PRIPREMITE

Za biskvit:
10 bjelanjaka
28 dag šećera
28 dag prženih mljevenih lješnjaka
2 žlice kakaa
1 dl mlakog mlijeka
žlica ruma za namakanje biskvita

Za čokoladnu kremu:
6 žumanjaka
1 jaje
10 dag šećera
10 dag čokolade
25 dag margarina
5 dag šećera u prahu

Za vanilija kremu:
4 žumanjka
2 pudinga od vanilije
4 žlice šećera
7 dl mlijeka
5 dl slatkog vrhnja

Biskvit: Lješnjake popržite, ogulite i sameljite. Bjelanjke sa šećerom i par zrna soli izmiksajte u čvrsti snijeg pa dodajte pržene mljevene lješnjake i kakao. Pecite dok se biskvit počne odvajati od ruba kalupa.
Čokoladna krema: Žumanjke, jaje i 10 dag šećera miješajte na pari dok ne nastane svijetla gusta krema, dodajte otopljenu čokoladu pa miješajte na pari još 5 minuta. Kada se krema ohladi, dodajte margarin koji prethodno pjenasto izradite sa šećerom u prahu.
Vanilin krema: u posudu ulijte mlijeko, žumanjke, prašak za puding i šećer te stavite kuhati uz povremeno miješanje. Kad miješajući osjetite početak zgušnjavanja pudinga, nastavite miješati malo energičnije dok smjesa ne zakuha. Kuhajte smjesu povremeno miješajući još 2 minute. Dok se krema hladi, povremeno je promiješajte. Kad se ohladila, izradite je da postane pjenasta i dodajte pola litre tučenog slatkog vrhnja.
Slaganje: Biskvit (namočite) – čokoladna krema – vanilin krema. Vanilin krema je dosta mekana pa je najbolje tortu slagati u obruču i tako je pustiti hladiti preko noći. Idući dan izvadite obruč i ukrasite tortu.

Prethodni članakKocke Katarina
Sljedeći članakOstali članci u ovom broju
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.