Posljednjih godina, proizvodnja povrća dobiva sve veći značaj. Mogućnost uzgoja na malim površinama, unaprijeđena agrotehnika, uzgoj tijekom cijele godine, razvoj tržišta i porast proizvodnje, prerade i potrošnje, velik izbor sorti i hibrida, brz povratak uloženih sredstava, čine uzgoj povrća atraktivnom poljoprivrednom djelatnošću. Sve je više ekoloških proizvođača povrća, te se nadamo da će ih s godinama biti još i više, jer su potrebe za organski uzgojenom hranom sve veće.

No, proizvodnja povrća velik je izazov za proizvođače zato što je vegetacija kratka i u kratkom vremenu može biti napadnuta od velikog broja ekonomski značajnih bolesti i štetnika, a borba s njima nije nimalo jednostavna. Povrćarska proizvodnja može biti ugrožena u svim fazama razvoja od sjetve do berbe, kao i u skladištu. Osnovna zaštita svih kultura pa tako i ekološkog povrća kreće od preventivnih mjera kao što su:
• pogodno tlo i pogodni klimatski uvjeti
• optimalna gnojidba
• plodored
• deklarirano sjeme i sadni materijal
• uzgoj otpornijih sorti
• odstranjivanje i uništavanje biljnih ostataka nakon berbe
• sadnja deklariranog sadnog materijala

Optimalni uvjeti za rast

Nakon što smo pripremili tlo Grena peletiranim gnojivima, koja u sebi osim NPK formulacija sadrže aminokiseline, huminske i fulvo kiseline i mikroelemente i biljkama omogućili optimalne uvjete za početak rasta, potrebno je tijekom vegetacije stalnim ojačavanjem smanjivati potencijal bolesti i štetnika.

""

Uistinu se dokazalo da se biljka može i sama oduprijeti bolestima ako je pravilno uzgojena i ako smo ju ojačali. Ojačavanje radimo od samog početka, dakle prije nego se pojave patogeni. Proizvodima kao što su Propoli, Mikroorganizmi, Blocks, Red block, Siltop, Zeolit, Alga plus i Lyso ammin djelujemo na jačanje biljaka iznutra na način da u njima pokrećemo procese kojima se one, osjećajući se napadnute, počinju braniti sintetizirajući tvari koje uništavaju patogeni organizam.

Osim toga djelujemo na staničnu stijenku i stanice koje postaje čvršće i jače te je hifama i štetnicima teže prodrijeti u tkivo.

""

Pomoć u svim razvojnim fazama

Vrlo je važno da kulture koje uzgajamo također svakodnevno obilazimo i pratimo, kako bi pravovremeno uočili eventualne promjene i shodno tome adekvatno reagirali. Bioinput d.o.o. u svojoj ponudi ima proizvode koji pomažu u svim razvojnim fazama, u tablici niže objašnjene su namjene sredstava. S obzirom na specifičnost svake kulture mi u Bioinputu za svakog proizvođača slažemo individualnu strategiju proizvodnje i zaštite. Rezultati na polju su vrhunski, ali treba se imati na umu da je ekološka proizvodnja vrlo zahtjevna i potrebno je mnogo truda i kvalitetnih sredstava koje mi u BIOinputu nudimo kako bi se postigla kvaliteta i kvantiteta poljoprivrednog proizvoda. Za sva pitanja, kontaktirate nas u BIOinput i mi ćemo Vam rado pomoći.

…vrhunska sredstva za vrhunske rezultate…

""
Sjedište: Ruđera Boškovića 1/1,
42 000 Varaždin
Ured: Trg Svetog Vida 12,
42205 Vidovec
Skladište: Jastrebarsko
Telefon: 042 741 348
Email: bioinput@bioinput.hr
www.bioinput.hr
Prethodni članakFruit passion
Sljedeći članakKako ispraviti greške kod sadnje?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.