Ekler s čokoladom

64

Tijesto
– 2,5 dcl vode
– prstohvat soli
– 12 dag margarina
– 16 dag brašna
– 4 jaja
Nadjev
– 1 puding od vanilije
Krema
– 3 žumanjka
– 8 žlica šecera
– 4 žlice brašna
– 1 puding od vanilije
– 4 bjelanjka

Vodu, sol i margarin izrezan na listiće kuhajte dok ne uzavre. Smanjite temperaturu štednjaka i odjednom dodajte svo brašno. Brzo miješajte dok se smjesa ne sjedini. Sklonite s vatre. Ostavite da se ohladi i u mlaku smjesu stalno ručno miješajući dodajte jedno po jedno jaje. Miiešajte dok smjesa ne postane jednolična, sjajna i zlatno-žuta. Lim prekrijte masnim papirom i još toplo tijesto pomoću vrećice za ukrašavanje oblikujte u štapice dužine 8 cm i širine 2 cm. Pecite 20 min na temperaturi od 220°C. Ohlađ ene eklere prerežite uzdužno (ne do kraja) i napunite kremom, za koju trebate umutiti žumanjke sa šećerom, brašnom, pudingom i 2,5 dl mlijeka. Ostalo mlijeko skuhajte i u njega ukuhajte pripremljenu smjesu. Kuhajte dok se ne zgusne. Malo ohladite i lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Eklere možete ukrasiti otopljenom čokoladom.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakZdravi napitak
Sljedeći članakTorta s grožđem
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.