PRIPREMITE:
250 g glatkog brašna
20 g svježeg kvasca (pola kocke)
100 ml mlijeka
40 g šećera
vanilin šećer
1/4 žlicice soli
koricu jednog limuna
koricu jedne naranče
2 veća žumanjka
60 g otopljenog maslaca

Za ukrašavanje pripremite: 
1 žumanjak
žlicu mlijeka
3 lješnjaka
6 grožđica

Kvasac razmrvite u mlakom mlijeku, dodajte žličicu šećera i ostavite na toplom da se zapjeni. U međuvremenu u posudu stavite brašno, dodajte sol, šećer i vanilin šećer i promiješajte. Dodajte koricu limuna i naranče, maslac i žumanjke te na kraju dignuti kvasac. Ručnim mikserom sa spiralnim nastavcima umijesite glatko tijesto. Tijesto izvadite na pobrašnjenu plohu te ga mijesite rukama još 5 minuta. Ono mora biti meko, gipko i elastično, ali ne i ljepljivo, pa po potrebi dodajte još brašna. Tijesto vratite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom dok ne udvostruči volumen, oko 45 minuta.
Pećnicu zagrijte na 180 °C i veliki lim obložite papirom za pečenje. Dignuto tijesto kratko premijesite na pobrašnjenoj radnoj plohi te ga podijelite na tri jednaka dijela. Od svakog dijela odvojite jednu veću lopticu za trbuščić i jednu manju za glavu. Ostatak tijesta podijelite na šest malih kuglica, pa oblikujte četiri šapice i uši. Sve dijelove dlanom malo spljoštite i prebacite na lim te pažljivo spojite. Po potrebi ih možete slijepiti s malo vode.
Žumanjak razmutite uz dodatak mlijeka i time premažite zečiće, pa im kao oči i njuškicu utisnite grož ice i lješnjake. Ostavite ih da se dižu još 10-15 minuta, a zatim pecite 15-20 minuta, ovisno o pećnici.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakVesela uskršnja torta
Sljedeći članakMali povrtnjak – korist i ukras
gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.