10 dag maslaca
30 dag brašna
10 dag šećera
1 jaje
6 listova bijele želatine
1 kg šljiva
3 žlice vode
10 dag šećera
2 žlice škrobnog brašna
2 žlice samljevenih oraha
0,50 l slatkog vrhnja
12 polovica oraha

Brašno prosijte na radnu plohu. Narezani maslac raspodijelite po njemu, pospite šećerom, a u sredini razbijte jaje. Od toga brzo zamijesite prhko tijesto, pa pokriveno ostavite dva sata u hladnjaku. Zagrijte pećnicu na 200°. Razvaljajte tijesto na površini posutoj brašnom, pa njime pokrijte dno i stijenku okruglog kalupa. Tijesto nabodite na više mjesta, pa ga pecite 20 minuta. Pustite tijesto da se ohladi. Omekšajte želatinu u dosta hladne vode. šljive operite, izvadite im koštice i prokuhajte pet minuta sa šećerom i malo vode. škrobno brašno rastopite u malo hladne vode, dolijte ga šljivama i još malo kuhajte. Dodajte zatim orahe i ocijeđ enu želatinu, pa nadjevom od šljiva napunite kolač. Stavite ga u hladnjak da očvrsne. Dobro istucite vrhnje pa njime i polovicama oraha ukrasite pitu.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKrema od bresaka
Sljedeći članakTorta s grožđem
Jasmin Budinski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.