete na krastavcima i tikvicama te Epilachna vigintioctomaculata koja u Japanu napada biljke krumpira.

Epilachna chrysomelina na listu tikvice

Da li se neka vrsta božje ovčice hrani štetnicima, bolestima i biljkama ovisi o usnom aparatu te broju zubiju i njihovom obliku.

Na otvorenom, životni vijek božjih ovčica varira od nekoliko mjeseci, pa do nekoliko godina. Primjerice, azijska božja ovčica (Harmonia axyridis) može živjeti i do tri godine. Ova vrsta je vrlo opasna jer zbog dugog životnog vijeka i izuzetne proždrljivosti predstavlja potencijalnu opasnost za autohtone ili domaće božje ovčice koje u nedostatku hrane ugibaju.

Azijska božja ovčica

Azijska božja ovčica utvrđena je i u Republici Hrvatskoj i zadnjih nekoliko godina svjedočimo njenom brzom širenju u kontinentalnom i u primorskom djelu RH.

Azijska božja ovčica

Izvor: Gospodarski kalendar

Prethodni članakLastavica pokućarka
Sljedeći članakLedene banana kocke
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.