Pripremite:
– 1,5 dag kvasca iz vrećice
– 1 žlicica šećera
– 50 dag brašna
– prstohvat soli
– 5 dag grožđica
– ¼ žličice cimeta
– ¼ žličice klinčića
– 5 dag šećera
– 2,5 dag narančina ekstrakta
– 2,5 dag limunova ekstrakta
– 5 dag maslaca
– 1 jaje
– 1 dcl mlijeka
Za križ
– 3 dag brašna
– 4 dag šećera u prahu
Za glazuru
– 4 žlice šećera
Priprema:
Kvasac i žlicu šećera pomiješajte sa 125 ml mlake vode i ostavite 15 minuta na toplome.
Dodajte brašno, šećer, grožđice, sol i začine, te dobro promiješajte.
Zatim dodajte rastopljeni maslac, toplo mlijeko i jaje, te izradite tijesto. Ostavite tijesto sat vremena da se odmori.
Nakon toga ga još jednom izmijesite.
Izradite 10 jednakih žemljica, prekrijte ih i ostavite još 45 minuta da odstoje.
U međuvremenu izradite pastu za križ od brašna, šećera u prahu i 3 žlice vode.
Površinu žemlji zarežite u obliku križa, nanesite pastu te ih pecite 25 minuta na 200 ºC.
Za glazuru rastopite šećer u 4 žlice vode. Premažite žemlje i poslužite kada se ohlade.